Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

H Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη", μια ιδέα του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", με το όραμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για άλλες τέχνες, δημιουργήθηκε με στόχο να εξυπηρετεί και να στηρίζει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η βιβλιοθήκη άνοιξε επίσημα τις πύλες της, το 1997, και μέχρι σήμερα η λειτουργία της αποτελεί σημαντικό κέντρο μελέτης της μουσικής.

Συλλογή
Το επικεντρωμένο στη δυτική μουσική υλικό της βιβλιοθήκης, δεν υστερεί καθόλου σε κάλυψη της αρχαίας, βυζαντινής, παραδοσιακής αλλά και έντεχνης ελληνικής μουσικής.
Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από την παραδοσιακή μουσική διαφόρων πολιτισμών ανά τον κόσμο και την τζαζ, ενώ αξιόλογες είναι και οι συλλογές για την αρχαία ελληνική τέχνη, το θέατρο, το χορό, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες.
Η συλλογή, που αυξάνεται καθημερινά, περιλαμβάνει βιβλία, ηχογραφήσεις, παρτιτούρες, μικροφίλμ, μικροφίς, περιοδικά, προγράμματα συναυλιών, CD-ROM, βάσεις δεδομένων κ.ά.

Αρχείο ελληνικής μουσικής
Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα ειδικού στη συγκέντρωση, επεξεργασία και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με την ελληνική μουσική, με απώτερο σκοπό να αποτελέσει το κέντρο για τη διάσωση, διαφύλαξη και μελέτη της ελληνικής μουσικής.
Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, χειρόγραφα και αρχεία, σύγχρονες και παλαιές εκδόσεις σχετικές με την αρχαία, βυζαντινή, παραδοσιακή και έντεχνη ελληνική μουσική.
Πολύτιμο τμήμα του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής είναι τα αρχεία Ελλήνων συνθετών και καλλιτεχνών, τα οποία έχουν περιέλθει σε αυτό.

Εγκαταστάσεις
Στις εγκαταστάσεις του κτιρίου της βιβλιοθήκης που αποτελείται από 4 επίπεδα, περιλαμβάνονται τα αναγνωστήρια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 100 αναγνώστες.
Το ισόγειο διαθέτει 10 θέσεις υπολογιστών με ελεύθερη πρόσβαση στο internet.
• Αίθουσα διδασκαλίας 140 τ.μ. και χωρητικότητας 100 ατόμων, για συναυλίες, διαλέξεις, μαθήματα, προβολές εικόνας και βίντεο κ.ά.
• Υπηρεσίες κοινού
• Αναζήτηση στους ηλεκτρονικούς καταλόγους
• Πρόσφατα αποκτήματα
• Βιβλία αναφοράς
• Αναγνωστήριο Β, με βιβλία αναφοράς για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες
• 40 θέσεις για μελέτη
• Εκθετήριο περιοδικών
Στον Α' όροφο υπάρχει το αναγνωστήριο Α, με βιβλία αναφοράς για τη μουσική και παρτιτούρες
• Θέσεις για οπτικοακουστικά μέσα
• 40 θέσεις για μελέτη
• 5 δωμάτια μελέτης
• 2 δωμάτια με πιάνο, με ειδική ηχομόνωση
• Παιδική Bιβλιοθήκη, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μικρές ομάδες παιδιών 5 έως 10 ετών
Οι υπόλοιποι χώροι διαθέτουν:
• 4 Βιβλιοστάσια με ειδικές συνθήκες φύλαξης
• Computer room
• Εργαστήριο ψηφιοποίησης
• Εργαστήριο βιβλιοδεσίας
• Γραφεία προσωπικού
• Λογιστήριο

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Ιστοσελίδα
Κύριο μέλημα της Βιβλιοθήκης, από την ίδρυσή της το 1997, ήταν να διευκολύνει την πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στο πλούσιο υλικό της, γεγονός που μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Έτσι, υπήρξε μία από τις πρώτες ελληνικές βιβλιοθήκες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο (www.mmb.org.gr), λειτουργώντας ως όχημα για την έρευνα και τη διάδοση της ελληνικής μουσικής και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ηλεκτρονικές πηγές που δημιουργήθηκαν στη Βιβλιοθήκη
Πρόκειται για τον Κατάλογο (ΟPAC), τους Καταλόγους αρχείων Ελλήνων συνθετών, την Εργογραφία (κατάλογοι έργων 150 ελλήνων και ξένων συνθετών), το Τετράδιο (ηλεκτρονικό περιοδικό με πρωτότυπα άρθρα), τα κείμενα και τα βίντεο διαλέξεων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα "Η Καμεράτα πάει σχολείο" και "Επαγγέλματα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού".
Ηλεκτρονικές βάσεις με συνδρομή
Παράλληλα, ακολουθώντας τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και τις εφαρμογές της στη βιβλιοθηκονομία και τις υπηρεσίες πληροφόρησης, η Βιβλιοθήκη διαθέτει βάσεις δεδομένων μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας έτσι τη βιβλιογραφία και κυρίως τη συλλογή των επιστημονικών περιοδικών που τώρα πια διατίθενται και ηλεκτρονικά.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
ΜελΟδύσσεια: Μια μουσική ιστορία για νέους
Είναι μια διαδικτυακή, εκπαιδευτική εφαρμογή για την ιστορία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα για νέους και φιλόμουσους η οποία πραγματοποιήθηκε με την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (http://melodisia.mmb.org.gr).
Κύκλοι διαλέξεων
Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει ετήσιους κύκλους διαλέξεων, καθώς και ημερίδες με διαπρεπείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων εξέδωσε το CD-ROM «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα», το οποίο διατίθεται δωρεάν σε σχολεία και ωδεία.
Ξεναγήσεις σχολείων
Σε τακτική-περιοδική βάση η Βιβλιοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και για διαφορετικές ομάδες επισκεπτών.
Φιλοξενούμενα σεμινάρια
Στους χώρους της φιλοξενούνται και βρίσκουν υλικοτεχνική υποστήριξη εξειδικευμένα σεμινάρια πανεπιστημιακών τμημάτων.
Διοργάνωση συνεδρίων
Η Βιβλιοθήκη έχει διοργανώσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και άλλους φορείς διεθνή μουσικολογικά συνέδρια, υποστηρίζοντας και την έκδοση των πρακτικών.
Παιδική Βιβλιοθήκη
Το παιδικό τμήμα διαθέτει βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό για ηλικίες 5-10 ετών, ενώ διοργανώνει και εκπαιδευτικά προγράμματα

Ερευνητικά προγράμματα
Ψηφιοποίηση αρχείων
Η Βιβλιοθήκη έχει ψηφιοποιήσει 350.000 τεκμήρια της συλλογής της και διαθέτει στο διαδίκτυο αρχεία συνθετών, σπάνια βιβλία, παρτιτούρες και προγράμματα σχετικά με την ιστορία της Ελληνικής μουσικής ζωής με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (http://digma.mmb.org.gr).
Καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας.
Αυτό το πρόγραμμα με αφετηρία τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, μελετά το τραγούδι, τη μουσική και το χορό σε ιστορική και πολιτισμική προοπτική.
Το ψηφιοποιημένο υλικό, που προήλθε από τη συστηματική έρευνα και καταγραφή, διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας υπό τη μορφή πολυμεσικής βάσης δεδομένων, με εικόνα, ήχο και βίντεο.

Συνεργασία με άλλους φορείς
Στη διάρκεια της λειτουργίας της η Βιβλιοθήκη έχει συμμετάσχει σε προγράμματα και έχει συνεργαστεί με φορείς, όπως η EUROPEANA, o Ιστός (κατόπιν e-paideia), το πρόγραμμα Harmonica, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, παρέχοντας ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Συμμετέχει επίσης στον διεθνή βιβλιογραφικό οργανισμό RILM, παρέχοντας τεκμηριωμένη βιβλιογραφική καταγραφή όλης της ελληνικής μουσικολογικής και μουσικογραφικής παραγωγής, εντάσσοντάς την με αυτό τον τρόπο στον διεθνή επιστημονικό χάρτη.

Υπηρεσίες
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει το υλικό και τις υπηρεσίες της δωρεάν.
Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00.
Είναι κλειστή Σάββατο και Κυριακή, τις επίσημες αργίες και 2 εβδομάδες το καλοκαίρι.
Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να έχει αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Η χρήση του υλικού επιτρέπεται μόνο μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες:
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Αθήνα 115 21
Τηλ: 210 7282 778
Fax: 210 7259 196
http://www.mmb.org.gr
e-mail: library@megaron.gr

Πηγή in gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis