Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Προσπάθειες μεταφοράς του συσσιτίου για τους άστεγους

Αστεγος στο κέντρο της Αθήνας - Η φωτό από εδώ
Προσπάθεια να μεταφερθούν οι υπηρεσίες σίτισης στο πρώην Λυσσιατρείο της Αθήνας, επί της Ιεράς Οδού (δίπλα στη Γεωπονική) κάνει ο Δήμος Αθηναίων, ώστε να σταματήσει η καθημερινή ταλαιπωρία εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι συνωστίζονται στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ.

Οι μερίδες που διανέμονται ημερησίως έχουν αυξηθεί, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι πλέον περισσότεροι λόγω της οικονομικής κρίσης. Τουλάχιστον 3.500 μερίδες φαγητού μοιράζονται σε ημερήσια βάση και ο στόχος του δήμου είναι να βελτιωθούν τουλάχιστον οι συνθήκες στα συσσίτια, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος με αξιοπρέπεια.

Ηδη, η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφές με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έχοντας προτείνει στον δήμο να μοιράζει εκεί τα συσσίτια. Ωστόσο, λόγω παλαιότητας του κτιρίου θα χρειαστούν σημαντικές παρεμβάσεις και επισκευαστικές εργασίες. Η ανακαίνιση είναι μια αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά η περίπτωση του Λυσσιατρείου θεωρείται μια καλή λύση από τον δήμο. 

Παράλληλα, βέβαια εξετάζονται και άλλοι χώροι έξω από το κέντρο της Αθήνας (άλλωστε ο στόχος είναι η αποκέντρωση των υπηρεσιών σίτισης και κοινωνικής αλληλεγγύης). Κυρίως η νέα δημοτική αρχή αναζητεί χώρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του δήμου, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι αρκετά κτίρια χρειάζονται παρεμβάσεις, ενώ κάποια άλλα εμπίπτουν στην κατηγορία των μνημείων. 
Πάντως, το πρόβλημα της δραματικής αύξησης των αστέγων που αναζητούν και τροφή και στέγη στον δήμο απασχολεί έντονα τους υπευθύνους του Ιδρύματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ηδη, στα συσσίτια πλέον προσέρχονται και νέοι άνθρωποι, κυρίως άνεργοι, οι οποίοι έχουν αποκοπεί από την οικογένειά τους, καθώς και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία βρέθηκαν στον δρόμο...

Οι εικόνες της εξαθλίωσης είναι πλέον παντού στο κέντρο της πόλης. 

Σε ολόκληρη την οδό Σταδίου, πλάι στα κλειστά καταστήματα, κάθε 50 μέτρα κοιμάται και ένας άστεγος...

26.2.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis