Μια ζοφερή πραγματικότητα βιώνουν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, λόγω της κατάστασης ανομίας στην οποία έχουν περιέλθει οι γύρω δρόμοι, ιδιαίτερα η οδός Στουρνάρη όπου «ανθούν» το παρεμπόριο, η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών. Καθημερινά, τοξικομανείς κάνουν χρήση με σύριγγες έξω από την πύλη του ΕΜΠ, μπροστά στα μάτια των φοιτητών, λένε οι ίδιοι. Η σχολή, λέει στην «Κ» ο πρόεδρός της, λειτουργεί σε ένα περιβάλλον φόβου, με οξύτατα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής.
Χρήση ναρκωτικών
«Επιτέλους, να σταματήσει το άγχος των καταλήψεων και των επεισοδίων στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων». «Κάνω μάθημα και κοιτάζω την πόρτα μήπως μπει κάποιος και μας απειλήσει»... Η πρώτη δήλωση ανήκει σε στέλεχος του ΕΜΠ, η δεύτερη σε έγκριτο συνταγματολόγο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Και οι δύο πανεπιστημιακοί, μιλώντας στην «Κ», εστιάζουν στις αρνητικές συνέπειες που έχει στην ακαδημαϊκή λειτουργία των δύο ΑΕΙ (από τα εμβληματικότερα πανεπιστημιακά κτίρια) το ότι έχουν πλέον γίνει έρμαια εξωπανεπιστημιακών, η συμπεριφορά των οποίων αγγίζει τα όρια της παραβατικότητας. Την ίδια στιγμή, αναγκάζονται να λειτουργούν, κυρίως το συγκρότημα της Πατησίων, σε περιβάλλον φόβου, που προκαλείται από τα τεκταινόμενα στη γύρω περιοχή: διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, παρεμπόριο...
«Η πρόταση να μη γίνονται μαθήματα στα κτίρια αυτά, αλλά να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς από το κάθε ίδρυμα, υπήρχε πάντα, θυμάμαι να γίνεται από τη δεκαετία του '90. Ομως, πλέον έχει ενταθεί και διαφαίνεται ότι το κλίμα μεταξύ των πανεπιστημιακών έχει αντιστραφεί. Η πλειοψηφία ζητεί αποφάσεις. Για παράδειγμα, ή το ακαδημαϊκό έργο να μεταφερθεί στην Πανεπιστημιούπολη ή να ενισχυθεί η φύλαξη των κτιρίων αυτών», ανέφερε στην «Κ» ο κοσμήτωρ της Νομικής Αθηνών κ. Μιχ. Τσινισιζέλης.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί στο ΕΜΠ. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος είναι θετική στη μεταφορά στην Πολυτεχνειούπολη των μαθημάτων που σήμερα πραγματοποιούνται στο συγκρότημα της Πατησίων. Ολο το ΕΜΠ το επιθυμεί, διότι κουράστηκε να αναλίσκεται καθημερινά σε συζητήσεις για επεισόδια, καταλήψεις, άσυλο κ. λπ. Βέβαια, η κοινότητα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, που στεγάζεται στα κτίρια της Πατησίων, δεν το επιθυμεί. Ορισμένοι διδάσκοντες θεωρούν ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν θέλουν να ξεβολευτούν από το κέντρο και να μεταφερθούν στου Ζωγράφου», ανέφερε στέλεχος του ΕΜΠ.
Ομως, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού εξαρτημένων ατόμων, το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών μπροστά στις πύλες του ΕΜΠ, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που δημιουργούνται, δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν τη λειτουργία του ιδρύματος. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής κ. Σπ. Ραυτόπουλος κάνει λόγο για ζοφερή καθημερινότητα, με τους εκατοντάδες τοξικομανείς να κάνουν χρήση με σύριγγες έξω στην πύλη του ΕΜΠ, στην οδό Στουρνάρη, μπροστά στα μάτια των φοιτητών. «Αυτή δεν μπορεί να είναι η εικόνα εκπαιδευτικού ιδρύματος. Κάναμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς, αλλά ουδείς ευαισθητοποιήθηκε. Φοβάμαι ότι κάποιοι θέλουν να κρατήσουν τα εξαρτημένα άτομα εδώ για να ασκήσουν πίεση για τη μετακίνησή μας στου Ζωγράφου», υποστηρίζει ο κ. Ραυτόπουλος. Οπως λέει, η Αρχιτεκτονική δεν μπορεί να μετακινηθεί στου Ζωγράφου, καθώς «διδάσκουμε ότι ο αστικός χώρος πρέπει να λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός. Οι φοιτητές πρέπει να κινούνται και να διδάσκονται μέσα σε αυτόν τον χώρο και όχι κάπου απομονωμένα». Το πρόβλημα των ναρκωτικών επιβάρυνε την ήδη άσχημη κατάσταση γύρω από το ίδρυμα, που οφείλεται στη δράση αναρχικών ομάδων, στα επεισόδια, στις φθορές και στη ρύπανση από τις αφίσες και τα γκράφιτι. «Δεν είναι βάσιμο ότι τα επεισόδια ξεκινούν από το Πολυτεχνείο. Εχουμε διαπιστώσει ότι η αστυνομία συχνά ωθεί αυτά τα άτομα στο ΕΜΠ για να εκτονωθεί η κατάσταση σε άλλα σημεία του κέντρου», αναφέρει ο κ. Ραυτόπουλος.
Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, εκφράζουν τη συμπόνια τους στους εξαρτημένους, ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν ότι έχουν θορυβηθεί. «Εχουν γίνει διάφορες κλοπές εις βάρος συμφοιτητών μας. Περισσότερο την περίοδο που παραδίδουμε εργασίες και υπάρχει κίνηση, κάποιοι από τους χρήστες επιχειρούν να μπουν στις αίθουσες για να κλέψουν κάτι», λέει στην «Κ» η Μυρσίνη.
Ακρως δυσαρεστημένοι δηλώνουν και οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, ενώ έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου άγνωστοι ρίχνουν λάδι στο οδόστρωμα προκειμένου οι χρήστες να μη συγκεντρώνονται μπροστά από πολυκατοικίες ή καταστήματα, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο για τους πεζούς.
Του Απόστολου Λακασά
Πηγή Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου