Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η φιλοσοφία επιστρέφει στη χώρα που τη γέννησεRaffaelo Santi, "Η Σχολή των Αθηνών" (λεπτομέρεια)
Οικουμενική συνάντηση κορυφαίων εκπροσώπων όλων των φιλοσοφικών και πολιτισμικών παραδόσεων στην Αθήνα το 2013

Μια οικουμενική συνάντηση της φιλοσοφικής κοινότητας στην Αθήνα, την πόλη που αποτέλεσε το λίκνο της φιλοσοφίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων όλων των φιλοσοφικών και πολιτισμικών παραδόσεων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 23ου Παγκόσμιου Συνέδριου Φιλοσοφίας το 2013. Για την προετοιμασία του συνεδρίου έγινε στις 28 - 30 Αυγούστου η πρώτη συνάντηση της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από Ελληνες και ξένους φιλοσόφους διεθνούς κύρους από τις πέντε ηπείρους, προκειμένου να καταρτίσει το πρόγραμμα του συνεδρίου.
Πρόκειται για ένα γεγονός αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων στο χώρο της φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (F�d�ration International des Soci�t�s de Philosophie), σε συνεργασία με μία από τις εκατόν πενήντα εταιρείες-μέλη από όλον τον κόσμο. Στη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα από την καθιέρωση του θεσμού (1900), η Ελλάδα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το συνέδριο αυτό. Μέσα στους στόχους του συνεδρίου είναι να κάνει κοινωνούς των εργασιών του όχι μόνον τους φιλοσόφους αλλά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, θεωρώντας ότι η φιλοσοφία αφορά όλους, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν είναι αρκετά κατανοητό στις μέρες μας.
Πράγματι, όλοι βιώνουμε τις δυσάρεστες συνέπειες μιας ένδειας φιλοσοφικής παιδείας, μιας απαξίωσης της φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών σπουδών ως συνέπεια της επικράτησης του τεχνοκρατικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς όμως θα διαμορφωθούν συνειδήσεις με ηθικές αξίες, με αίσθημα δικαίου, με δημοκρατικά ιδεώδη; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανθρωπιστική παιδεία, κύριος πυλώνας της οποίας είναι η φιλοσοφία και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχει αρχίσει να καλλιεργείται διεθνώς μία τάση να στρέψουμε το βλέμμα μας στον ελληνικό πολιτισμό και στα ιδεώδη που ανέπτυξαν οι αρχαίοι στοχαστές. Την τάση αυτή οφείλουμε να την ενισχύσουμε και να προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι αξίζει να αντιμετωπίσουμε τους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους, όχι σαν ένα μουσειακό κομμάτι, αλλά να αναζητήσουμε τη δυναμική που κρύβουν μέσα τους φιλόσοφοι όπως ένας Πλάτωνας ή ένας Αριστοτέλης.
Εναυσμα σε μια τέτοια στροφή, μεταξύ άλλων, προσφέρει το θέμα του συνεδρίου: «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», μέσα από το οποίο θα επιχειρηθεί, μεταξύ άλλων, η σύνδεση του θεωρητικού χαρακτήρα της φιλοσοφίας με την επιστήμη. Οπως είναι γνωστό, η στενή σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης, που υπήρχε στην αρχαιότητα, χάθηκε για αρκετούς αιώνες με την ανάπτυξη των επιστημών από την Αναγέννηση και μετά. Γίνεται, ωστόσο, σήμερα ολοένα και περισσότερο φανερό ότι είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και το χαρακτήρα της γνώσης και να ανοίξουμε έναν διεπιστημονικό διάλογο μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών κλάδων καθώς και μεταξύ της φιλοσοφίας και των επιστημών. Παράλληλα, σύμφωνα με το θέμα του συνεδρίου, η φιλοσοφία θα αντιμετωπιστεί ως «πρακτική σοφία», ως «φρόνησις», με την αρχαία έννοια, η οποία μπορεί να παίξει έναν ρόλο ουσιαστικό στο πλαίσιο αναζήτησης κανόνων ηθικής και ιεράρχησης αξιών. Θα εξεταστούν επίσης θέματα που αναφέρονται στη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας και θα τεθούν ερωτήματα, όπως τι είναι η πολιτική αρετή, το πολιτικό αγαθό και ο άριστος βίος, που πρώτος τα έθεσε ο Αριστοτέλης.
Στήριξη Παπούλια
Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τάχθηκε με θέρμη στο πλευρό της προσπάθειας αυτής. Την ηθική τους στήριξη δήλωσαν επίσης, από το ξεκίνημα της προσπάθειας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, τα συγγενή με το θέμα υπουργεία και ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα: η Ακαδημία Αθηνών, οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας, καθώς και οι πρόεδροι όλων των τμημάτων Φιλοσοφίας τάχθηκαν στο πλευρό αυτής της πρωτοβουλίας ήδη από το στάδιο υποβολής της ελληνικής υποψηφιότητας, την οποία η υποφαινόμενη είχε την τιμή να καταθέσει, ως πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, τον Αύγουστο του 2008 στο πλαίσιο του 22ου Παγκόσμιου Συνέδριου Φιλοσοφίας στη Σεούλ.
Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα αποτελέσει, λοιπόν, ένα κορυφαίο γεγονός για τη χώρα μας με έντονα πνευματικό, πολιτιστικό και εθνικό χαρακτήρα. Θα συγκεντρωθεί επιτέλους στην Αθήνα, την πόλη του Λυκείου του Αριστοτέλη και της Ακαδημίας του Πλάτωνα, σύσσωμη η διεθνής φιλοσοφική κοινότητα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντα διαλόγου πάνω σε φλέγοντα θέματα των καιρών, καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία είναι ταυτόχρονα κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Της Δημητρας Σφενδονη Mεντζου*
* Η κ. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου είναι καθηγήτρια της Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο ΑΠΘ.

Πηγή Καθημερινή
1.11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis