Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Κάλλιο αγρότης παρά τοπ μόντελ!


Από τότε που παρακολουθώ το «Αγρότης μόνος ψάχνει» έχω μετανιώσει που δεν ασχολήθηκα με τη γη και τα ζώα, παρά επέλεξα να κερδίζω τα προς το ζην αρθρογραφώντας. Γιατί, αν εγώ καταδίκασα τον εαυτό μου να ζει κλεισμένος σε ένα γραφείο με προβληματικό εξαερισμό, να σπάει καθημερινά το κεφάλι του για να βρει θέμα να γράψει και να αγωνίζεται να το γράψει αξιοπρεπώς, έξω από την πόλη η ζωή έχει άλλο άρωμα.

Αρωμα λουλουδιών, ελευθερίας, ανεμελιάς, έρωτα! Αυτή είναι η ζωή του εν Ελλάδι αγρότη όπως προβάλλεται από το ριάλιτι. Ζωή τόσο ζηλευτή που απορείς, πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι που αναζητούν απεγνωσμένα σύντροφο στον Κήπο της Εδέμ τους να μην έχουν ήδη χαρέμι!

* Αβυσσος η ψυχή της γυναίκας. Την ίδια στιγμή, Παράδεισος η ψυχή του γεωργού, του αγελαδάρη, του ψαρά... Ολοι τους με το χαμόγελο στα χείλη, έτοιμοι να ανεβάσουν στα ουράνια την εκλεκτή τους, περνάνε τη μέρα τους ατενίζοντας ανατολές και ηλιοβασιλέματα και περιφέροντας τις τρυφερές ψυχούλες τους σε ολάνθιστα χωράφια, στις όχθες γάργαρων ποταμών... Τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας δεν την έχω ξαναδεί!

* Οι αγρότες μας, λοιπόν, ντύνονται με γούστο και διαθέτουν θαυμάσια σπίτια. Το χώμα στα χωράφια τους μοιάζει τόσο καθαρό και λαχταριστό που θέλεις να κυλιέσαι πάνω του με τις ώρες. Τα βουστάσιά τους λάμπουν από πάστρα. Οι ελαιώνες, τα αμπέλια, το τοπίο γύρω τους, αρμονικό, ιδανικό, πανέμορφο, παραπέμπει σε πίνακα που μόνο μεγάλοι ζωγράφοι μπορούν να δημιουργήσουν.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούνται να ενταχθούν οι παίκτριες, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί ότι πρόκειται να ζήσουν μια ζωή δυσχερή, μια ζωή που απαιτεί αντοχές. Πού; Στην κατανάλωση καφέ υποθέτω- αν το παρακάνεις μπορεί να πειραχτούν τα νεύρα σου. * Στο «Αγρότης μόνος ψάχνει» πίνουν πολλούς καφέδες.

Τον πρώτο μόλις ξυπνήσουν. Μετά πάνε για ιππασία, όπου το καταδιασκεδάζουν και ο αγρότης και η υποψήφια αγρότισσα και το άλογο. Στη συνέχεια κάνουν στάση στην υπέρκομψη καφετέρια του χωριού για άλλον έναν καφέ.

Οταν γυρίσουν στο σπίτι κάθονται στη βεράντα με την υπέροχη θέα και ξαναπίνουν καφέ. Ετσι κυλάει η δύσκολη αγροτική ζωή, ως το βράδυ, οπότε από το μπαλκόνι μιας ταβέρνας με θέα τη θάλασσα απολαμβάνουν τα μεζεδάκια τους. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου η υποψήφια νύφη αναγκάζεται να δραστηριοποιηθεί. Για να μαζέψει, π.χ., μερικές ελιές με το κομψό καλαθάκι της. Τις οποίες ο καλός της θα της τις ταΐσει στο στόμα, χαρίζοντάς της και μια υπέροχη ανθοδέσμη!

* Το εν λόγω ριάλιτι δεν είναι ριάλιτι. Γιατί δεν παρουσιάζει καμία πραγματικότητα. Ολα είναι ψεύτικα. Και η ζωή στην επαρχία, και η ψυχοσύνθεση και οι συμπεριφορές του ανθρώπου που ασχολείται με τη γη και τα ζώα και οι ρόλοι των δύο φύλων στις κλειστές κοινωνίες. Από τις κορυφαίες στιγμές της παραγωγής εκείνη όπου παίκτρια που είχε υπάρξει Ρlaymate αισθάνεται πληγωμένη που ο αγρότης την αγνοεί. Τι να πω; Φαίνεται ότι φυτρώνουν πολλές δίμετρες καλλονές στα χωράφια του, οπότε μία παραπάνω δεν του κάνει εντύπωση...

* Κι ενώ ονειρεύομαι το ευτυχισμένο μέλλον μου σε μια φάρμα δεν θέλω να ακούσω κουβέντα για το μόντελινγκ.

Από τότε που παρακολουθώ το «Νext top model», όπου επιτροπή ειδημόνων (;) εκπαιδεύει τις επόμενες σταρ της πασαρέλας, δηλαδή τις βρίζει πατόκορφα και τις υποβάλλει σε μεσαιωνικά βασανιστήρια, έχω λυπηθεί από καρδίας τη Ναόμι Κάμπελ! Πού να φανταζόμουν την Κόλαση την οποία ζει η άμοιρη όλα αυτά τα χρόνια, ασκώντας το δυσκολότερο των επαγγελμάτων. Γιατί έτσι παρουσιάζεται από την εκπομπή. Κατόπιν τούτου, μπορεί να μην έχω ούτε τις ιδανικές αναλογίες ούτε την ιδανική ηλικία, αλλά ακόμη και αν με πίεζαν να αντικαταστήσω σε μια επίδειξη τον Χεσούς Λουθ (το τοπ μόντελ που ηράσθη η Μαντόνα) εισπράττοντας το πληθωρικό κασέ του θα έλεγα όχι. Θα προτιμούσα να καθαρίσω το χοιροστάσιο, να κοπρίσω τον κήπο και να βγάλω για βοσκή τα ζα.

Αυτή είναι ζωή!

Του Κοσμά Βίδου
Πηγή Το Βήμα
15.11.09

Η εικόνα είναι από www.orkoop.com.tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis