Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ιδιωτική πρωτοβουλία στον Πολιτισμό

Σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή ο κ. Αντώνης Γιαμβριάς γράφει :


Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο της «Καθημερινής» της Τρίτης 10 Νοεμβρίου, υπήρξε ένα άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία ισχυρή στη ΜΕΤ» (Το σχετικό άρθρο εδώ). Σε αυτό το άρθρο αναφέρεται η μεγάλη δωρεά, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Κος (ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια της Τουρκίας Κος) με αποδέκτη το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ). Με αυτή τη δωρεά το ΜΕΤ θα δημιουργήσει δύο νέες αίθουσες, αφιερωμένες στην οθωμανική τέχνη που ξεκινάει από τις αρχές του 14ου αιώνα και φθάνει ώς τις αρχές του 20ού αιώνα.
Αυτού του είδους οι πράξεις ενίσχυσης και προβολής του πολιτισμού μιας χώρας από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ας αποτελούν παράδειγμα και για τους εύπορους Ελληνες.
Η Ελλάδα, η χώρα στην οποία γεννήθηκαν ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι τέχνες, είναι πλέον μια χώρα που μόνο για το μακρινό κι ένδοξο παρελθόν της μπορεί να καυχιέται. Η σημερινή κατάσταση στον χώρο του πολιτισμού είναι τραγική. Για παράδειγμα, στον χώρο της μουσικής είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τις λιγότερες συμφωνικές ορχήστρες, με μία μόνον όπερα (κι αυτή με ένα σωρό προβλήματα), με τις λιγότερες αίθουσες συναυλιών, με τεράστιες ελλείψεις στη μουσική εκπαίδευση κ.λπ.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν μάλλον αδιαφορία για τον συγκεκριμένο χώρο. ΄Η υπάρχει έλλειψη παιδείας και σε αυτούς. Συνεπώς, έχει ήδη φθάσει ο καιρός όπου πρέπει να αναλάβει δράση ξανά, όπως σε παλαιότερες, λαμπρές περιόδους της Ιστορίας μας, η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Είναι γνωστό, εξάλλου, πως ο πολιτισμός και οι τέχνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μιας χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Αξίζει, λοιπόν, η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της λάμψη. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση!
Αντωνης Γιαμβριας / Αγ. Παρασκευή

Πηγή Καθημερινή
19.11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis