Περίπου 1.000.000 οικογένειες φαίνεται ότι θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά μαζί με το ΕΤΑΚ το 2009, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά. Η απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσει το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια έχει στόχο την είσπραξη περισσοτέρων εσόδων.
- Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το 2009 έκτακτη εισφορά στα ακίνητα;
«Η φορολόγηση της “μεγάλης” ακίνητης ιδιοκτησίας δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα για τη σημερινή, χωρίς προηγούμενο, φορολογική στοχοποίηση της μεσαίας ιδιοκτησίας, που είναι ο πυρήνας του υστερήματος και της αποταμίευσης του ελληνικού λαού. Οι γνωστές δημοσιονομικές ανάγκες και η αδυναμία εντοπισμού των (φοροφυγάδων) ανέντιμων φορολογουμένων δεν μπορεί ποτέ να “νομιμοποιήσουν” τη φοροεπιδρομή κατά των εντίμων, με σαρωτικά μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά, ο αναμενόμενος ετήσιος αυτόματος ΦΜΑΠ, η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς- γονικής παροχής και η προαναγγελθείσα νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που όλα αυτά θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην αρπαγή- έμμεση δήμευση των περιουσιών τους· το όποιο εναπομείναν εισόδημα της οποίας ήδη φορολογείται βαρύτατα και χωρίς αποσβέσεις».
- Πόσοι υπολογίζετε ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά;
«Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το ΕΤΑΚ και τους υποχρέους του. Αν υπολογίσουμε ότι πάνω από 5.500.000 φορολογούμενοι υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος και 4.000.000 περίπου υποβάλλουν Ε9, από τους οποίους μάλιστα περίπου 300.000 με σημαντικές περιουσίες δεν έχουν προβεί ακόμη σε διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων τους, πολύ φοβάμαι ότι ο αριθμός των υπόχρεων ιδιοκτητών τελικά θα πλησιάσει το 1.000.000. Η αύξηση του συνολικού φόρου που θα πληρώσει ο καθένας για εισφορά σε σχέση με το ΕΤΑΚ κυμαίνεται από 25% στη μικρή ως 133% στη μεσαία περιουσία ύψους ως και 1.000.000 ευρώ και ως 585% στα υψηλότερα κλιμάκια».
- Τι πρέπει να αλλάξει στη φορολογία των ακινήτων; «Κάθε φορολογικό μέτρο πρέπει να βασίζεται πάνω στη λογική και σε αξιολόγηση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αλλά και σε πνεύμα πραγματικής δικαιοσύνης και ισότητας. Αν το κράτος θέλει να φορολογήσει την ιδιωτική περιουσία αυτό πρέπει να ισχύσει ισότιμα για κάθε είδος περιουσιακού στοιχείου, και όχι μόνον για τα ακίνητα. Αν το κράτος θέλει να επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς- γονικής παροχής των ακινήτων, ας κάνει το ίδιο και για τις μετοχές και τα εταιρικά μερίδια. Αν το κράτος θέλει να φορολογήσει όλα τα εισοδήματα με την ίδια κλίμακα, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο 1,5% στα μισθώματα, που είναι η μόνη πηγή εισοδήματος που σήμερα φορολογείται πάνω από την κοινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος».
Του Κ.Σιωμόπουλου
Πηγή Το Βήμα
24.11.09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου