Σε επιστολή της προς την εφμ Καθημερινή η κ. Αικατερίνη Χριστοφιλοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει :
Κύριε Καρκαγιάννη
Το φαινόμενο της μεταναστεύσεως λαών, όχι σπάνιο στην Ιστορία της ανθρωπότητος, μεταβλήθηκε στις μέρες μας σε απρόσμενης έκτασης φαινόμενο ατομικής μεταναστεύσεως προσώπων, από περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, στα προηγμένα κράτη.
Θα παρακαλέσω να μου επιτραπεί, παρά την ασημαντότητά μου, να υποβάλω μία πρόταση, χωρίς λεπτομερή επιχειρηματολογία, αφήνοντας τα πράγματα να μιλήσουν μόνα τους.
Να μην ενισχυθεί αυτή η ατομική μετανάστευση, αλλά τα προηγμένα κράτη να βοηθήσουν όλους αυτούς τους μετανάστες που βρίσκονται στους δρόμους, κατάκοποι, πεινασμένοι, με μωρά και μικρά παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα τους, να καλλιεργήσουν τη γη τους και όλοι μαζί να ενισχύσουν την υποδομή της. Να δοθούν στους υποψήφιους μετανάστες, σπόροι, φυτά κατάλληλα για καλλιέργειες κάθε περιοχής, καθώς και τα αναγκαία μέσα και εργαλεία (άροτρα, θεριστικές και αλωνιστικές μηχανές, μηχανήματα συλλογής καρπών οπωροφόρων και κηπευτικών) και φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση των ζιζανίων και ασθενειών των φυτών. Ολος αυτός ο μηχανισμός για τον περιορισμό της μεταναστεύσεως προσώπων να τεθεί στη φροντίδα και τον έλεγχο ειδικής οργανώσεως, που θα παρακολουθεί την εκτέλεση και το έργο, εκ μέρους του υφιστάμενου σήμερα ειδικού τομέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (Ουνέσκο), της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Καθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Εκκλησίας. Δεν γνωρίζω αν οι Εβραίοι και η Ευαγγελική Εκκλησία έχουν δική τους ιδιαίτερη διεθνή οργάνωση. Θεωρώ ότι οι ειδικοί επιστήμονες που θα ασχοληθούν με το πρακτικό μέρος της οργάνωσης (οικονομολόγοι, marketing, διαφημιστές και σχεδιαστές), θα προσέλθουν αφιλοκερδώς να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, όπως και ορισμένα από τα ΜΜΕ (όπως άλλωστε έχει γίνει με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα).
Δεν θεωρώ ούτε δίκαιο, ούτε χρήσιμο και φρόνιμο, όλα τα βάρη να πέφτουν στους μεσογειακούς λαούς και μάλιστα σε βάρος του ανθρώπινου δυναμικού, λιγοστού σε σχέση με τα πληθυσμικά σύνολα.
Θα μου επιτραπεί να επιμείνω στην άποψή μου να οργανωθεί διεθνώς, κατά τον προσφορότερο τρόπο, η παραμονή των φτωχών του κόσμου στις εστίες τους, με χρηματική συνδρομή και σχεδιασμό εκ μέρους των πλουσίων οργανωμένων κρατών και το πρώτο βήμα για την κατάρτιση του αναγκαίου σχεδιασμού είναι μια παγκόσμια διάσκεψη στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Αικατερινη Χριστοφιλοπουλου - Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Πηγή Καθημερινή
17.11.09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου