Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Καταπατήσεις με «βαθιές ρίζες» Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο πώλησης δάσους στην Αιξωνή


Της Ευας Καραμανωλη
Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις καταπάτησης και παράνομης πώλησης δασικής έκτασης των τελευταίων ετών τίθεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά σε επίπεδο ακροαματικής διαδικασίας. Πρόκειται για την υπόθεση της Αιξωνής στη Γλυφάδα, όπου περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης πωλήθηκαν με πλαστούς και εικονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημία περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έχει η καταζητούμενη για εμπλοκή της (και) στο παραδικαστικό κύκλωμα πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία. Με απόφασή της, ως πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η κ. Ηλία αγνόησε εισαγγελικό πόρισμα που έκρινε ότι η επίμαχη έκταση θα πρέπει να περιέλθει στο Δημόσιο και επέτρεψε τη μετεγγραφή εκτάσεων.
Η δίωξη σε βάρος της πρώην ανακρίτριας έπαυσε λόγω παραγραφής, ωστόσο, στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο εδώλιο θα βρεθούν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή τους στην υπόθεση της Αιξωνής.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου καταπάτησης δασικής έκτασης έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος από τους εφέτες-ανακριτές κ. Ι. Σίδερη και Ι. Φιοράκη. Οι δικαστικοί λειτουργοί «σκόνταψαν» πάνω στην απόφαση της κατηγορούμενης στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία με την οποία επετράπη η μετεγγραφή δασικών εκτάσεων.
Ωστόσο, η ιστορία των καταπατήσεων και των παράνομων αγοραπωλησιών δασικών εκτάσεων στην Αιξωνή της Γλυφάδας ξεκινά αρκετά χρόνια πριν, το 1960.
Οπως προέκυψε από την έρευνα που διενήργησαν οι εφέτες-ανακριτές αλλά και από δημοσιεύματα της εποχής- η πρώτη που κατηγορήθηκε για πώληση ανύπαρκτων οικοπέδων στην περιοχή της Γλυφάδας ήταν η Ελπίδα Κυριαζοπούλου. Αυτή, εμφανιζόταν να έχει κληρονομήσει τεράστια έκταση την οποία είχε ρυμοτομήσει σε οικόπεδα τα οποία πωλούσε σε ανυποψίαστους πελάτες. Οπως μάλιστα είχε ομολογήσει τότε η ίδια, την έκταση αυτή την είχε πωλήσει δύο και τρεις φορές(!) σε διάφορους αγοραστές, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά.
Εν συνεχεία, ως ιδιοκτήτης έκτασης περίπου 40.000 στρεμμάτων εμφανίστηκε ο αποβιώσας το 2000 Αναστάσιος Βασιλείου, ο οποίος υποστήριξε ότι την είχε κληρονομήσει από την Κυριαζοπούλου με διαθήκη - πλαστή όπως προέκυψε.
Πλαστά έγγραφα
Mετά τον Βασιλείου, ως επόμενοι ιδιοκτήτες της έκτασης εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες Τζον Κωνσταντινίδης και Κώστας Γεωργίου, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταδικαστεί για «παρακλάδι» αυτής της υπόθεσης. Οι δύο κατηγορούμενοι, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες της έκτασης φέρονται ότι προσκόμισαν πλαστά έγγραφα από την Εφορία, αλλά και από το Δασαρχείο Πεντέλης.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, το «έγγραφο» της Εφορίας βεβαίωνε ότι ο πωλητής είχε καταβάλει τον φόρο κληρονομίας. Οσο για το «έγγραφο» του Δασαρχείου Πεντέλης αυτό βεβαίωνε ότι «όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία του αρμόδιου υπαλλήλου η έκταση στην Αιξωνή Γλυφάδας εμβαδού 620 στρεμμάτων δεν είναι δασική».
Σύμφωνα με το βούλευμα, βάσει του οποίου δικάστηκαν οι δύο επιχειρηματίες, τα συγκεκριμένα οικόπεδα περιλαμβάνονταν στις ανακηρύξεις αναδασωτέων εκτάσεων με απόφαση του υπουργού Γεωργίας από το 1934(!), αλλά και με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής που εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1972.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφίας αλλά και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα θα καθίσουν οι δικηγόροι Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πέτρος Σφαλαγκάκος, Θωμάς Παλαιογιάννης, Βασίλης Αγιασοφίτης, Κωνσταντίνος Λιδωρίκης, Γιώργος Αβραμόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος-Κόλλιας, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Συγκατηγορούμενοί τους είναι οι συμβολαιογράφοι Δέσποινα Σεχιώτη, Σταύρος Παπαδογεωργής, Αθηνά Τσατσαρώνη, Μαρία Σοφού, Δημήτρης και Κωνσταντίνος Μητρέλης και η Σωτηρία Κατσαγιάννη. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Γεωργίου και Τζον Κωνσταντινίδης, καθώς και οι ιδιώτες Αγγελική Χριστοδουλάκη, Θεόδωρος Δουσαΐτης, Χρήστος Τοπούζης, Γιώργος Μπασούκος, Αναστάσιος Πρίτσας, Ιωάννης Σκιντζής, Κωνσταντίνος Μανιόπουλος και Δημήτρης Εμμανουηλίδης.
«Εδώ, τα καλά οικόπεδα - φιλέτα…»
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, βάσει των κατηγορητηρίων που συνέταξαν οι εφέτες ανακριτές το κύκλωμα δρούσε ως εξής: ορισμένα μέλη του, έβρισκαν πρόσωπα πρόθυμα να υπογράφουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζονταν ως αγοραστές των οικοπέδων. Τα προσύμφωνα αυτά μετά εύλογο χρονικό διάστημα εμφανίζονταν ως «τίτλοι ιδιοκτησίας» και εν συνεχεία οι «ιδιοκτήτες» έδιναν εντολή σε τρίτους να πωλήσουν την «ιδιοκτησία». Μαλιστα εμφανίζονταν και στην υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας και έπαιρναν τις απαραίτητες βεβαιώσεις για την αγοραπωλησία, προσκομίζοντας παράλληλα τα παλαιά προσύμφωνα. Ετσι, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εξασφάλιζαν έστω και προσωρινά τίτλους ιδιοκτησίας και έπειθαν τους ανυποψίαστους πελάτες τους ότι μπορούν να αποκτήσουν σε τιμές ευκαιρίας οικόπεδα - φιλέτα στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τη δικογραφία κάποια από τα επίμαχα προς πώληση οικόπεδα βρίσκονταν στην περιοχή μεταξύ του παλαιού αεροδρομίου και του γκολφ της Γλυφάδας!
Από τους 26 κατηγορουμένους, επτά είναι συμβολαιογράφοι, εννέα δικηγόροι, δύο επιχειρηματίες και οκτώ ιδιώτες. Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενήργησαν οι εφέτες-ανακριτές κ. Ιωάννης Σίδερης και Ι. Φιοράκης εντοπίστηκαν τουλάχιστον 50 «ύποπτα» συμβόλαια και προσύμφωνα, η νομιμότητα των οποίων θα κριθεί από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Της Ευας Καραμανωλη 
Πηγή Καθημερινή
22.11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis