Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Κάποιος να μας σώσει από τις επιτροπές


Διαρκώς συγκροτούνται νέες επιτροπές οπότε επειγόντως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Να φτιάξει, δηλαδή, μια επιτροπή που θα καταγράφει τις επιτροπές που συγκροτούνται στα υπουργεία. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά με τους προηγούμενους: οι επιτροπές της παρούσης είναι- λένε- οι απαραίτητες, ενώ της παρελθούσης ήταν σπάταλες, ρουσφετολογικές, αντιπαραγωγικές. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι οι υπουργοί έχουν πάρει φόρα και λόγω του ιδιαίτερου, προοδευτικού ιδεολογήματος που εκφράζουν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάρχες. Το αγαπούν το μπίρι μπίρι γύρω από τις ροτόντες. 

Ας μη γενικεύσουμε. 

Σε ορισμένους τομείς οι υπουργοί εμφανίζονται απροετοίμαστοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν. Σε άλλους οι επιτροπές είναι απολύτως αναγκαίες. Στη λογική της διαφάνειας που έχει το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να κατασκευάσει ιστολόγιο όπου θα παρουσιάζονται όλες οι επιτροπές που λειτουργούν στον δημόσιο τομέα, τα ονόματα των μελών και οι πιθανές αποδοχές τους. Και- γιατί όχι- στον ίδιο χώρο να υποβάλλουν βιογραφικά όσοι θα ήθελαν να γίνουν μέλη. Τόσα άξια στελέχη υπάρχουν εκεί έξω, στην ελεύθερη αγορά, γιατί να μη συνεισφέρουν;

Ας θυμηθούμε τα χαΐρια της Νέας Δημοκρατίας. Με νομοθετήματα συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας. Η λέξη-κλειδί είναι τα «νομοθετήματα». Οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες συγκροτήθηκαν πολλαπλάσιες επιτροπές είναι κρυμμένες σε ντοσιέ στα αζήτητα. Στο ερώτημα « τι μας κόφτει, ας μαζεύονται για να τα λένε, με τα κουλουράκια τους και τα καφεδάκια τους» η απάντηση δίδεται με αριθμούς. Το πρόβλημα δεν είναι τα βουτήματα, που αποτελούν το ελάχιστο έξοδο των μαζώξεων. Ο λογαριασμός ξεπερνούσε τα 220 εκατ. ευρώ ετησίως με εφάπαξ δαπάνες (Κύριος οίδε τι σημαίνουν αυτές...) κάπου 75 εκατ. Αυτά προκύπτουν από εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ενας αρχειοπόντικας πάντως ανέσυρε 150 αποφάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες εδίδετο εντολή πληρωμής σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Πρέπει να είχαν μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενό τους αν κρίνουμε από τα 8 εκατ. με τα οποία πληρώθηκαν.

Για τα μάτια των πολιτικών;
Προτού αρχίσουμε τον λιθοβολισμό των φρεσκοδιόριστων υπουργών, να σημειώσουμε ότι δεν τεκμαίρεται ότι οι εξίσου φρέσκες επιτροπές είναι αμειβόμενες. Τούτο θα φανεί συν τω χρόνω. Υπάρχει όμως μια παγκόσμια πρακτική. Αν κάποιος ειδικός κάνει κρατική δουλειά, δεν το κάνει ούτε για την ψυχή της παράταξης ούτε για τα ωραία μάτια των πολιτικών. Μιλώντας για ωραία μάτια: ο κ. Γ. Ραγκούσης δεν πρόλαβε να αναλάβει το Εσωτερικών και διόρισε δύο επιτροπές. Θα πείτε, μα είναι καταξιωμένοι καθηγητές όλοι οι συμμετέχοντες, θα διαθέσουν το απόσταγμα της σοφίας τους για τον εκλογικό νόμο και για την οργάνωση του κράτους. Η παρουσία των επιφανών επιστημόνων επιβάλλεται εν προκειμένω. Το ίδιο επιχείρημα έχει και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ορίζοντας επιτροπή που μελετά τη διαδοχική ασφάλιση και τα βαρέα ανθυγιεινά. Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη τι να κάνει; Να αφήσει τους ημιυπαίθριους στη μοίρα τους; Κάποιοι πρέπει να αφιερωθούν για έξι μήνες. Θα δουλεύουν παράλληλα με την άλλη επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις κατεδαφίσεις. Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε το αυτονόητο, διατηρώντας στο πόστο της την επιτροπή για την πανδημία της γρίπης. Απαραίτητος κρίνεται και ο έλεγχος των δαπανών στα νοσοκομεία: άλλη μία απαραίτητη επιτροπούλα. Ο κ. Δ. Ρέππας ανεβάζει τα στάνταρ. Συγκροτεί Ανεξάρτητη Αρχή για την ανάθεση και τον έλεγχο στην εκτέλεση δημοσίων έργων.

Συνεχίζουμε ερανιστικά καθώς τα στοιχεία τούτα δεν προέκυψαν από κάποια έρευνα σε βάθος αλλά από τη συγκέντρωση ανακοινώσεων. Στο υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, λοιπόν, η κυρία Λούκα Κατσέλη θα συγκροτήσει Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή. Με την ιδιότητα υπουργού Θαλασσών, η κυρία Κατσέλη θα φτιάξει άλλες δύο επιτροπούλες: για τον θαλάσσιο τουρισμό και για την επιβατηγό ναυτιλία και ακτοπλοΐα. Τη μαγική λέξη πρόφερε και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου: οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφώνονται για δύο χρόνια και μετά θα κρίνονται από επιτροπές που έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ συνεχίζει να λειτουργεί η επιτροπή με ονοματεπώνυμο (Επιτροπή Μπαμπινιώτη) όπως λέγεται κωδικά το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τα κολέγια ποιος θα αποφασίσει αν όχι μια άλλη ομάδα εργασίας; Πού θα βρει κανείς το δίκιο του αν όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης; Εκεί ο κ. Χ. Καστανίδης συγκρότησε δύο επιτροπές, για την επιτάχυνση απονομής ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης.

Γιατί ανησυχεί ο κ. Παπακωνσταντίνου
Δεν είναι προνόμιο των υπουργών η συγκρότηση επιτροπών. Σε αυτή τη βέβαιη λύση κατέφυγε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους είπε: «Θα διαμορφώσουμε επί μέρους επιτροπές και με θετικό πνεύμα θα μπορέσουμε να προσχωρήσουμε σε αυτή τη σημαντική συνεργασία». Εφτιαξαν και μια άλλη ομάδα στο Μαξίμου, όταν έλαβαν λογαριασμό της ΔΕΗ 8.000 ευρώ. Πρόκειται για ειδική επιτροπή που, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, θα αναζητήσει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Φαίνεται ότι το μικροαστικό κλείσιμο των φώτων δεν σώζει την κατάσταση.

Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά ανησυχούν τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος θα πρέπει να βρει χρήματα σε περίπτωση που δεν παρέχονται δωρεάν οι υπηρεσίες του νέου πλήθους γνωμοδοτήσεων και ζυμώσεων. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε επιτροπή για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας και τη διερεύνηση προσωπικών ευθυνών.

Της Λώρης Κεζα
Πηγή Το Βήμα
15.11.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis