Σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή γράφει ο κ. Αγγελος Τσιγκρής
Κύριε διευθυντά
Ηχώρα μας διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με την ίδια προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που τη διακρίνουν και στους άλλους τομείς. Τις συνέπειες της προχειρότητας η κοινωνία μας τις βιώνει με τρόπο δραματικό.
Με το νόμο για την ιθαγένεια, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία, η Ελλάδα μετατράπηκε σε πόλο έλξης μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.
Εγινε πολύ κακή διαχείριση της υπόθεσης των μεταναστών απεργών πείνας της «Υπατίας», με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τη μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.
Επιτέλους, η χώρα μας θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) να ενισχυθεί –με προσωπικό και μέσα– η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex).
Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δεν θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 2) Η ενίσχυση των ελέγχων. 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς τα κράτη του μεσογειακού Νότου.
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) Ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης. 2) Περιθωριοποίηση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. 3) Ενημέρωση των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νόμιμων μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωση των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσή τους και στοιχειώδης εκμάθηση της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομική περίθαλψη των νόμιμων μεταναστών. 7) Εξέτασή τους για τυχόν μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 8) Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνσή τους στην απόκτηση στέγης. 9) Πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. 10) Θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. 11) Επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
Η ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω προτάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική απάντηση στη σημερινή απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αγγελος Τσιγκρης / Δικηγόρος
Πηγή Καθημερινή
6.9.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου