Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ταξιδεύοντας : Τήνος, περπατώντας στα μονοπάτια της

Τρεις βασικές διαδρομές σ’ αυτόν τον πεζοπορικό παράδεισο

Την Τήνο οι περισσότεροι τη γνωρίζουν για τον ναό της Παναγίας και τη θαυματουργή εικόνα της, που αποτελεί πανελλήνιο προσκύνημα. Είναι γνωστή επίσης για τη μαρμαρογλυπτική της και τους διάσημους καλλιτέχνες της, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Γιάννης Φιλιππότης, ο Αντώνης Σώχος. Αλλά ότι είναι και ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους, αυτό είναι μια μεγάλη έκπληξη για τους περισσότερους.
Στον πεζοπορικό χάρτη της Terrain αποτυπώνονται δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών από τη μια άκρη του νησιού ώς την άλλη. Αυτή την εποχή, όποιο και να διαλέξετε, θα απολαύσετε μια εξαιρετική πεζοπορία μέσα από τοπία μοναδικής ομορφιάς. Τα τρία μονοπάτια που περιγράφονται εδώ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις επιλογές που έχετε σ’ αυτόν τον πεζοπορικό παράδεισο!
Παραλία Λυχναφτιά - Στενή
Είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Τήνο. Τα πρώτα 200 μέτρα του μονοπατιού είναι πνιγμένα στα αγριόχορτα, οπότε είναι προτιμότερο να περπατήσετε πάνω στις φαρδιές πέτρινες πεζούλες που οριοθετούν το μονοπάτι. Στη συνέχεια γίνεται καθαρό και βατό, ενώ υπάρχει και σηματοδότηση με μπλε βούλες, που είναι μάλλον περιττές.
Το μονοπάτι ανηφορίζει πλάι στην κοίτη της ρεματιάς, περνάει δίπλα από ένα ξωκλήσι, που αποτελεί μια καλή ευκαιρία για στάση ξεκούρασης, και διασχίζει ένα πανέμορφο αγροτικό τοπίο με παλιούς ελαιώνες, πέτρινες αγροικίες, αλώνια, καλλιεργημένες πεζούλες, μια πυκνή συστάδα από βελανιδιές και πολλές ροζ πικροδάφνες.
Αφού διασχίσετε το γραφικό χωριό Ποταμιά, το χτιστό καλντερίμι θα σας βγάλει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, νότια από το χωριό Στενή.
Φλοπόρια - Καρδιανή
Περίπου 200 μέτρα βόρεια από τη διασταύρωση με την ανεμογεννήτρια, θα δείτε έναν χωματόδρομο που φεύγει νοτιοδυτικά και πηγαίνει σ’ έναν ανεμόμυλο. Ακριβώς στο σημείο όπου ο δρόμος διασχίζει τη μάντρα του κτήματος μέσα στο οποίο βρίσκεται ο ανεμόμυλος, θα δείτε ένα μονοπάτι -χωρίς σήμανση ή πινακίδες- που φεύγει βορειοδυτικά. Είναι ένα χορταριασμένο, αλλά σαφές μονοπάτι που προχωράει ανάμεσα σε δύο ξερολιθιές, παράλληλα και λίγο χαμηλότερα από τον ασφαλτόδρομο, και είναι πολύ ευχάριστο. Περίπου 1 χλμ. από το σημείο εκκίνησης θα συναντήσετε το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι χτισμένο μέσα σε μια ρεματιά κατάφυτη με πικροδάφνες και συκιές και δίπλα του έχει έναν θαυμάσιο περιστεριώνα. Από τη Ζωοδόχο Πηγή ακολουθείτε τονδύσβατο χωματόδρομο που κατηφορίζει προς τα δυτικά, και έπειτα από 200 μ., στο σημείο που θα δείτε μια ξύλινη πορτούλα που φράζει τον δρόμο για τα κατσίκια, ακολουθείτε το μονοπάτι στα δεξιά σας. Το μονοπάτι προχωράει προς τα βορειοδυτικά, μερικά μέτρα χαμηλότερα από τον κεντρικό δρόμο, και οδηγεί σε μια καταπράσινη ρεματιά όπου θα συναντήσετε έναν ελαιώνα, δύο μεγάλες συκομουριές και μια πηγή με κρύο νερό. Από το σημείο αυτό, και ώσπου να φτάσετε στο ξωκλήσι των Αγίων Ιωακείμ και Αννας, το μονοπάτι είναι δύσβατο, πνιγμένο στα αγριόχορτα. Από το εκκλησάκι βγαίνετε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, προχωράτε μερικά μέτρα προς τα βορειοδυτικά και κατηφορίζετε αριστερά στον τσιμεντόδρομο που οδηγεί στον αρχαίο πύργο της Αβδου. Ο πύργος αυτός σώζεται σε μεγάλο ύψος και θα μπορούσε να ήταν ένα σημαντικό αξιοθέατο, αλλά είναι περιφραγμένος από κάποιον ιδιώτη και έχει μετατραπεί σε αποθήκη… Από τον αρχαίο πύργο το μονοπάτι συνεχίζει προς τα βορειοδυτικά, δίπλα από τον πέτρινο τοίχο.
Η βλάστηση μπορεί να σας δυσκολέψει σε μερικά σημεία, αλλά τα τελευταία 500 μέτρα, πριν συναντήσετε την άσφαλτο που κατεβαίνει στον όρμο Γιαννάκη, είναι βατά και απολαυστικά, μέσα σε ένα αγροτικό τοπίο, με παλιά αλώνια, πέτρινες αγροικίες, ελαιώνες και έναν περιστεριώνα. Οταν συναντήσετε τον ασφαλτόδρομο, στρίβετε δεξιά και έπειτα από 300 μ. συναντάτε διασταύρωση με στενό χωματόδρομο που κατευθύνεται προς τα αριστερά (βόρεια), προς τον Αγιο Νικόλαο και το νεκροταφείο των καθολικών. Από εκεί μέχρι την Καρδιανή, το μονοπάτι είναι λίγο χορταριασμένο αλλά σε γενικές γραμμές βατό και πολύ ευχάριστο.
Καρδιανή - Ορμος Γιαννάκη
Αφήνετε το όχημά σας στο τέρμα του ασφαλτόδρομου στην Καρδιανή, κατεβαίνετε τα σκαλάκια και βρίσκεστε μπροστά στον ναό Κιουρά Καρδιανή. Ακολουθείτε το καλντερίμι που περνάει αριστερά από την είσοδο του ναού και συνεχίζετε προς την ανατολική γειτονιά του χωριού. Στην πρώτη κύρια διασταύρωση που θα συναντήσετε, στρίβετε δεξιά (ΒΔ), ακολουθώντας το μονοπάτι που διασχίζει ένα όμορφο τοπίο, με τρεχούμενα νερά και ζώα που βόσκουν ελεύθερα. Μετά τη δεύτερη ρεματιά που θα διασχίσετε, θα συναντήσετε μια διακλάδωση με ένα δευτερεύον μονοπάτι που συνεχίζει βορειοδυτικά και οδηγεί στην Παναγία τη Λακκωτιανή. Στη διασταύρωση αυτή εσείς ακολουθείτε το αριστερό (νότιο) σκέλος που σας οδηγεί κατηφορικά στην πανέμορφη παραλία του όρμου Γιαννάκη.

Του Στεφανου Ψημενου
24.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis