Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Θολά" σημεία στη ρύθμιση για μεταβίβαση ακινήτων

Πλήθος προβλημάτων και «θολών» σημείων στον νόμο για τα αυθαίρετα επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι. Τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστούν αφορούν στη νέα διαδικασία μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, που ισχύει από προχθές. Οι συμβολαιογράφοι είναι οι πρώτοι που καλούνται να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει ο ν. 4014/11, και ειδικότερα στις ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο μεταβίβασης όλων των ακινήτων. Χθες, ουσιαστικά πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας διαδικασίας, οι συμβολαιογράφοι λειτούργησαν περισσότερο ενημερωτικά προς τους πολίτες, καθώς ο όγκος των συναλλαγών ακινήτων είναι γενικά περιορισμένος. «Οι άνθρωποι που κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων αυτή την περίοδο είναι ούτως ή άλλως λίγοι, ιδίως στην Αθήνα», λέει η κ. Φωτεινή Τριγάζη, εκ μέρους του συντονιστικού των συμβολαιογράφων.
Τα κύρια ζητήματα που επισημαίνουν:
- Δεν έχει επιλυθεί πώς θα αποδεικνύεται ότι ένα κτίριο έχει χτιστεί προ του 1955 (οπότε και εξαιρείται της ρύθμισης) και αν η εξαίρεση θα είναι «εν λευκώ» ή θα αφορά τον όγκο του κτιρίου κατά την ανέγερσή του. «Για παράδειγμα, αν η παλαιά οικοδομική άδεια αφορά ένα κτίριο 100 τ.μ. και το σημερινό συμβόλαιο κτίριο 150 τ.μ., σημαίνει ότι μεταγενέστερα προστέθηκαν 50 τ.μ. Δεν διευκρινίζεται αν ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εξαιρέσει το ακίνητο από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης μηχανικού ή όχι», τονίζει η κ. Τριγάζη.
- Δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η διαδικασία εάν η οικοδομική άδεια έχει χαθεί με ευθύνη της πολεοδομίας.
- Αν ένας πολίτης επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του αυθαιρέτου του, θα μπορεί από τις 3 Οκτωβρίου να πληρώσει κατά δήλωσή του (δηλαδή υπολογίζοντάς το μόνος του) όχι μόνο το παράβολο, αλλά και το υπόλοιπο πρόστιμο;
- Για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (λ.χ. διαμερίσματα), ο νόμος ορίζει ότι, προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση, χρειάζεται έκθεση μηχανικού μόνο για την ίδια την ιδιοκτησία. Ωστόσο, για τη μεταβίβασή της θα απαιτείται έκθεση μηχανικού για ολόκληρο το κτίριο στο οποίο βρίσκεται, το οποίο όμως μπορεί να έχει επηρεαστεί από άλλον ιδιοκτήτη.
- Η έκθεση μηχανικού απαιτείται εκτός από τις μεταβιβάσεις και για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος (λ.χ. υποθήκη). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της προσημείωσης ενός ακινήτου από τις τράπεζες και στην περίπτωση που αυτή (λ.χ. σε έναν πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη) πρέπει να μετατραπεί σε υποθήκη;
- Ο νόμος καθορίζει ότι μετά την εξόφληση του προστίμου για τα αυθαίρετα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση για διάστημα 30 ετών η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματος δικαιώματος στο ακίνητο. «Μετά τα 30 χρόνια, τι;», αναρωτιέται η κ. Τριγάζη.
Του Γιώργου ΛιάλιουΠηγή Καθημερινή 23.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis