Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ν. Βατόπουλος - Αθήνα :Στη Στοά της Οπερας

Σάββατο μεσημεράκι μ’ έφεραν τα βήματά μου στη Στοά της Οπερας. Είχα διασχίσει την Ακαδημίας από την αρχή της, στο υπ. Εξωτερικών και βάδισα κατά μήκος του δρόμου στο αριστερό πεζοδρόμιο ρουφώντας «Αθήνα». Πού και πού σήκωνα το βλέμμα και παρατηρούσα τις καπνισμένες προσόψεις άλλοτε αρχοντικών πολυκατοικιών. Δεν είχε ζωντάνια ο δρόμος, πολλά καταστήματα ήταν κλειστά, δύο ακριβά μαγαζιά, το ένα με κρύσταλλα και το άλλο με υφάσματα επιπλώσεων, δεν είχαν πελάτες εκείνη την ώρα... Χαιρέτισα από απέναντι τον Παλαμά, πραμάτειες απλώνονταν στο πεζοδρόμιο.

Οσο πλησίαζα στη Στοά της Οπερας, επιτάχυνα το βήμα. Είχα επιθυμήσει να μπω στην «κοιλιά» αυτής της αθηναϊκής τεθλασμένης σήραγγας, που από τη δεκαετία του ’60 είναι μία «σημαδούρα» της πόλης. Χρόνια είχα να τη δω τόσο έρημη. Το σινεμά, η «Οπερα», αριστερά, «κοιμόταν» για ν’ ανοίξει το βράδυ, δεξιά, ήταν η είσοδος του κτιρίου (Ακαδημίας 57 είναι η διεύθυνση) με τοιχοκολλημένα εννέα ενοικιαστήρια. Αλλά ακόμη, δεν είχα δει τίποτα. Δεν είχα ακούσει ότι είχε «κλείσει» η «Λέσχη του Δίσκου». Αιφνιδιάστηκα. Εξω από τη σκοτεινή βιτρίνα, ένα κορίτσι έδινε ενημερωτικό φυλλάδιο: παρέπεμπε στο βιβλιοπωλείο του «Ελευθερουδάκη» όπου σε μία «γωνιά» μπορούσε να βρει κανείς ό,τι έβρισκε στη «Λέσχη».

«Ω καιροί, ω ήθη»... Πιο κάτω, ένα ακόμη δισκοπωλείο κλασικής μουσικής είχε κλείσει, αλλά απέναντι κρατάει ακόμη η «Μουσική Προσφορά» και προς την Ιπποκράτους, το «Discophile». Αρχισα να περιεργάζομαι τις αλλαγές. Ενα ανθοπωλείο, ανοικτό (ωραία...), δεξιά το καφέ Opera με κάποιους πελάτες... Κλειστό όμως το πρακτορείο ταξιδίων «Πατρίς» με την τόσο ωραία σταμπωτή στο τζάμι με χρυσά vintage γράμματα επιγραφή του. Ψάχνω τα βιβλιοπωλεία. Οι «Ορίζοντες», τόσο όμορφο βιβλιοπωλείο δεύτερο χέρι, με τα βιβλία τακτικά τοποθετημένα... ανοικτό και ζωηρό το «Νομικό Βιβλιοπωλείο», αλλά τι στεναχώρια με μία ακόμη απώλεια. Το «Κικιρίκου», με μία από τις ωραιότερες επιγραφές (σαν pub sign στην Αγγλία) ήταν κλειστό (είχε τόσο ωραία μεταχειρισμένα βιβλία, και παλιούς «Γαλαξίες», όσοι τους θυμάστε...). Γυρίζω προς τα γραμματόσημα, στη θέση του το κατάστημα της Α. Παπαδούση, ακμαίο. Πολυτελή δίπλα τα είδη καπνιστού, ορθοπεδικά απέναντι, έκλεισε και το Τακούνι Εξπρές. Βγαίνω στην Ιπποκράτους, χάνομαι στο πλήθος.

Του Νίκου Βατόπουλου
3.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis