Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ : Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμιστική "βόμβα"

«Εκτός ελέγχου» είναι η ελληνική κρατική μηχανή, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που επισημαίνει ότι η διοίκηση στη χώρα μας είναι τόσο κατακερματισμένη και πολυδάπανη ώστε μόνο ένα μεταρρυθμιστικό big bang θα μπορούσε να τη σώσει. Το ρεπορτάζ επικαλείται την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) για την κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα (Greece - Review of the Central Administration). «Τα ευρήματα ήταν σκληρά, θέλαμε όμως να αποδείξουμε για πρώτη φορά συστηματικά και με παραδείγματα τι ακριβώς δεν λειτουργεί σωστά στην ελληνική διοίκηση και τι είναι αυτό που εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τώρα η κρατική κυβερνητική μηχανή δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δυνατότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σχολίασε στην εφημερίδα η επικεφαλής του τμήματος διοίκησης του οργανισμού και συντάκτρια της έκθεσης, Κάρολιν Βάρλεϊ.
«Για να διαλυθούν οι δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, που έχουν οικοδομηθεί σε διάρκεια δεκαετιών, δεν επαρκούν μεμονωμένα μεταρρυθμιστικά βήματα. Μοναδική διέξοδος είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, μία μεταρρυθμιστική κοσμογονία. Μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρη η κεντρική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει έναν πολύ περιορισμένο χρονικό ορίζοντα για να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί και ο χρόνος λιγοστεύει καθημερινά», συμπλήρωσε η Βάρλεϊ.
Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που επισημαίνεται στην έκθεση είναι πως ενώ στη γερμανική καγκελαρία υπάρχει για κάθε υπουργείο ένας αρμόδιος αξιωματούχος που παρακολουθεί το έργο τους, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου συναντάται μόλις δύο φορές τον χρόνο και αυτό για λίγες ώρες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους κάθε υπουργείου. «Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε την ικανότητα να επιβάλει στα καίρια υπουργεία μία κοινή πολιτική», τονίζεται. Οι εξουσίες είναι κατακερματισμένες μεταξύ των υπουργείων, όχι μόνο επειδή οι 14 τομείς φιλοξενούνται σε εκατοντάδες διαφορετικά κτίρια στη δοκιμαζόμενη από το κυκλοφοριακό πρωτεύουσα, αλλά και επειδή δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ των ίδιων των χαρτοφυλακίων. Συχνά οι αξιωματούχοι αποφεύγουν τις συνομιλίες ακόμη και με τους υφισταμένους τους στο ίδιο κτίριο. Σε όλα αυτά αξίζει να προσθέσει κανείς ότι στα τέσσερα πέμπτα των υπουργικών κτιρίων στην Αθήνα δεν υπάρχει πάνω από μία αίθουσα συσκέψεων.
Στα περισσότερα υπουργεία δεν υπάρχουν εξάλλου κεντρικές βάσεις δεδομένων. «Η ελληνική διοίκηση δεν συνηθίζει να κρατάει αρχεία ούτε διαβάζει τις πληροφορίες από συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων, ίσως επειδή συχνά δεν υπάρχουν καν στοιχεία», διαπίστωσαν οι ειδικοί του οργανισμού.

9.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis