Αντιμέτωπες με την κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας και τη δραματική κατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, γενικότερα, βρίσκονται εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και όσες εισάγουν αγαθά. Η γενική εικόνα είναι πως όλες οι εταιρείες που οι δραστηριότητές τους έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το εξωτερικό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι καμία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία δεν μπορεί να αναλάβει έργο στο εξωτερικό, καθώς εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές. Κι αυτό δεν συμβαίνει τώρα, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες, γνώρισμα της γενικότερης απαξίωσης προς κάθε τι το ελληνικό. Μόνο μεγάλες εταιρείες που διατηρούν τραπεζική σχέση με ξένα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να σταθούν στις αγορές του εξωτερικού. Ετσι, εταιρείες που εισάγουν μηχανήματα, ανταλλακτικά, πρώτες ύλες ή καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να εξοφλούν το σύνολο της παραγγελίας πριν αυτή αποσταλεί στην Ελλάδα. Ακόμα κι όταν φτάσει στη χώρα μας, πολλές φορές το εμπόρευμα δεν εκτελωνίζεται αν δεν γίνει πρώτα πλήρης εξόφληση. Ετσι μόνον εταιρείες που έχουν υψηλά διαθέσιμα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς την ίδια στιγμή οι τράπεζες, λόγω της κρίσης ρευστότητας, έχουν μειώσει δραστικά τις γραμμές χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η κατάσταση ρευστότητας είναι δραματική: το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου η ρευστότητα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ (στο α΄ εξάμηνο η μείωση έφτανε τα 40 δισ. ευρώ) που οφείλεται στη μεγάλη πτώση των καταθέσεων, στον αποκλεισμό των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και στην απομείωση της αξίας των ενεχύρων μέσω των οποίων αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα.
Ελλειψη συνεργατών
Μικρού και μεσαίου μεγέθους μεταποιητικές μονάδες που επιδιώκουν να επεκταθούν σε νέες αγορές δεν μπορούν να βρουν συνεργάτες, καθώς η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ. Τις επιπτώσεις της κατάστασης βιώνουν ακόμα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στο εξωτερικό και διατηρούν μακροχρόνιες εταιρικές σχέσεις. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο, τονίζουν.
«Ακόμα κι όταν χρησιμοποιείς πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, μόλις γίνει αντιληπτό ότι είναι από ελληνική τράπεζα, εμφανίζονται επιφυλάξεις και αρνητική αντιμετώπιση», σημειώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις κοιτούν... περίεργα έως και τα ελληνικά ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σε καραντίνα εδώ και πολλούς μήνες και η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι το ευρωσύστημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη σκιά της μη υλοποίησης της συμφωνίας της συνόδου της 21ης Ιουλίου και των ανησυχιών για την έκβαση της κρίσης, οι καταθέσεις σημείωσαν «βύθιση» κατά 5,46 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανάλογη πτώση εμφανίζουν και τον Οκτώβριο. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 183,2 δισ. ευρώ έναντι 188,66 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου και 209,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, η διατήρηση των μέτρων παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που έχει αναλάβει η πολιτεία ήταν αυτά που απέτρεψαν την πιστωτική ασφυξία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι μέχρι πότε θα μπορεί να διατηρείται με τεχνητή αναπνοή ζωντανή η αγορά. Προς το παρόν, πειστική απάντηση δεν έχει δοθεί.
Του Γιάννη Παπαδογιάννη
Πηγή Καθημερινή
11.12.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου