Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μουσεία, γήπεδα και πίστες στο Πάρκο Γουδή

Ενα νέο σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - Ιλισίων επιχειρεί να βάλει φρένο στον κατακερµατισµό του και να αποµακρύνει τους... µνηστήρες που διεκδικούν τµήµατά του. Βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης – από ερευνητική οµάδα του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης για λογαριασµό του Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας – και εντός του Δεκεµβρίου θα παραδοθεί ώστε να τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση. Το σχέδιο βάζει φρένο σε χρήσεις ασύµβατες µε έναν µητροπολιτικό χώρο πρασίνου στον Πυρήνα του Πάρκου. Ταυτόχρονα όµως διασφαλίζει τη δυνατότητα περιορισµένης δόµησης στους φορείς που είναι εγκατεστηµένοι στην Περιφερειακή Ζώνη µε διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό αντιµετωπίζεται θετικά η προοπτική περιορισµένης επέκτασης του Ιδρύµατος Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το Πάρκο Γουδή προβλέπει ο υπαίθριος χώρος της περιοχής όπου έχει στεγαστεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία (ΕΠΟ) να αποδοθεί για αθλητικές χρήσεις. Στο εσωτερικό των υφισταµένων κτιρίων, τα οποία διατηρούνται και αποκαθίστανται, εντάσσονται πολιτιστικές χρήσεις (Κέντρο για την Αρχιτεκτονική και την Πόλη, Παιδικό Μουσείο κτλ.). Σχεδιάζεται ακόµη η ανάπτυξη ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων επιπέδου γειτονιάς ή εναλλακτικών δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής (παιδικές χαρές, χώροι κατάλληλοι για skateboard, πίστες αναρρίχησης κτλ.). Στο επίκεντρο βρίσκεται η δηµιουργία ενός φυσικού χώρου ως «Αλσους για την Ανάδειξη του Αττικού Τοπίου» µε βοτανικό κήπο.

|||||||| Ολημερίς το χτίζανε...
Σαν το γιοφύρι της Αρτας και το πάρκο στου Γουδή: από το 1977, όταν ψηφίζεται ο νόµος για την παραχώρησή του στους δήµους Αθηναίων - Ζωγράφου, και κυρίως µετά το 1985, οπότε ο χώρος καθορίζεται για πρώτη φορά ως «µητροπολιτικός πόλος πρασίνου και αναψυχής», µελέτες και προτάσεις για την ανάδειξή του µπαινοβγαίνουν στα συρτάρια του Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ). Καµία δεν αξιοποιείται. Αφού έχει περάσει από σαράντα κύµατα, τελικά τον περασµένο Ιούνιο το Πάρκο θεσµοθετείται, στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγµατος για την προστασία του Υµηττού, στο οποίο προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίου που θα εξειδικεύει τον σχεδιασµό του.

«Η θεσµοθέτησή του αποτελεί το πρώτο σηµαντικό βήµα και δικαιώνει τους αγώνες της Επιτροπής Αγώνα για το Πάρκο, καθώς και άλλων φορέων και πολιτών που επί 15 χρόνια αγωνίζονται να σταµατήσουν τον κατακερµατισµό του από τις διεκδικήσεις δηµοσίων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι, εκµεταλλευόµενοι το πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων, αναζητούν χώρους για την εγκατάστασή τους» λέει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Ο Υµηττός» κ. Δηµήτρης Μαυράκος.

Πάγιο αίτηµα της Επιτροπής, η αποµάκρυνση των εγκαταστάσεων οι οποίες δεν περιλαµβάνονται στις επιτρεπόµενες χρήσεις γης, η απαγόρευση της διέλευσης και της στάθµευσης των οχηµάτων και η κατάργηση των περιφράξεων που κατακερµατίζουν τον χώρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΠΟ στην οποία, µέσω σύµβασης µε τα Ολυµπιακά Ακίνητα, έχουν παραχωρηθεί δύο κτίρια δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Κέντρου για διοικητική χρήση, παρ’ ότι δεν προβλέπεται παρόµοια χρήση στην εν λόγω έκταση. Γενικότερα το τελευταίο διάστηµα, όπως σηµειώνει ο κ. Μαυράκος, ιδιώτες και φορείς προσπαθούν, µε έργα που βρίσκονται στα όρια της νοµιµότητας, να δηµιουργήσουν τετελεσµένα προτού προχωρήσει η δηµιουργία του Πάρκου.

Ο υπαίθριος χώρος της περιοχής όπου έχει στεγαστεί η ΕΠΟ προτείνουν οι ερευνητές του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης να αποδοθεί για ήπιες αθλητικές χρήσεις, όπως είναι το µοντέρνο πένταθλο (κολύµβηση, ιππασία, ξιφασκία, σκοποβολή, ανώµαλος δρόµος) ή η τοξοβολία. Ωστόσο δεν θα αποκλειστεί και η χρήση για παιχνίδια ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

«Σήµερα η ιδέα της δηµιουργίας του Πάρκου είναι ώριµη και εφικτή» αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) κ. Ιωάννης Πολύζος. Οπως τονίζει, «πρέπει άµεσα να παραχωρηθεί και το Στρατόπεδο Βαρύτη στον ∆ήµο Αθηναίων ώστε να αρχίσει η λειτουργική σύνδεση µεταξύ της Μεσογείων και της Κατεχάκη. Η διασύνδεση του χώρου µε τον Υµηττό είναι απαραίτητη για µια πόλη σαν την Αθήνα, για τη βιοκλιµατική της θωράκιση. Οι διαδικασίες θα περιλαµβάνουν επανάχρηση υφισταµένων κτιρίων για πολιτιστικές, επιµορφωτικές και ήπιες αθλητικές χρήσεις και σε καµία περίπτωση νέα δόµηση».

|||||||| ΟΚΑΝΑ και Μπάντμιντον
Η ερευνητική οµάδα προσανατολίζεται επίσης στην «έξωση» από τις εγκαταστάσεις του ανενεργού Στρατοπέδου Βαρύτη της µονάδας του ΟΚΑΝΑ, η οποία εγκαινιάστηκε στις αρχές του µήνα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Στον συγκεκριµένο χώρο, µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες, είχε εγκατασταθεί οδοντιατρείο, το οποίο ο στρατός θεώρησε ότι µπορεί να παραχωρήσει για µονάδα του ΟΚΑΝΑ προκειµένου να µην αναγκαστεί να τη «φιλοξενήσει» σε κάποιο από τα στρατιωτικά νοσοκοµεία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, η παραµονή της µονάδας είναι παράνοµη καθώς η χρήση δεν είναι συµβατή µε τις λειτουργίες ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Εν τούτοις, θα µπορούσε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, να παραµείνει το οδοντιατρείο. Σχετικά µε το κτίριο του Μπάντµιντον, θα παραµείνει ως τη λήξη της τρέχουσας σύµβασης µε τον ανάδοχο. Στο διάστηµα αυτό ο περιβάλλων χώρος θα πρέπει να αποδοθεί στο Πάρκο καθώς σήµερα ουσιαστικά λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθµευσης. Οπως δε υπογραµµίζει ο επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης και επικεφαλής ερευνητικής οµάδας για την εκπόνηση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης του Πάρκου κ. Γιώργος Πατρίκιος, «προδιαγράφεται ένα πάρκο µε στοχευµένες χρήσεις. Στα σηµεία όπου υπάρχει έντονος φυσικός χαρακτήρας, αυτός παραµένει και τονίζεται, ενώ όπου δεν υπάρχει δηµιουργούνται ελεύθεροι δηµόσιοι χώροι αστικής αναψυχής. Εξετάζεται και η δυνατότητα δηµιουργίας µουσείων» . Επισηµαίνει ωστόσο ότι για να γίνουν όλα αυτά «πρέπει να υπάρξει κοινό πνεύµα και ισχυρή πολιτική βούληση».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ
Βαρίδι το ιδιοκτησιακό καθεστώς
Βαρίδι παραµένει για τους συνεργάτες του ΟΡΣΑ το ζήτηµα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τα περίπου 4.500 στρέµµατα ανήκουν σε 16 φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα (µε κυρίαρχο τον Στρατό) αλλά µε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο καθεστώς παραχωρήσεων, σε άλλες περιπτώσεις χρήσεως και σε άλλες κυριότητας. Συνολικά καταγράφηκαν 53 διαφορετικές ιδιοκτησίες ή καθεστώτα. Στα 2.500 στρέµµατα έχουν εγκατασταθεί, κατά κανόνα ευκαιριακά, νοσοκοµεία, υπουργεία, το Πολυτεχνείο και ερευνητικά κέντρα. Εν τούτοις, παραµένει ελεύθερο κατασκευών πάνω από το 60% της έκτασης. Η παραχώρηση 965 στρεµµάτων το 1977, µε νόµο, από το Ταµείο Εθνικής Αµυνας και τον Αυτόνοµο Οικοδοµικό Οργανισµό Αξιωµατικών στους δήµους Αθηναίων και Ζωγράφου µε σκοπό τη δηµιουργία χώρων πρασίνου ουσιαστικά ποτέ δεν προχώρησε λόγω παλινωδιών της διοίκησης. Σήµερα στον συγκεκριµένο χώρο έχουν χτισθεί 43 πολυκατοικίες µε 579 διαµερίσµατα.

Της Μάχης Τράτσα
Πηγή Το Βήμα
4.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis