Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την πλατεία Ομονοίας

Την πλέον θλιβερή εορταστική περίοδο των τελευταίων ετών φαίνεται ότι διανύει η Ομόνοια. Στην παλαιότερη πλατεία της Αθήνας, το πάλαι ποτέ σημείο αναφοράς (η βάση για τον υπολογισμό αποστάσεων) και εμπορικό κέντρο της πόλης, το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές αποχωρούν, η εγκατάλειψη παγιώνεται.
Τελευταίο ηχηρό πλήγμα, το κλείσιμο του καταστήματος Ζara στο κτίριο Μπακάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλυσίδα έλαβε την απόφαση να βάλει λουκέτο στο κατάστημα Ομονοίας μετά τη μη συμφωνία του ιδιοκτήτη του ακινήτου για μείωση του μισθώματος κατά 20%. Οι φήμες ότι και άλλη μεγάλη επιχείρηση στην πλατεία πνέει τα λοίσθια είναι εντονότατες, αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. Το κλίμα ωστόσο για την ευρύτερη περιοχή παραμένει δυσάρεστο.
Στα ύψη τα ενοίκια
«Το συγκεκριμένο κατάστημα (σ.σ. Zara) ανήκε στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων με επισκεψιμότητα που φτάνει για να δίνει ζωή σε όλη την πλατεία. Που δημιουργεί “πιάτσα”», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας. «Το πλήγμα για την αγορά είναι πολύ μεγάλο».
Η είδηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας αλυσίδας αρνητικών εξελίξεων για την πλατεία. Ως γνωστόν, μετά το εμβληματικό «Λα Μιράζ», η Ομόνοια απώλεσε επιπλέον δύο ξενοδοχεία, συγκεκριμένα το «Ακροπόλ» και το «Fashion House Hotel», του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη, συνολικής δυναμικότητας 500 κλινών. Κύρια αίτια για το λουκέτο, η συνεχής υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και τα υψηλά μισθώματα των συγκεκριμένων ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Καρέλλα, παρά την κρίση, κάποιοι επιμένουν σε υψηλά μισθώματα. «Είναι συχνό το φαινόμενο ιδιοκτήτες ακινήτων του Κέντρου να εμφανίζονται αδιάλλακτοι όσον αφορά το ύψος των μισθωμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστήματος 40 τ.μ. της οδού Σόλωνος, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν δέχθηκε τη μείωση που πρότεινε ο επιχειρηματίας από 4.500 ευρώ σε 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μείνει ξενοίκιαστο για 8 μήνες και τελικά να νοικιαστεί έναντι 1.500 ευρώ!». Ειδικά στην περιοχή της Ομόνοιας, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ για λογαριασμό του Οργανισμού της Αθήνας (παρουσιάστηκε στην «Καθημερινή» στις 4/12/11) τα περισσότερα κενά κτίρια της Αθήνας καταγράφονται γύρω από την Ομόνοια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από την έρευνα προκύπτουν «στοιχεία για μονομερείς ιδιοκτησίες πολλών ακινήτων, συχνά ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων που “κάθονται” περιμένοντας τις ιδανικές συνθήκες μεταπώλησης ή μίσθωσής τους. Στην προοπτική αυτή, τα κτίρια παραμένουν αδρανή και εντείνουν την υποβάθμιση του αστικού ιστού».
Σε κάθε περίπτωση, στη βόλτα σήμερα γύρω από την πλατεία -κατ’ ευφημισμό, αφού πρόκειται ουσιαστικά για οδικό κόμβο- ο περαστικός μετρά λουκέτα. Στις λιγοστές εναπομείνασες ανοιχτές επιχειρήσεις έχει πέσει η βαριά ευθύνη της διατήρησης της Ομόνοιας ζωντανής. Τουλάχιστον ώρες καταστημάτων. Οταν πέσει το φως, η Ομόνοια «κλείνει», όπως και μικρά ή μεγαλύτερα τμήματα των οδικών ακτίνων της (Πειραιώς, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγ. Κωνσταντίνου, Αθηνάς, ακόμα και των Πανεπιστημίου και Σταδίου) και των γύρω στενών, για τους μη έχοντες εργασία. Παρά τη λίγο εντονότερη αστυνόμευση, τη νύχτα ακόμα και οι εποχούμενες διελεύσεις από την Ομόνοια περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.
Παραδομένη στο μπετόνΣ’ αυτό το κορμί που ψυχορραγεί οι προσπάθειες ανάνηψης μοιάζουν τυπικές. Για παράδειγμα, μολονότι ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε συμπεριλάβει την πλατεία Ομονοίας στους χώρους χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, ούτε είχε προβλέψει τον στολισμό της, η απόφαση αυτή άλλαξε κατόπιν πιέσεων των φορέων του Κέντρου, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου. Ετσι, τις επόμενες ημέρες η Ομόνοια θα στολιστεί, ενώ εκεί θα λάβουν χώρα κάποιες από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου. «Η Ομόνοια παραδίδεται στο μπετόν και στο υπαίθριο παζάρι. Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα αναζωογονηθεί η αγορά της περιοχής», καταλήγει ο κ. Καρέλλας. «Το στοίχημα είναι ο κόσμος να κατέβει στο Κέντρο. Να ξαναγνωρίσει την Αθήνα, χωρίς απαραίτητα να ψωνίσει. Οι τιμές πάντως θα είναι εξαιρετικές».

Της Λίνας Γιάνναρου
Πηγή Καθημερινή
13.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis