Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδια : Μικρά καταφύγια στο ενετικό λιμάνι ("Mama Nena")

Κάθε τόσο αποφασίζω να κάνω μια στάση στα Χανιά, να δω τι «καινούργιο» υπάρχει στην Παλιά Πόλη. Ποτέ δεν ήταν δύσκολο να βρει κανείς ωραία καταλύματα γύρω από το ενετικό λιμάνι και κάθε φορά μοιάζει να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία επιλογής. Την τελευταία φορά, βρήκα δύο εξαιρετικά μικρά ξενοδοχεία, και τα δύο πάνω στην προκυμαία. Το ένα, το «Mama Nena», είναι μία πολύ μικρή (μόνο τρία δωμάτια!) οικογενειακή επιχείρηση. Το άλλο, το «Alcanea», είναι, επίσης, αρκετά μικρό (οκτώ δωμάτια), αλλά χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη και με μόνο το νεαρό προσωπικό να το «τρέχει».
Το «Mama Nena» δεν θα μπορούσε να είναι πιο γλυκό. Στεγάζεται σε ένα τετραώροφο σπίτι του 15ου αιώνα, που ανήκει στην ίδια οικογένεια για τέσσερις γενιές. Η Ματίνα, που ζει κοντά και έχει αναλάβει με τη φροντίδα της τη λειτουργία του ξενοδοχείου, μπορεί να σας πει τις οικογενειακές ιστορίες για αγάπες και δυσκολίες, για έρωτες και απώλειες. Εκείνη, ο αδελφός και η αδελφή της πονούσαν να βλέπουν το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η μητέρα τους να έχει αρχίσει να καταρρέει, αφού το εγκατέλειψαν και τα τελευταία μέλη της οικογένειας στη δεκαετία του ’70. Τελικά αποφάσισαν να το επαναφέρουν στη ζωή αναστηλώνοντάς το και μετατρέποντάς το σε ένα μικρό ξενοδοχείο, που του έδωσαν το όνομα της μητέρας τους.
Εγινε ένα υπέροχο μέρος. Η γοητεία του παλιού κτίσματος και οι οικογενειακές αντίκες συνδυάζονται ευφυώς με τις σύγχρονες ανέσεις και με πολλές πινελιές τέχνης. Κλείστε μία σουίτα και θα έχετε έναν ολόκληρο όροφο στη διάθεσή σας. Αν δεν σας πειράζει που θα ανεβαίνετε σκάλες (δεν υπάρχει ασανσέρ, παρ’ ότι το κτίριο είναι το υψηλότερο στο παραθαλάσσιο μέτωπο) διαλέξτε τη «Στέλλα», τη σουίτα στον πάνω όροφο απ’ όπου θα έχετε θέα και στη θάλασσα και –από την πίσω πλευρά– στα Λευκά Ορη. Φωλιασμένη κάτω από τα δοκάρια και βαμμένη σε βαθιές κόκκινες αποχρώσεις, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Συστήνω τη σουίτα «Αργύρη» στον δεύτερο όροφο για όσους αγαπούν τον ύπνο, καθώς έχει την κρεβατοκάμαρα στην πιο ήσυχη πίσω πλευρά του κτιρίου. Υπάρχει και το δίκλινο «Ματίνα» στον πρώτο όροφο, με ένα μικρό μπαλκόνι με θέα στο ενετικό λιμάνι. Το πρωινό σερβίρεται στην κοινής χρήσεως κουζίνα / τραπεζαρία και είναι μία απόλαυση από κάθε λογής τοπικές, σπιτικές σπεσιαλιτέ, με πολλά φρέσκα προϊόντα απευθείας από την οικογενειακή φάρμα λίγο έξω από την πόλη.
Το «Alcanea», ένα κτίριο του 17ου αιώνα που χρησίμευσε κάποτε ως γραφείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμη πιο μικρό από το «Mama Nena». Η τριώροφη πρόσοψη παραπλανητικά υπονοεί ότι υπάρχει ένα κανονικό σπίτι από πίσω, αλλά στην ουσία κρύβει ένα λαβύρινθο από σκάλες, διαδρόμους, αθέατες γωνιές και δωμάτια (αν μου ζητούσατε ένα σχέδιο του κτιρίου, θα αποτύγχανα οικτρά). Μετά την ανακαίνιση που άφησε ανέπαφη όλη την παλιά γοητεία του σπιτιού, άνοιξε ως ξενοδοχείο πριν από λίγους μήνες. Στην είσοδο θα βρείτε ένα ψηλοτάβανο καφέ όπου σερβίρονται πλούσιο πρωινό, σνακ και ποτά. Τα δωμάτια αρχίζουν από τον πρώτο όροφο και πάνω (και πάλι χωρίς ασανσέρ) και ποικίλλουν από δύο χαριτωμένα δίκλινα σε πιο ευρύχωρες σουίτες. Η επίπλωση είναι κυρίως σε ύφος σύγχρονου ρομαντισμού και ταιριάζει με τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως σανιδένια πατώματα, ζωγραφισμένα ξύλινα ταβάνια και ένας παλιός φούρνος σε ένα από τα δωμάτια. Μερικά από τα δωμάτια έχουν θέα προς το λιμάνι και μπορεί να έχουν θόρυβο αν κοιμηθείτε με ανοιχτά παράθυρα. Υπάρχουν, όμως, αρκετά δωμάτια στην πίσω πλευρά που είναι ήσυχα και έχουν επίσης θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα και τον αιγυπτιακό φάρο.
Υπάρχουν πάντα πoλλοί λόγοι για να επισκεφθείτε τα Χανιά. Είναι μία τόσο όμορφη πόλη. Εχετε τόσα να δείτε και να κάνετε. Τώρα έχετε δύο ακόμη λόγους για να το αποφασίσετε. Οι τιμές για δύο άτομα αρχίζουν από 100 ευρώ στο Mama Nena και από 60 ευρώ στο Alcanea (με πρωινό). Και τα δύο ξενοδοχεία λειτουργούν όλο τον χρόνο.
- Mama Nena
Ζαμπελίου 30, 731 31 Χανιά (τηλ. 28210-93.444, www.mamanena.gr)
- Alcanea
Αγγέλου 2, 731 00 Χανιά (τηλ. 28210-75.370, www.alcanea.gr)
* Η κ. Jacoline Vinke είναι συγγραφέας των βιβλίων «Great Small Hotels in Greece» και «Around Greece in 80 Stays». Η ιστοσελίδα της www.smallhotelsingreece.com παρουσιάζει μικρά και γοητευτικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.

3.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis