Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Record House - Ν. Σμύρνη : Ενας "μύθος" που επιμένει

H Ελένη Νεουδάκη στο δισκάδικο Rexord House στην οδό Ομήρου 46 στη Νέα Σμύρνη
Τη δεκαετία των σχολικών μου χρόνων, εκείνη του ’80, δυο-τρία ήταν μεταξύ άλλων τα σημεία αναφοράς στη Νέα Σμύρνη: Το καφενείο «Αδωνις» που τραγούδησε η Πρωτοψάλτη, η ιστορική καφετέρια «Γαλαξίας» και το μυθικό δισκάδικο «Record House» στην Ομήρου. Μπροστά στον «Αδωνι» δίναμε ραντεβού, στον «Γαλαξία» πηγαίναμε για καφέ και από το «Record House» αγοράσαμε τις πρώτες μας κασέτες. Το περιποιημένο αυτό μικρό δισκάδικο μας προκαλούσε δέος, καθώς οι μεγαλύτεροι που ψώνιζαν από εκεί καλλιεργούσαν μια έντονη μυστικοπάθεια μυημένων σε ελευσίνιο μυστήριο. Το δέος μας υποδαύλιζαν η δική μας αμάθεια στη μουσική σε σχέση με τις γνώσεις των ιδιοκτητών και το γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι που κατέβαιναν από το Ψυχικό ή το Χαλάνδρι για να βρουν δίσκους στο «δικό μας» δισκάδικο. Κι όντως, μεγαλώνοντας, ξαφνιαζόμασταν κάθε που συνειδητοποιούσαμε τι θησαυρούς έκρυβε αυτό το μικρό μαγαζί που δεν γέμιζε το μάτι μας, μπροστά στα αχανή δισκάδικα του αθηναϊκού κέντρου. Αρχίσαμε σιγά σιγά να επαιρόμαστε κι εμείς για το «ψαγμένο» μαγαζί της γειτονιάς μας που μέχρι σήμερα επιμένει στο ποιοτικό ροκ, στην τζαζ, τη σόουλ και την έθνικ μουσική, γυρίζοντας ελαφρώς την πλάτη στη μαζική ποπ ελαφρολαϊκή κουλτούρα. Σήμερα με την οικονομική κρίση που συμπληρώνει τη λαίλαπα του ηλεκτρονικού «κατεβάσματος» των κομματιών που γονάτισε τον κλάδο, το «Record House» στέκεται στα πόδια του. 

«Από το 1971 που το άνοιξε ο πατέρας μου ο Γιάννης Νεονάκης», λέει η Ελένη, «σχηματίστηκε ένα πιστό κοινό -κυρίως φίλων του βινυλίου- που μας στηρίζει ακόμα». Πολλοί θέλουν παρότι «κατεβάζουν» να διαθέτουν και σε αυθεντική μορφή ορισμένα έργα. Αλλοι απλώς αραίωσαν τις επισκέψεις για να μην κολάζονται», λέει γελώντας ο Τώνης. 

Το μυστικό είναι να είσαι καλά καταρτισμένος και να ενημερώνεσαι συνεχώς. Η συνταγή της επιτυχίας είναι παλιά: Ου εν τω πολλώ το ευ, αλλά στο ξεχωριστό.

Του Σπύρου Γιανναρά
10.12.2011

Σχόλιο δικό μας : 
Πράγματι το Record House έχει ζήσει εδώ και 40 χρόναι μεγλαώνοντας γενιές κια γενιές. Στην ουσία ξεκίνησε από το μεράκι και την αγάπη που έτρεφε ο αρχικός του ιδιοκτήτης ο κ. Γιάννης Νεουδάκης (και όχι Νεονάκης όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στο άρθρο). Την αγάπη αυτή την μετέδωσε στα παιδιά του και σήμερα η Ελένη και ο Τώνης κρατούν σε πείσμα των καιρών το μαγαζάκι τους με πρωτότυπες συλλογές και με το ίδιο κέφι και μεράκι που είχαν από τότε που ξεκίνησαν αυτή τους την προσπάθεια. Αξίζει κανείς να τους επισκεφτεί εάν δεν το έχει κάνει ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis