Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Εξωση (Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων)

Tης Γιωτας Συκκα

Μυρίζει διάλυση. Από τη μια πλευρά είμαστε περήφανοι για όσα πετυχαίνουν Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό και από την άλλη είναι να κοιτάμε τα χάλια μας. Εξωση γιατί δεν είχαν πληρωθεί τα ενοίκια μηνών! Πού; Στο αθηναϊκό παράρτημα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στην οδό Μαυρομματαίων 6. Αυτό για το οποίο χρόνια τώρα υπερηφανεύεται το υπουργείο Πολιτισμού, τη δουλειά που κάνει αθόρυβα μάλιστα, χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες.

Προγράμματα συντήρησης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στο εξωτερικό και προσφορά τεχνογνωσίας. Δραστηριότητα εκτός Ελλάδας συνυφασμένη με τη διαπολιτισμική συνεργασία και τις ανταλλαγές. Συντήρηση ψηφιδωτών στην Ιορδανία και στο Ισραήλ, εικόνων στην Ιταλία και την Αλβανία, οργάνωση αποθηκών στο Μουσείο της Κρύπτης στη Βουλγαρία, συντήρηση της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Τρέσκαβατς, στη FYROM. Είναι ορισμένα απ’ όσα μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι του ΕΚΕΒΙΜ, οι οποίοι σήμερα το πρωί δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να μπουν στον εργασιακό τους χώρο.

Οπως κι εκείνοι που εργάζονται στο τμήμα Ξένων Σχολών της Διεύθυνσης Βυζαντινών και ένα τμήμα από την Επιτροπή Πυλίας. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται κι αυτοί, και το έργο τους είναι επίσης αξιέπαινο. Είναι αυτοί που αποτελούν τον μεσάζοντα του υπουργείου Πολιτισμού με τις ξένες αρχαιολογικές σχολές στη χώρα μας, αλλά και με την UNESCO. Οσο για την Επιτροπή Πυλίας, διαχειρίζεται τις αναστηλώσεις των ενετικών κάστρων σε Πύλο, Μεθώνη και Κορώνη και καταπιάνεται και με ωραίες εκδόσεις μεταξύ άλλων. Οπως εκείνη για τα οθωμανικά μνημεία στη χώρα μας, που θαυμάζαμε μήνες πριν.

Το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων είχε καθυστερήσει τις πληρωμές. Ο ιδιοκτήτης χθες άλλαξε την κλειδαριά.

Ομως, σε αυτή την περίπτωση, σημασία δεν έχουν οι λεπτομέρειες.

Αλλά η ουσία.

Κανένα κράτος που καταστρώνει μεγαλόπνοα σχέδια για τον πολιτισμό και ξιπάζεται γι’ αυτά (ή για το Μουσείο της Ακρόπολης), δεν αφήνει τα υπόλοιπα να διαλύονται. Οφείλει να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη.

Tης Γιωτας Συκκα

Πηγή Καθημερινή

18.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis