Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η κτηματαγορά θα περάσει δύσκολες στιγμές το 2010

Κρίσιμο έτος για την κτηματαγορά θα είναι το 2010 σύμφωνα με τονεπικεφαλής του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικό σε θέματα Real Εstate καθηγητή κ. Επ. Πανά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση είναι εδώ και θα παραμείνει για τουλάχιστον μία διετία.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα την αγορά ακινήτων; Οι τιμές παραμένουν σε σταθεροποιητικά επίπεδα ή σημειώνουν πτώση; «Χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης είναι ότι παγκοσμίως στον χώρο της κτηματαγοράς παρατηρείται σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων. Στην ελληνική κτηματαγορά οι τιμές των ακινήτων δεν μειώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα δεν μειώνονται σημαντικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: ο ένας λόγος είναι ότι υπάρχει πιθανότητα τα ακίνητα να ήταν υπερεκτιμημένα και ο άλλος λόγος ότι η πολιτική των κατασκευαστών έχει οικονομικές αντοχές. Ο πυρήνας της οικοδομικής κρίσης στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είναι η παραγωγή υπεράριθμων κατοικιών που δημιούργησε την υπερπροσφορά των κατοικιών. Το απόθεμα αυτό- το οποίο εκτιμούμε περί τις 190.000 κατοικίες- είναι δύσκολο να απορροφηθεί σε πολύ μικρό διάστημα (μιας τριετίας). Συνεπώς, η δική μας στεγαστική κρίση βρίσκεται στην υπερπροσφορά ακριβών κατοικιών, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη μεγέθυνση του πληθυσμού. Είναι βέβαιο ότι θα περάσει δύσκολες στιγμές η κτηματαγορά το 2010. Υπάρχει ελπίδα; Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα που κάνουμε, οι απόψεις των ειδικών της κτηματαγοράς συγκλίνουν στο ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει περίπου δύο-τρία χρόνια».

- Η επόμενη κυβέρνηση ποια μέτρα πρέπει να προωθήσει για να αναθερμανθεί ο πιο νευραλγικός κλάδος της οικονομίας;

«Η λύση του προβλήματος δεν είναι φυσικά εύκολη και για να επανέλθει η αισιοδοξία στον κλάδο θα πρέπει να περάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εργαλεία ανάκαμψης του αισιόδοξου κλίματος, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση».

- Ποιες κατηγορίες ακινήτων δείχνουν από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται καθημερινά να αντέχουν στην κρίση; «Τα στοιχεία της διαρκούς έρευνάς μας δείχνουν πτώση της ζήτησης των νεόδμητων ακινήτων, ενώ παρατηρείται μια στροφή των αγοραστών προς τα μεταχειρισμένα ακίνητα αξίας ως 150.000 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αγοραστές για ακίνητα σχετικά μικρής επιφάνειας».

- Πόσο έχει επηρεαστεί η κτηματαγορά από τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων;

«Κατά την άποψή μου η ρύθμιση που αφορούσε την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων δεν είχε το αναμενόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές ήταν ένα μέτρο με ελάχιστη απόδοση στα κρατικά έσοδα ενώ ταυτόχρονα ως μέτρο θεωρήθηκε ως μη αρμόζον. Συμπερασματικά, το εν λόγω μέτρο δεν αναθέρμανε την κτηματαγορά».

Του Κ.Σιωμόπουλου

Πηγή Το Βήμα
16.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis