Εκτός από το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, ο κ. Σουφλιάς έχει διαγράψει από την ατζέντα των προτεραιοτήτων του και το προβλεπόμενο οικολογικό πάρκο Μοσχάτου. Είναι η σημαντικότερη από τις τρεις συνολικά «πληγές» της δυτικής ζώνης του Φαληρικού όρμου, την πιο κοντική ακτή για το κέντρο της πρωτεύουσας.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει «ξεχάσει» και τα θεσμοθετημένα από χρόνια σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας των Τζιτζιφιών, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του δεν έχουν καταφέρει εδώ και πέντε χρόνια να υλοποιήσουν τα μέτρα κατά του θορύβου που προκαλεί ο τεράστιος κόμβος στον Κηφισό, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 60.000 ευρώ από τη Νομαρχία Πειραιά. Δεν ίδρωσαν αφτιά ούτε και με το πρόσφατο πόρισμα-καταπέλτη του Συνηγόρου του Πολίτη για τις ανύπαρκτες παρεμβάσεις στον τομέα της ηχορύπανσης.
Η έκταση των 260 στρεμμάτων δημιουργήθηκε με μπαζώματα τη δεκαετία του '70 και οι κάτοικοι την αποκαλούν «Μεσοποταμία» λόγω του ότι βρίσκεται ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και της εκτροπής του Ιλισού. Οι παραφωνίες συμπληρώθηκαν με την κατασκευή της λεωφόρου Ποσειδώνος, που είναι υπερυψωμένη σε σχέση με το φυσικό έδαφος και με περιορισμένες διόδους προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως φράγμα για τα νερά της βροχής και να «πνίγει» τις γύρω κατοικημένες περιοχές.
Το Ρυθμιστικό του 1985, αλλά και οι μελέτες που είχαν εκπονηθεί λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ προβλέπουν ένα παράκτιο πάρκο με έμφαση στην αναβίωση του υγροβιότοπου όπου είχαν καταγραφεί στο παρελθόν 133 είδη πουλιών και 250 είδη φυτών. Η ταμπέλα «οικολογικό πάρκο» παραμένει, αλλά τον ρόλο «πολεοδόμου» έχει αναλάβει πλέον η κρατική εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». Παρά το γεγονός ότι έχει αναθεωρήσει τα μεγαλεπίβολα σχέδια εκμετάλλευσης του χώρου, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να οραματίζονται στην ουσία ένα επιχειρηματικό πάρκο με νησίδες πρασίνου, ανοιχτό θεατράκι και παράκτιο κινηματογράφο 200 θέσεων, αλλά και πισίνες τεραστίων διαστάσεων, υπόστεγο γυμναστικής 700 τετραγωνικών και κλειστό γυμναστήριο 100 τετραγωνικών.
«Να γίνει άλσος ο χώρος της παραλίας Μοσχάτου», προτείνει η Κίνηση Πολιτών και θεωρεί ότι η μόνη λύση είναι η επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου ώς την ακτή, με μηδενικό συντελεστή δόμησης. Επισημαίνουν ότι ο χώρος ανήκει στον Δήμο Μοσχάτου, επικαλούμενοι τόσο τη γνωμοδότηση του Φ. Δεκλερή, πρώην προέδρου του Ε' τμήματος του ΣτΕ, όσο και την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη σε ερώτηση του αείμνηστου βουλευτή του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
«Οταν λέμε οικολογικό πάρκο, θα πρέπει να εννοούμε οικολογικό πάρκο και να εστιάζουμε σε αυτό, χωρίς να συζητάμε λίγο από το καθετί», επισημαίνουν σε υπόμνημά τους οι αρχιτέκτονες Ε. Δελφίνο και Μ. Πυλαρινού, καθώς και ο οικονομολόγος Σ. Πάρχας, που το 1998 είχαν εκπονήσει την αρχική μελέτη, οι οποίοι προσθέτουν: «Ειδικά στις μέρες που διανύουμε, στο όνομα του περιβάλλοντος δεν πρέπει να γίνονται αβλεψίες και εκμετάλλευση για τους όποιους λόγους». Εχει ενδιαφέρον ότι εκτιμούν πως όλες οι μελέτες που έχουν ακολουθήσει, ιδιαίτερα η πρόταση που παρουσιάστηκε πρόσφατα, «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα αν δεν της επιβαλλόταν το στρίμωγμα όλων των δυνατών χρήσεων σε ένα κομμάτι γης και της ζητιούνταν ένα αμιγώς οικολογικό πάρκο φυσικής προστασίας». Τέτοια πάρκα λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνδυάζουν την προστασία της φύσης με την προσέλκυση των πολιτών κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Τα έσοδα μπορούν να καλυφθούν από το εισιτήριο εισόδου, πωλήσεις διαφόρων προϊόντων και τη λειτουργία των αναψυκτηρίων.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, έχουν κατασκευαστεί από το 2004 μια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 5.000 κυβικών και ένα αρδευτικό δίκτυο για τις ανάγκες του μελλοντικού πάρκου. Με βάση τους τότε σχεδιασμούς, είχε σχεδιαστεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών λυμάτων στον Ελαιώνα, που θα εξασφάλιζε τις απαραίτητες ποσότητες νερού για το Φάληρο αλλά και το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.
Εκτός από τις ασκήσεις επί χάρτου για το οικολογικό πάρκο, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έχει δύο σημαντικά ανεξόφλητα «γραμμάτια» προς την περιοχή:
* Δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη τα ηχοπετάσματα στον μεγάλο ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος για την προστασία των κατοικιών αλλά και των σχολείων που υποφέρουν από τον θόρυβο. Τα λίγα πετάσματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο έργο, που εγκιανιάστηκε τον Αύγουστο του 2004, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, όπως έδειξαν οι μετρήσεις θορύβου που έγιναν πριν από μία διετία από υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Το γεγονός επιβεβαίωσαν και οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, που σε πρόσφατη αυτοψία τους διαπίστωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ούτε για τα στάσιμα νερά στις εκβολές των ποταμών, που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης για τις γύρω περιοχές. Για τους συγκεκριμένους λόγους επέβαλαν στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πρόστιμο 60.000 ευρώ. Ακολούθησε το πόρισμα-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη, ύστερα από αίτημα κατοίκων του Μοσχάτου, που διαπιστώνει παραλείψεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην προστασία του περιβάλλοντος και ζητεί εξηγήσεις από την αρμόδια υπηρεσία. Αποκαλύπτει επίσης ότι οι περιβαλλοντικοί όροι έληξαν το 2006 χωρίς να υλοποιηθούν και απλώς παρατάθηκαν ώς το 2010 με νέα απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα, μάλιστα χωρίς την αναθεώρησή τους, όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία!
* Δεν έχουν υλοποιηθεί τα σχέδια αντιπλημμυρικής προστασίας που προβλέπουν την κατασκευή τάφρου κατά μήκος της Ποσειδώνος σε συνδυασμό με έργα μετατόπισης της λεωφόρου, που θα βρίσκεται πλέον στη φυσική στάθμη του εδάφους. Μάλιστα, το ένα ρεύμα του νέου δρόμου έχει ήδη κατασκευαστεί μέσα στα όρια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Φαλήρου. Το πρόγραμμα αυτό, που έχει θεσμοθετηθεί από το 2002 με προεδρικό διάταγμα, δεν υπάρχει καν στους σχεδιασμούς, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Τζιτζιφιών.*
Της Χαράς Τζαναβάρα
7.9.09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου