Στην καρδιά της Πάρνηθας, 257 στρέμματα περιμένουν να οικοδομηθούν. Είναι η έκταση που καταλαμβάνει το αγρόκτημα Μπελέτσι, η οποία διανεμήθηκε το 1927 σε αγρότες για να καλλιεργηθεί. Οι «τυχεροί» βέβαια είναι όσοι από τους σημερινούς απόγονους των κληρούχων –ή αγοραστές των κτημάτων τους– κατέθεσαν οικοδομική άδεια έως το 2007, οπότε και το Διάταγμα για τη μετατροπή της Πάρνηθας σε Εθνικό Πάρκο απαγόρευσε τη δόμηση στον πυρήνα του δρυμού. Ανάλογο καθεστώς έχουν τεράστιες εκτάσεις περιμετρικά της Πάρνηθας, που διανεμήθηκαν στις αρχές του αιώνα σε πρόσφυγες, αλλά και αγρότες από την περιοχή.
Μια τεράστια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων, από τα βόρεια της Πάρνηθας έως το σημερινό Μαρκόπουλο Ωρωπού και το Καπανδρίτι, αποτελούσε κάποτε μια ενιαία ιδιοκτησία: το «αγρόκτημα Μαλακάσης». Ιδιοκτήτης ήταν το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο Κορασίδων, που ιδρύθηκε το 1855. Στα 1927, το υπουργείο Γεωργίας και το Γραφείο Εποικισμού Αττικοβοιωτίας αποφάσισαν να απαλλοτριώσουν τμήματα της έκτασης, προκειμένου να αποδώσουν γη σε αγρότες της περιοχής.
Στις 12 Αυγούστου 1927, η εν Αθήναις Επιτροπή Απαλλοτριώσεων αποφασίζει την απαλλοτρίωση του «αγροκτήματος Μπελέτσι», έκτασης 256,8 στρεμμάτων, υπέρ των αγροτών του συνεταιρισμού Κιούρκων. Το αγρόκτημα Μπελέτσι ήταν το δεύτερο από τα τμήματα του αγροκτήματος «Μαλακάσης» που απαλλοτριώνονταν· είχε προηγηθεί τον ίδιο χρόνο η απαλλοτρίωση του αγροκτήματος Αγίου Γεωργίου (κοντά στο σημερινό Μαρκόπουλο Ωρωπού), 309,1 στρεμμάτων, υπέρ των ακτημόνων Μαζίου και Καπανδριτίου, και η απαλλοτρίωση τμήματος 2.877 στρεμμάτων του «αγροκτήματος Μαλακάσης», υπέρ των κατοίκων Μαλακάσας και του αγροτικού συνεταιρισμού στο Μήλεσι.
Το αγρόκτημα Μπελέτσι δεν ήταν το μόνο στην περιοχή της Πάρνηθας που διανεμήθηκε σε αγρότες. Στην πίσω πλευρά της σημερινής Ιπποκρατείου Πολιτείας ξεκινά το αγρόκτημα «Κιούρκα-Λιοσάτι» που διανεμήθηκε το 1922. Περιελάμβανε μέρος των αγροκτημάτων Κιούρκων (4.510 στρέμματα) και Λιοσατίου (7.645 στρέμματα), που διανεμήθηκαν σε αγρότες, καθώς και 7.771 στρέμματα δάσους, που παραχωρήθηκαν στην κοινότητα Κιούρκων.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο Μπελέτσι. Δικαιούχοι των κτημάτων που απαλλοτριώθηκαν ορίστηκαν 14 αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έλαβαν κατά μέσο όρο από 20,7 στρέμματα γης για να την καλλιεργήσουν. Από την απαλλοτρίωση εξαίρεσε «τας ανεπιδέκτους καλλιέργειας εκτάσεις της προκειμένης τοποθεσίας “Μπελέτσι”, ήτοι δάση, βοσκάς, κ.λπ., τας μη ρητώς απαλλοτριούμενας διά της παρούσης υπέρ του ιδιοκτήτου». Το Αμαλιείο Ορφανοτροφείο έλαβε ως αποζημίωση 22.650 δραχμές.
Τα χρόνια πέρασαν. Το αγρόκτημα Μπελέτσι ανήκει πλέον στην έκταση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Η δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή πλέον απαγορεύεται. Σε αυτό το αγρόκτημα ανήκουν, σύμφωνα με το δασαρχείο Καπανδριτίου, και οι ημιτελείς μεζονέτες (ρεπορτάζ της «Κ» Κυριακή 23 Αυγούστου 2009 για την Πάρνηθα.)
Με ποιο τρόπο;
Οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν πριν από το 2007, οπότε και θεσπίστηκε το Εθνικό Πάρκο Πάρνηθας, επομένως ήταν νόμιμες. Οσοι «μυρίστηκαν» την αλλαγή καθεστώτος και είχαν τα χρήματα να οικοδομήσουν, το έκαναν.
Οι υπόλοιποι πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους, αν τα καταφέρουν...
Του Γιωργου Λιαλιου
Πηγή Καθημερινή
13.9.09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου