«Η κρίση στον τομέα των κατασκευών και οι δυνατότητες εξόδου από αυτήν» είναι το θέμα της ανοικτής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που θα συγκληθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. «Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και απειλεί πλέον σοβαρά το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού με απαξίωση και πτωχεύσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ κ. Γ. Βλάχος.
Κατά την άποψη του ΣΑΤΕ, η εξέλιξη αυτή δεν είναι συνέπεια της διεθνούς κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα ή μόνον αυτής, άρχισε να εκδηλώνεται πολύ πριν από αυτή και αποδίδεται, κυρίως, σε ενδογενείς παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και ταυτοχρόνως εγγενείς αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται και οξύνονται στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει η έλλειψη αντικειμένου των τεχνικών εργοληπτικών εταιρειών.
«Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνολικά στη χώρα μας, από το 2002 και μετά, βρέθηκε ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα ως προς τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας και εξακολουθεί να βρίσκεται, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και τις όποιες εξαιρέσεις κατασκευαζόμενων έργων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ.
Προβλήματα
Η κρίση στον κλάδο αποτυπώνεται:
-Στην απασχόληση, η οποία από το 8,8% το α΄ τρίμηνο του 2008 μειώθηκε στο 8,2% του συνόλου των απασχολουμένων το α΄ τρίμηνο του 2009 (σ.σ.: απώλεια 32.000 θέσεων εργασίας από τις αρχές του 2008 εκ των οποίων οι 19.000 το α΄ τρίμηνο του 2009), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
- Στους ισολογισμούς όλων των κατασκευαστικών εταιρειών για το 2008, κυρίως με την εντυπωσιακή αύξηση των υποχρεώσεων έναντι του 2007 και τις ζημιές, οι οποίες οδήγησαν σε πτώχευση αρκετές εταιρείες.
-Στις δεκάδες χιλιάδες έτοιμες κατοικίες που παραμένουν αδιάθετες σε όλη τη χώρα. Είναι προφανές, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, ότι απαιτείται σαφής επανασχεδιασμός, προγραμματισμός και στοχευμένη υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (με πολλά μικρά και μεσαία νέα έργα, αλλά και βελτίωσης, αναβάθμισης και συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών), τόσο από πλευράς κεντρικής διοίκησης όσο και αυτοδιοίκησης, με διασφάλιση πιστώσεων και απορρόφηση των κοινοτικών ενισχύσεων.
Πηγή Το Βήμα
9.9.09
2 σχόλια:
Απαιτείται μια δέσμη μέτρων για να ανακάμψει ο κλάδος, με κυριότερο την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.
σας χαιρετώ
@Alex Mill
Καλημέρα
Συμφωνώ.
Ομως εξ ίσου σημαντικό θεωρώ να γίνονται όσες δημόσιες επενδύσεις αντέχει η χώρα έτσι ώστε αυτές να εξοφλούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρύνονται τα κόστη των εταιρειών και δεν θα προκαλούνται προβλήματα ρευστότητας με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από αυτήν επιβαρύνοντας και άλλες συναφείς επιχειρήσεις.
Δημοσίευση σχολίου