Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Και ο ΕΟΤ χρωστάει της Μιχαλούς

Ενα «βουνό» απλήρωτων χρεών στον ΕΟΤ και στρατιές δυσαρεστημένων διαφημιστών, ξένων ΜΜΕ και Νομαρχιών που ζητούν εις μάτην τα χρήματά τους βρίσκει η επαύριον της εξαγγελίας των εθνικών εκλογών στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Τα σχέδια για μια δεύτερη διαφημιστική εκστρατεία της χώρας στο εξωτερικό στις αρχές του φθινοπώρου που, όπως τουλάχιστον υποσχόταν ο υπουργός Κ. Μαρκόπουλος, θα έρχονταν «καπάκι» μετά την πρώτη φετινή και εξόχως καθυστερημένη καλοκαιρινή καμπάνια της χώρας στο εξωτερικό φαίνεται να συντρίβονται τώρα στα προεκλογικά μπαλκόνια, καθώς άλλαξαν άρδην οι στόχοι και οι δραστηριότητες της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ομως τα 50-60 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να δοθούν συνολικά αυτή τη χρονιά στις μεγάλες πολυεθνικές της διαφήμισης και στα ξένα ή ελληνικά έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ για το μεγάλο διαφημιστικό «ντου» της χώρας μήπως και έρθουν περισσότεροι τουρίστες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν (και από ποιον) θα εγκριθούν και θα καταβληθούν τελικά στους νόμιμους διεκδικητές και παραλήπτες.

Το γεγονός ότι όσοι προσέρχονται στα ταμεία του ΕΟΤ για να εισπράξουν συσσωρευμένες οφειλές εκατομμυρίων (σημειωτέον ότι όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του ο κ. Μαρκόπουλος, φθινόπωρο του 2007, οι οφειλές αυτές είχαν φτάσει στο απίστευτο ύψος των 80 εκατ. ευρώ!) φεύγουν τελικά άπρακτοι και απογοητευμένοι, δεν δείχνει να πτοεί τους υπευθύνους και την πολιτική ηγεσία του Τουρισμού που ομολογεί απροκάλυπτα:

«Πώς να ανταποκριθούμε, αφού δεν υπάρχει μία στα ταμεία μας. Ακόμη και αγωγές να κάνουν, δεν μπορούμε να τους εξοφλήσουμε»!

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γ. Κοφίνης όταν ρωτήσαμε τι θα γίνει με τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του οργανισμού:

«Εάν δεν μας δώσει χρήματα ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε. Πιστεύουμε όμως ότι το υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθεί και έτσι θα αρχίσουμε να εξοφλούμε σταδιακά τις υποχρεώσεις μας σε άτομα και εταιρείες». Ζήσε μαύρε μου...

Στον «αέρα» και τα επιδόματα απασχόλησης...

Σεμνοί και εξαιρετικά φειδωλοί σε αιτήματα ήταν, εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος οι φορείς και εκπρόσωποι του τουρισμού που διέβησαν στις αρχές της εβδομάδας το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή εν όψει ΔΕΘ.

Ωστόσο, παρά το εύχαρες ύφος του οικοδεσπότη, άπαντες -και πολύ περισσότερο ο αμέριμνος έως εκείνη τη στιγμή πρωθυπουργός- διαισθάνονταν ότι η ατμόσφαιρα μύριζε αυτή τη φορά «προεκλογικό μπαρούτι» και κατά συνέπεια θα ήταν μάταιη και για την τιμή των όπλων η όποια απόπειρα υποβολής αιτημάτων.

Ενδεικτική προς τούτο ήταν και η δήλωση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γερ. Φωκά, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες:

«Κοιτάξτε, δεν ζητήσαμε και δεν πήραμε πράγματα»!

Σε αντίθεση, ωστόσο, με το αμέριμνο ύφος του κ. Καραμανλή, το οποίο ασφαλώς πήγαζε από την εδραία του πεποίθηση ότι μόνο αυτός κατείχε την υπέρτατη αλήθεια (ότι δηλαδή θα εξήγγειλλε εκλογές πριν αλέκτορα φωνήσαι και κατά συνέπεια ζητούσαν - δεν ζητούσαν «πράγματα» οι φορείς δεν θα έπαιρναν απολύτως τίποτε από τον «αποδρώντα» ένοικο του Μεγάρου), η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Τουρισμού, ήταν πολύ πιο «ανοιχτοχέρα» όταν συνάντησε στο υπουργείο της την Ομοσπονδία Επισιτισμού.

Παρ' ότι η ίδια δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τα σχέδια του αρχηγού της υποσχέθηκε με μεγάλη έμφαση ότι «θα δοθεί και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στους ξενοδόχους το επίδομα απασχόλησης των 2.000 ευρώ που τους είχε χορηγηθεί (σε πόσους άραγε;) τον Απρίλιο και τον Μάιο, ώστε να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις εποχικών ή και μόνιμα απασχολούμενων σε ξενοδοχειακές απασχολήσεις.

Προφανώς μετά την ανακήρυξη των υπερπρόωρων εκλογών το επίδομα αυτό θα πρέπει να κηρυχθεί σε... αφάνεια, ακολουθώντας ενδεχομένως τα ίχνη της υποσχόμενης υπουργού και του ευχάριτος (δημοσίως, τουλάχιστον) πρωθυπουργού...

Υπόσχονταν μαρίνες και... γιοφύρια

Η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και υποσχέσεων, απέναντι στον πολυπληθή κόσμο (υπολογίζονται σε περισσότερους από 800.000) του τουρισμού ο κ. Καραμανλής είχε «σκίσει»!

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης ο ελληνικός τουρισμός απέκτησε τον υπουργό του -τον κοσμοπολίτη διπλωματικό Δημήτρη Αβραμόπουλο-, ο οποίος, όμως, μόλις βρήκε το «κολάι» αντικαταστάθηκε από την επίσης δραστήρια κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Ο πρώτος σχεδίαζε σοβαρά ανοίγματα στις παρθένες και πολλά υποσχόμενες τουριστικά αγορές της Αμερικής και της Κίνας (ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004), ενώ η δεύτερη, κατέχοντας καλά την τέχνη του «νοικοκυρέματος», θέλησε να βάλει μια κάποια τάξη στο άναρχο τοπίο του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση στις μαρίνες, καθώς και στον εναλλακτικό τουρισμό.

Αλλά ο αναμφισβήτητος μέχρι τότε ως προς τις ικανότητές του πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έσπευσε να τοποθετήσει και τον τρίτο κατά σειρά «αναλώσιμο» υπουργό Τουρισμού Αρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος μέχρι να ασχοληθεί και αυτός σοβαρά με το άθλημα και τον τομέα (σ.σ. είχε κι αυτός τα δικά του σχέδια για ευταξία σε σταθμούς και λιμάνια, για καλή αστυνόμευση και προστασία από «νονούς» της νύχτας και «μπόμπες» στα νυχτερινά κέντρα), βρέθηκε εκτός του «αχαμνού» αυτού υπουργείου, αναβαθμιζόμενος στο υπουργείο Παιδείας.

Ετσι, όταν ανέλαβε και ο τέταρτος κατά σειρά υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ιατρός κ. Κ. Μαρκόπουλος, ήταν πια πολύ αργά. Είχε χαθεί και η... μπάλα και οι όποιες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού που επί πέντε και πλέον χρόνια έκανε βόλτες γύρω από τον εαυτό του βλέποντας τα τρένα να περνούν γεμάτα προς Τουρκία, Κροατία, Αίγυπτο και Τυνησία.

Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι σήμερα η Ελλάδα αγωνίζεται να «πιάσει» την τουριστική κίνηση του 2003 -δηλαδή γύρω στα 15 εκατ. ξένους, χωρίς τους... Αλβανούς- και τα τουριστικά έσοδα (κάπου 11 με 12 εκατ. ευρώ) της προ Ολυμπιακών Αγώνων περιόδου.

Μια τρύπα στο νερό, δηλαδή... *

Του Γιώργη Μέρμυγκα

Πηγή Ελευθεροτυπία

7.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis