Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

SOS για το μεσαιωνικό κάστρο Ιντζεδίν στη Σούδα Χανίων


Άμεση δράση για τη διάσωση και συντήρηση του μεσαιωνικού φρουρίου Ιντζεδίν στη Σούδα Χανίων, που καταρρέει από τη φθορά του χρόνου ζητούν τοπικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες.
Με πρόσφατη με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών ζητά σε πρώτη φάση να ενταχθεί το έργο συντήρησης του φρουρίου στο κοινοτικό πρόγραμμα «Θησέας», με εκτιμώμενη δαπάνη 300.000 ευρώ.
Στo δήμο Σούδας Χανίων βρίσκεται το φρούριο Ιντζεδίν το οποίο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε μαζί με άλλα δύο σωζόμενα φρούρια ( Κάστρο Σούδας και Παλαίκαστρο) ένα από τα κυριότερα αμυντικά έργα που θωράκιζαν το σπουδαιότερο φυσικό λιμάνι της Κρήτης, το λιμάνι της Σούδας. Το φρούριο αυτό που ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ Ιντζεδίν, χρησιμοποιήθηκε στα μεταγενέστερα χρόνια ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών. Ο τελευταίος μάλιστα ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίσταση τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου (οι ταινίες «Μέρες του 36» και «Τα πέτρινα χρόνια» έχουν βασικές αναφορές και πλάνα από το χώρο του Ιντζεδίν).
Σημειώνεται ότι το κάστρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ξαναχτίστηκε το 1872 από τον Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο.

Α.Μ.
Πηγή Περιοδικό Αρχαιολογία

1.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis