Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Μια άλλη συνταγή (για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης)

Της οικονομίας οι εκλογές, των ελλειμμάτων και του χρέους, των δαπανών και των φόρων. Για στενωπό διαρκείας θα ψηφίσουν οι Ελληνες και γι΄ αυτό είπαμε να απευθυνθούμε σε έναν από τους παλαιούς και έμπειρους της οικονομίας που τώρα παρατηρούν και σιωπούν αποφεύγοντας τη δημοσιότητα.

Στο ερώτημά μας, λοιπόν, για τη συνταγή εξόδου από αυτή την τόσο δύσκολη και σύνθετη κρίση ο παλαιός και έμπειρος, ο οποίος επέμεινε στο δικαίωμα της ανωνυμίας, απάντησε ότι υπάρχουν δύο βασικοί δρόμοι.

Ο πρώτος, άρχισε να εξηγεί, απαιτεί ανάβαση μακράς διαρκείας.
«Η χώρα, αν θελήσει πραγματικά να αντιμετωπίσει με όρους οικονομικού ορθολογισμού την πολυσήμαντη οικονομική κρίση, θα πρέπει να αποδεχθεί προσπάθεια δέκα ετών, στη διάρκεια των οποίων θα αλλάξουν τα πάντα». «Επειδή όμως» συνέχισε «ζούμε στην Ελλάδα, μπορούμε να επιλέξουμε πιο συμβατές προς τα ήθη της χώρας, μικρότερες και πιο ομαλές διαδρομές. Κατ΄ αρχάς η νέα κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ελευθερία κινήσεων από τις Βρυξέλλες. Να διαπραγματευθεί και να απαιτήσει επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των ελλειμμάτων. Θα διευκολυνθεί σε αυτή τη διαπραγμάτευση επειδή και άλλες χώρες, μέχρι πρότινος δημοσιονομικά υγιείς, αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα και έχουν λάβει ή θα διεκδικήσουν περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Ταυτοχρόνως οφείλει να διεκδικήσει για τα επόμενα δύο χρόνια την εξαίρεση των δημόσιων επενδυτικών δαπανών κατά την προσμέτρηση των ελλειμμάτων». «Ωστε» όπως επέμεινε ο συνομιλητής μας «να βρει την ευκαιρία και τους τρόπους να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά και να αναθερμάνει την οικονομία.

Και η πιο αποτελεσματική μέθοδος παραμένει αυτή των κατασκευών, των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία διατηρούν ακόμη την πολλαπλασιαστική επίδρασή τους και είναι ικανά να κινητοποιήσουν πλήθος συγγενών προς τις κατασκευές δραστηριοτήτων».

«Εργα ύψους 5 δισ. ευρώ μπορούν να δημιουργήσουν δραστηριότητα 12,5 δισ. ευρώ» μας είπε χαρακτηριστικά, με την υπόμνηση βεβαίως ότι θα ξεκινήσουν χωρίς χρονοτριβή και δεν θα περιπλακούν σε διαμάχες και αντιδράσεις.

Ταυτοχρόνως, πάντα κατά τον συνομιλητή μας, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα είδος χορηγίας από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Να εμπιστευθεί, δηλαδή, τη διοίκηση κρίσιμων τομέων του κράτους σε εξειδικευμένους μάνατζερ.

«Οι μεγάλες οικονομικές μονάδες του κράτους, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα τελωνεία, οι εφορίες, οι κρατικές επιχειρήσεις, κάθε κρατική μονάδα υψηλού κόστους να διοικηθεί με τις τεχνικές του ιδιωτικού τομέα ώστε να καταπολεμηθεί η σπατάλη, να γίνουν εξοικονομήσεις, να εισπραχθούν τα χρέη, να αυξηθούν τα έσοδα, να αξιοποιηθεί η περιουσία, να αναδειχθεί ο κρυμμένος πλούτος και να επιβληθούν κανόνες στη λειτουργία τους».

Αυτά είπε και μας άφησε να σκεπτόμαστε ότι, αφού δεν αντέχουμε τη μεγάλη ανηφόρα, τουλάχιστον ας επιλέξουμε τα πολλά μικρά βήματα.

Του Αντώνη Καρακούση akarakousis@dolnet.gr

Πηγή Το Βήμα
10.9.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis