Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Περί τα 3 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στην Κύπρο από την Ελλάδα

Σε 5,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις που εισέρρευσαν στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, από τα οποία περίπου τα 3 δισ. ευρώ προήλθαν από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο κινήθηκαν αυξητικά οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι οποίες υποδέχθηκαν καταθέσεις από τις μητρικές τους στην Ελλάδα. Την πλειονότητα των νέων καταθέσεων απορρόφησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Μarfin.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 1,6 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις, δηλαδή έλαβε το 27% του συνόλου των καταθέσεων. Η Μarfin υποδέχθηκε 1,4 δισ. ευρώ νέων καταθέσεων (ποσοστό 23,8%), η Εθνική Τράπεζα Κύπρου δέχθηκε καταθέσεις ύψους 588 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνόλου των νέων καταθέσεων.

Στην Αlpha Βank Κύπρου εισέρρευσαν 524 εκατ. ευρώ νέες καταθέσεις (8,97%), στη θυγατρική της Εurobank στην Κύπρο εισέρευσαν 486 εκατ. ευρώ (8,34%) και στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς εισέρρευσαν καταθέσεις 383 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 6,55% του συνόλου.

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις ελλαδιτών τραπεζιτών, όπως τις κατέγραψε η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, το ποσό που έχει μεταφερθεί εκτός Ελλάδος και κυρίως στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Συνεπώς τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από καταθέτες άλλων χωρών. Ο λόγος που μεταφέρονται καταθέσεις στην Κύπρο είναι ότι στις κυπριακές προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο είναι τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το αντίστοιχο ελληνικό, γεγονός που λειτουργεί ως θέλγητρο για τους επενδυτές. 

Οπως ανέφεραν οικονομικές πηγές στη Λευκωσία, ο λόγος της μεταφοράς καταθέσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο οφείλεται στην ανησυχία που είχε επικρατήσει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για φορολόγηση των καταθέσεων.

Πηγή Το Βήμα
29.6.2010

2 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxa είμαι καθέτως αντίθετος στις καταθέσεις.. αυτές.. και οι επενδύσεις δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους να κερδοσκοπουν.. να μας κλέβουν την αγελάδα και να μας μοσχοπουλούν το γάλα.. :):)
καληνύχτα και καλό μήνα κι από εδώ.. :):)

dyosmaraki είπε...

@koulpa
Πολύ μου άρεσε το παράδειγμα με την αγελάδα και το γαλα.
Καλό μήνα εύχομαι

ShareThis