Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Οι βροχές κάνουν την Πάρνηθα πυριτιδαποθήκη

Ασπίδα οι περιπολίες και οι κάμερες

Το Τατόι διατρέχει εφέτος- σύμφωνα με δασικούς- τον υψηλότερο κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά το καλοκαίρι. «Εχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες εύφλεκτης ύλης- κυρίως λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων- και επιπλέον εφέτος δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός λόγω έλλειψης χρημάτων», λένε. «Η περιοχή έχει καεί τρεις φορές στο παρελθόν: το 1916, το 1945 και το 1974».

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, «που έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία της περιοχής με ενίσχυση των περιπολιών από δασικούς και εθελοντές».

Στην περιοχή περιπολούν ήδη σε μόνιμη βάση 2 από τα 12 πυροσβεστικά οχήματα που αποτελούν δωρεά μαζί με το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών του Ιδρύματος Μarfin στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.

Η βάση του συστήματος έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών έχει στηθεί στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης. Εκεί, μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, 2 εκπαιδευμένοι χειριστές μπορούν μέσα από τις 4 οθόνες να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τον πυρήνα της Πάρνηθας. Την ίδια ώρα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν πού κινούνται τα 12 πυροσβεστικά οχήματα, να δίνουν εντολές και να σπεύδουν για κατάσβεση στα σημεία όπου ξεσπούν φωτιές.

Ιδιωτικό δίκτυο. Για να φτιαχτεί το πρόγραμμα του συστήματος έπρεπε από την αρχή να στηθεί ιδιωτικό δίκτυο που καλύπτει πλέον το 85% της έκτασης του βουνού. Αυτό έγινε επειδή το υπάρχον δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας δεν κάλυπτε ούτε το 5% της έκτασης του Εθνικού Δρυμού. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται σε ένα δίκτυο τηλεματικής που μεταφέρει στιγμιαία εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης της περιοχής με ψηφιακούς χάρτες - πάνω στους οποίους φαίνονται πού κινούνται τα 12 πυροσβεστικά οχήματα-, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης περισσότερων από μίας πυρκαγιών.

«Το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και αυτό επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό για να κάνει τη βραδινή βάρδια», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος. «Είμαστε σε συνεργασία με εθελοντές για να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη βραδινή τους βάρδια στον Φορέα, παρακολουθώντας μέσα από το σύστημα το βουνό».

«Φαλακρό βουνό». Τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά- το καλοκαίρι τού 2007- όπου αποτεφρώθηκαν 56.000 στρέμματα σε Αττική και Βοιωτία, η Πάρνηθα εξακολουθεί να παραμένει ένα «φαλακρό βουνό». Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα βραχώδη μέρη (αυτά στα οποία δεν υπάρχει πλέον χώμα) και δεν μπορεί να γίνει αναδάσωση. Στην Πάρνηθα τα 3/4 του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού- τα 15.000 από τα 20.000 στρέμματα- είναι βραχώδη. Οπως επισημαίνουν δασικοί, «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα για τα βραχώδη όρη και πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες, η εκπόνηση των οποίων αναμένεται να αρχίσει μετά το καλοκαίρι».

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι εφέτος η συντήρηση του δάσους της Πάρνηθας- αλλά και των δασών γενικότερα- έχει μείνει πίσω. «Υπάρχουν περιορισμοί και δεσμεύσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γι΄ αυτό και η Πολιτεία- περισσότερο από ποτέζητάει εφέτος μεγαλύτερη στήριξη από τις εθελοντικές οργανώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μποκαρης. «Μέρος των χρημάτων που πάνε στους δήμους θα πρέπει να διοχετευτούν στους καθαρισμούς των δασών και τη συντήρηση των δασικών δρόμων». Σήμερα στην Πάρνηθα υπάρχουν 12 μόνιμα πυροφυλάκια, 141 πυροσβεστικοί κρουνοί και 78 δεξαμενές νερού.

Είναι κοινό μυστικό ότι εφέτος η συντήρηση της Πάρνηθας- όπως και των δασών γενικότερα- έχει μείνει πίσω εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Εκπαίδευση εθελοντών για τις αναδασωτέες περιοχές
Oπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, «από τον Φορέα έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση ομάδων για το πώς πρέπει να περπατούν ανάμεσα στα φυτά στις αναδασωτέες περιοχές για να μην τα καταστρέφουν, πώς να τα ξεχορταριάζουν και πώς να τοποθετούν μικρές πέτρες μέσα στους λάκκους για να υπάρχει η απαιτούμενη υγρασία για την ανάπτυξη των φυτών».

Εκκληση για λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές απευθύνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

«Με δεδομένο ότι έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει γίνει η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι επιμέρους υποχρεώσεις των υπουργείων και υπηρεσιών, ο άμεσος κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης. «Τις τελευταίες 2 δεκαετίες η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τού Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, το 2008 φυτεύτηκαν 43.400 δενδρύλλια ελάτης, ενώ για την περίοδο 2009-2010 το πλάνο είναι να φυτευτούν 200.000 δενδρύλλια μαύρης πεύκης, τα οποία θα λειτουργήσουν ως προ-δάσος προκειμένου να αναπτυχθούν τα έλατα. Το 2008 φυτεύτηκαν 43.400 έλατα. Σύμφωνα με τους δασικούς, το ποσοστό επιτυχίας για τη δενδροφύτευση είναι γύρω στο 70%. Ηδη, στο φυτώριο της Αγίας Τριάδας- που κάηκε κατά την τελευταία φωτιά- υπάρχουν 300.000 μικρά έλατα, για τα οποία ο προγραμματισμός είναι να φυτευτούν τα επόμενα 2 χρόνια. Για την επόμενη χρόνια ο σχεδιασμός προβλέπει τη φύτευση 100.000 μικρών ελάτων.

Δεν υπάρχουν χρήματα. Μετά τη φωτιά του 2007 από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας εκπονήθηκε ένα πενταετές πρόγραμμα για την αναδάσωση της Πάρνηθας. Το κόστος του προγράμματος είναι περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα, όπως λένε δασικοί, στο Ταμείο του Φορέα έχουν απομείνει περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώμετά τα έργα για το στήσιμο των κορμοφραγμάτων- για να υλοποιηθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα, τα οποία δεν επαρκούν.

Τα δενδρύλλια που έχουν ήδη φυτευτεί στην Πάρνηθα σήμερα δεν υπερβαίνουν τα 30 έως 40 εκατοστά. «Σε 10 χρόνια θα έχουν βγει από τα βάτα και θα φαίνεται κάπως δάσος, αλλά μην περιμένετε να δείτε την Πάρνηθα όπως την ξέρατε», συμπληρώνει ο κ. Δημόπουλος.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί η ζώνη του βουνού με τα έλατα. Αυτή η ζώνη καταλαμβάνει μια έκταση 19.404 στρεμμάτων. Την περίοδο 2007-2008 έχουν φυτευτεί 55,9 στρέμματα και αναμένεται η δενδροφύτευση άλλων 8.901 στρεμμάτων. Για το χρονικό διάστημα 2010-2011 το πλάνο προβλέπει τη φύτευση 1.059 μικρών πεύκων, 7.450 ελάτων σε επιλεγμένες θέσεις στο βουνό, ενώ για την περίοδο 2011-2012 το σχέδιο προβλέπει τη φύτευση 100.000 ελάτων, 700 πλατανιών και 4.000 φυταρίων χνοώδους δρυός. Το παρήγορο ωστόσο είναι ότι ο πληθυσμός του κόκκινου ελαφιού έχει ήδη αυξηθεί στον Εθνικό Δρυμό και ήδη σύμφωνα με δασικούς έως την περιοχή της Βοιωτίας έχουν καταγράφει γύρω στα 500 ελάφια.

Του Προκόπη Γιογιάκα
Πηγή Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis