Με ασπίδα προστασίας 10 δισ. ευρώ, αλλά και ιδιαίτερα αυστηρούς όρους θωρακίζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέναντι σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους επάρκειας κεφαλαίων. Η διάρκεια του σχεδίου θα είναι επταετής, οι τράπεζες θα εκδίδουν προνομιούχες μετοχές, ενώ το Ταμείο θα έχει αυξημένο ρόλο σε μία σειρά ζητημάτων για εκείνες τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προβλέπεται από το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα, κατατέθηκαν χθες στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έχει γίνει νόμος του κράτους ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Ωστόσο πρόθεση των τραπεζών είναι να μην κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου, παρά μόνο στην εσχάτη περίπτωση. Και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως οι τράπεζες διαθέτουν ικανή κεφαλαιακή επάρκεια προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Οπως τονίζεται στο σχετικό σημείωμα που πήγε στην Βουλή, το Ταμείο συστήνεται με σκοπό την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, με την χορήγηση κεφαλαίων σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων θα είναι εκ του νόμου αναγκασμένες να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, όπως θα προβλέπεται στον Νόμο, τότε η συμμετοχή τους στο Ταμείο, δεν θα είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική. Το Ταμείο ιδρύεται με βάση την ελληνική νομοθεσία και η διάρκειά του θα είναι 7ετής και κύριος μέτοχος θα είναι το ελληνικό δημόσιο.
Κεφάλαια
Τα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση, από πηγές προερχόμενες από την χρηματοδότηση Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το Ταμείο θα αγοράζει προνομιούχες μετοχές που εκδίδονται από τις τράπεζες τοις μετρητοίς. Οι μετοχές αυτές θα μετατρέπονται σε κοινές μετά την παρέλευση 5ετίας και εφόσον οι τράπεζες δεν θα έχουν την δυνατότητα να επανακτήσουν τις μετοχές γιατί δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η ΤτΕ.
Επίτροποι
Σε κάθε τράπεζα που θα εντάσσεται στο Ταμείο θα ορίζεται ένας παρατηρητής. Η διοικητική διάρθρωση του Ταμείου θα έχει ως εξής:
- Θα έχει έναν επικεφαλής.
- Εναν εκτελεστικό διευθυντή
- Τρεις διευθυντές που θα ορίζονται από την ΤτΕ και
- Δύο διευθυντές εξ οφίτσιο που θα εκπροσωπούν το υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ.
- Ενα μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου που θα ορίζεται από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ.
- Κανένα μέλος δεν μπορεί να είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε τράπεζα.
- Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα παρουσιάζει εξαμηνιαίες εκθέσεις στην ελληνική Βουλή, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Τα παραπάνω πρόσωπα δεν είναι απαραίτητο να είναι Ελληνες, αλλά μόνο να έχουν άριστη γνώση της τραπεζικής αγοράς.
Αυξήσεις κεφαλαίου
Ετήσια απόδοση έως 10% θα έχουν τα κεφάλαια για το Ταμείο που θα δοθούν στις τράπεζες, όπως θα προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία. Παράλληλα οι τράπεζες που θα ενταχθούν στο Ταμείο δεν θα καταβάλλουν μερίσματα ή θα εξοφλούν κουπόνια σε υβριδικά κεφάλαια, εκτός αν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον νόμο.
Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές αυτές προβλέπεται ότι θα επαναγορασθούν από τις τράπεζες στην ίδια τιμή που τις αγόρασε το Ταμείο, διαφορετικά θα μετατραπούν σε κοινές σε τιμή που θα οριστεί σε συνεργασία με την ΤτΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς.
Εξουσίες του Ταμείου
Να απαιτεί από την ΤτΕ να παρέχονται όλες οι πληροφορίες για κάθε τράπεζα.
Να ορίζει ένα μέλος στο Δ.Σ. της τράπεζας.
Να απαιτεί από την τράπεζα την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Να ασκεί βέτο σε επιχειρηματικά ζητήματα.
Να συγκαλεί γενική συνέλευση.
Να απαιτεί την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές όταν η τράπεζα αδυνατεί να καλύπτει, το ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων ή ορισμένες απαιτήσεις από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Γ. Προβόπουλος
Οι τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια
Οι τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, επισημαίνοντας παράλληλα πως αντέχουν στις αναταράξεις.
Επίσης ο Γ. Προβόπουλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σημείωσε πως «στην αρχή της κρίσης, το τραπεζικό μας σύστημα είχε κεφαλαιακή προστασία αρκετά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα stress tests και οι εξομοιώσεις μας υποδηλώνουν ότι αυτή η προστασία επαρκεί πλήρως για την κάλυψη της όποιας πιθανής διάβρωσης της κεφαλαιακής βάσης για το σύστημα συνολικά».
Αισιοδοξία
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης μέσω των μέτρων που εφαρμόζονται, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριο του Συνδέσμου Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. -Ωνάσης.
Σημείωσε επίσης ότι το μνημόνιο «παρέχει στην κυβέρνηση μία μοναδική ευκαιρία για προσαρμογή της οικονομίας».
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του και πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα «λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της διατηρισιμότητας των δημοσιονομικών»
Πηγή Ημερησία
22.6.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου