Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ο ταχυδρόμος έπαψε να...χτυπάει

Περίπου 1.000 δρομολόγια μένουν καθημερινά ανεκτέλεστα

λόγω αποχώρησης των συμβασιούχων

«Είχαμε μια πολύ καλή κοπέλα. Πρόθυμη, ικανή, είχε όλα τα καλά του Θεού». Η κ. Αγνή Λεοντοπούλου μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την ταχυδρόμο που από πέρυσι εξυπηρετούσε την περιοχή όπου διαμένει - στο κέντρο της Αθήνας. «Ηταν έκτακτη!». Ηταν στ' αλήθεια... έκτακτη. Και όταν η σύμβασή της στα ΕΛΤΑ έληξε -είναι πάνω από ένας μήνας τώρα-, η κ. Λεοντοπούλου σταμάτησε να δέχεται γράμματα.

Προφανώς, τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, που άξαφνα αποκόπηκαν ταχυδρομικώς από τον έξω κόσμο, άρχισαν να αναζητούν τη λύση του μυστηρίου. Κάποια στιγμή, έπειτα από σειρά άκαρπων τηλεφωνημάτων στο ταχυδρομικό κέντρο Καισαριανής όπου υπάγεται η γειτονιά τους, βρέθηκε η άκρη του νήματος. Στο τηλέφωνο βγήκε η καλή τους ταχυδρόμος, που με τη γνωστή της ευγένεια τους εξήγησε τα καθέκαστα. «Μας είπε ότι η σύμβασή της έληξε αλλά ότι δεν έχουν ακόμη προσληφθεί καινούργιοι συμβασιούχοι. Τους περιμένουν για να τους εκπαιδεύσουν ούτως ώστε να εξυπηρετηθούμε», αναφέρει η κ. Λεοντοπούλου στην «Κ».

Μόνο μία φορά
Τον τελευταίο μήνα, πάντως, η αλληλογραφία έχει επιδοθεί κανονικά μόνο μία φορά στην εν λόγω γειτονιά. Συνήθως οι κάτοικοι καλούνται να μεταβούν οι ίδιοι στο ταχυδρομείο για να ελέγξουν εάν έχουν έρθει τα γράμματα ή οι λογαριασμοί τους, έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία. «Τους περισσότερους λογαριασμούς τους λαμβάνουμε ληγμένους, ενώ η διαχειρίστρια δεν μπορεί καν να υπολογίσει τα κοινόχρηστα!».

Το πρόβλημα, φυσικά, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε έξαρση, δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Με τις τελευταίες συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων να έχουν κι αυτές λήξει, τα ανεκτέλεστα δρομολόγια που έφταναν τον Μάρτιο τα 500 έχουν πια διπλασιαστεί. Ολόκληρες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και απομακρυσμένα χωριά και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας έχουν μείνει εκτός του ταχυδρομικού δικτύου, γεγονός που έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επηρεάζοντας και τη λειτουργία των ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ΕΛΤΑ, στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η κάλυψη των θέσεων μόνιμου προσωπικού με εποχικούς υπαλλήλους. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων (ΠΟΣΤ), τα κενά μόνιμου προσωπικού υπολογίζονται σε 2.500. «Το κενό διευρύνθηκε, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόσληψη. Αντίθετα, περίπου 500 συνάδελφοί μας συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο», σημειώνει.

Υποβάθμιση
«Παραδοσιακά», τα κενά αυτά καλύπτονταν με εποχικούς υπαλλήλους, κάτι που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «μπάλωμα». «Είναι ό, τι χειρότερο», λέει ο κ. Βασιλόπουλος, αφού, εκτός των άλλων, με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών». Οπως εξηγεί, στο 8μηνο της παραμονής τους στην υπηρεσία, οι εποχικοί υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να εξοικειωθούν με τη δουλειά.
Η δουλειά του ταχυδρόμου είναι απαιτητική. Ισως περισσότερο απ' ό, τι κάποιος φαντάζεται. «Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι στο 37% των περιπτώσεων δεν έχει συμπληρωθεί πλήρης διεύθυνση; Οτι υπάρχουν παραλήπτες επιστολών ή ακόμα και λογαριασμών χωρίς ταχυδρομική διεύθυνση; Κι όμως, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι έχουν να διαχειριστούν και αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα το υπόλοιπο Αττικής, όπου ένας διανομέας χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να καταφέρει να μοιράζει άνετα τα γράμματα».

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, πάντως, διαβεβαιώνει μέσω της «Κ» ότι τα ταχυδρομικά βάσανα των πολιτών πρόκειται σύντομα να λάβουν τέλος. Η διαδικασία προσλήψεων περίπου 2.100 συμβασιούχων, αυτή τη φορά μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπει το νέο καθεστώς, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Συντομότερα θα λυθεί το πρόβλημα στην Αθήνα, όπου οι νέοι ταχυδρόμοι αναμένεται να βρίσκονται στα πόστα τους από την άλλη εβδομάδα. Μία εβδομάδα εκπαίδευση και έξω στους δρόμους...

Της Λινας Γιανναρου

2.6.2010

2 σχόλια:

koulpa είπε...

εμ αυτά βλέπω.. και απαντώ στο προηγούμενο.. να φύγουμε όλοι.. να πάμε αλλου.. να μήνουν όλοι οι άχρηστοι.. να δούμε τι θα τρώνε.. :):)
πωπω καιρό είχα να τα καταφέρω.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

dyosmaraki είπε...

@koulpa

Θα πάω εκεί στην Αραπιά...κατά το λαϊκόν άσμα

ShareThis