Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Στρατιωτικά νοσοκομεία

Γράφει ο κ. Α.Γκιοκεζας σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή :

Κύριε διευθυντά,

Ο ΥΠΕΘΑ, με την ευφράδεια που τον χαρακτηρίζει, ανακοίνωσε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ανοίγουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τον λαό, είπε, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του προσφορά των Ε.Δ. στον λαό

Εννοεί, προφανώς ότι τα ενεργά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι απόστρατοι, το πολιτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών τους, που εξυπηρετούνται από αυτά, δεν είναι λαός, αλλά μια κάστα της κοινωνίας που απολαμβάνει ιδιαίτερα προνόμια από την πολιτεία, όπως π.χ. οι βουλευτές και οι δικαστικοί, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει το πλήθος των ανθρώπων που εξυπηρετούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία με τη δυναμικότητα που διαθέτουν. Απλά παραχώρησε στον λαό ένα κομμάτι από το φέουδό του, ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ.

Ομως, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα κάλυψης της νοσηλείας των εν ενεργεία και συνταξιούχων μελών και των οικογενειών τους και η συνήθης αναμονή για ραντεβού εξέτασης υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Τι θα γίνει τώρα; Προερχόμενος από το Π.Ν. γνωρίζω ότι στο ΝΝΑ ο αριθμός των δικαιουμένων νοσηλεία υπερβαίνει τους 350.000, ενώ οι πραγματικές δυνατότητες εξυπηρέτησης ασθενών δεν υπερβαίνουν τις 150.000. Ανάλογη είναι η κατάσταση και των άλλων στρατιωτικών νοσοκομείων. Επιπροσθέτως, οι εν ενεργεία και αποστρατεία στρατιωτικοί καταβάλλουν από τις αποδοχές τους μηνιαίως ένα ποσό για τη λειτουργία τους. Θα υποχρεωθούν οι πολίτες να καταβάλλουν αντίστοιχη κράτηση των αποδοχών τους;

Η χώρα μας είναι κατάσπαρτη από νοσοκομεία ενταγμένα στο ΕΣΥ, υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του λαού, αν λάβουμε υπόψη την αναλογία γιατρών / πληθυσμού και τη συγκρίνουμε με άλλα ανεπτυγμένα κράτη. Η κάκιστη και ανεξέλεγκτη λειτουργία τους δημιουργεί το πρόβλημα, που σίγουρα δεν λύνεται με την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων σε αυτό, διότι το πιθανότερο αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι η ισοπέδωσή τους στο σημερινό επίπεδο του ΕΣΥ. 

 Στη φωτό το παλιό στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 περιμένει κάποιον να το διασώσει από την κατάρρευση

Αντί όμως να επιδιωχθεί η αναγκαία αναβάθμιση του ΕΣΥ, με την απόφαση του υπουργού γίνεται υποβάθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία λειτουργούν, μέχρι τώρα, εύρυθμα επειδή υπάγονται και ελέγχονται από οργανωμένους εθνικούς θεσμούς όπως είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό αναμένεται όπως στα σοβαρά θέματα που τον απασχολούν να εντάξει και την αναβάθμιση του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων, στο επίπεδο που παραδοσιακά ήσαν ενταγμένες στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο τους στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Α. Γκιοκεζας - Αντιναύαρχος, επίτιμος Α.Σ. / Φιλοθέη

23.6.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis