Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Λίβυοι ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας

Με ταξίδι... αναψυχής παρά νοσηλεία τραυματιών πολέμου μοιάζει σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή Λίβυων που φιλοξενούνται τους τελευταίους μήνες σε μεγάλα νοσοκομεία, αλλά και ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στην πλειονότητά τους οι «Λίβυοι ασθενείς» είναι νεαροί οι οποίοι πρώτη φορά φεύγουν εκτός Λιβύης και ερχόμενοι στην Ελλάδα -με όλα τα έξοδα πληρωμένα- βρίσκουν ευκαιρία «να το ρίξουν... έξω», εφόσον η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει.
Η νοσηλεία τους γίνεται κατόπιν υπογραφής σχετικών συμβάσεων ανάμεσα σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και την πρεσβεία της Λιβύης, με τη στήριξη κυρίως του Κατάρ. Το κόστος νοσηλείας δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χιλιάδες ευρώ ανά άτομο (15.000 - 30.000 ευρώ). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σήμερα περίπου 1.500 άτομα νοσηλεύονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ ακόμα 1.000 άτομα, συγγενείς τραυματιών ή τραυματίες σε ανάρρωση, έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα ξενοδοχεία. Επίσης πάνω από 900 έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά τη νοσηλεία τους.
Στην πλειονότητα πρόκειται για άνδρες κάτω των 25 ετών, οι οποίοι φέρουν τραύματα από σφαίρες και θραύσματα και νοσηλεύονται κυρίως στα χειρουργικά και ορθοπεδικά τμήματα των νοσοκομείων, χωρίς να λείπουν και «ελαφρά περιστατικά», όπως απλής οσφυαλγίας ή πονοκεφάλων λόγω ιγμορίτιδας.
«Τα χρήματα που έπαιρνα στη Λιβύη ήταν πολύ λίγα, δεν μπορούσα να έχω αυτοκίνητο και ζούσα φτωχικά. Αυτό ήταν εξαιτίας του Καντάφι, τώρα τα πράγματα θα αλλάξουν. Ηδη ανοίγουν οι υπηρεσίες και τα μαγαζιά. Θα φτιάξουν τα πράγματα» λέει στην «Κ» ο ιατρός Αλί Ραμά, ο οποίος έχει έρθει στην Ελλάδα συνοδεύοντας ασθενείς. Η Ελλάδα είναι η πρώτη δυτική χώρα με την οποία έρχεται σε επαφή και όπως λέει είναι πολύ ικανοποιημένος, καθώς οι Ελληνες γνωρίζουν για την κατάσταση στη Λιβύη και δηλώνουν τη συμπάθειά τους.
Αλλά υπάρχουν και τραυματίες που φεύγουν από την Ελλάδα με αναπηρικό καροτσάκι. Ενα δωδεκάχρονο κορίτσι, από τους μικρότερους σε ηλικία ασθενείς που έφτασαν στη χώρα μας, έχασε το χέρι του. «Αυτά που έχουν δει και βιώσει είναι τρομερά. Τις νύχτες ξυπνούν από τους εφιάλτες τους» λεει στην «Κ» ο ιατρός Παν. Λούσκος, που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Η παραμονή των Λίβυων, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες ιατρών, οι ίδιοι αρκετές φορές δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα του χώρου. «Κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, απελευθερώνονται. Καπνίζουν και πίνουν μέσα στους θαλάμους, ενίοτε παρενοχλούν φορτικά τις νοσοκόμες. Εχει τύχει κάποιοι να πετάξουν τα σωληνάκια τους, να βγουν έξω και να γυρίσουν ξημερώματα λες και βρίσκονται σε κάποιο ξενοδοχείο. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τόσο και εμείς μαθαίνουμε πώς να τους πλησιάζουμε», μας λέει γιατρός - «ξειδικευμένος» στους Λίβυους- ενός εκ των ιδιωτικών νοσοκομείων που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την πρεσβεία τους.
Τα νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να προσαρμόσουν ακόμα και τα μενού τους φέρνοντας κρέας συμβατό με όσα ορίζει η θρησκεία τους, προκειμένου να μην έρχονται σε σύγκρουση με τις παραδόσεις τους. Εχοντας πληρωμένα τα νοσήλια ή το ξενοδοχείο, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδίων, οι Λίβυοι ασθενείς λαμβάνουν από την πρεσβεία τους ποσό της τάξης των 500 ευρώ την εβδομάδα, τα οποία διαθέτουν κατά το δοκούν. Τι σημαίνει αυτό; «Ε, δεν τηρούν όλοι κατά γράμμα τις απαγορεύσεις του Κορανίου» σχολιάζει γιατρός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Του Κώστα Ονισένκο
11.3.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis