Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΝΔ : Καθυστερήσεις απλήρωτα ενοίκια και στη Συγγρού

«Τουλάχιστον έχουμε αποφύγει πολύμηνες καθυστερήσεις και δεν έχουμε τον κόσμο να διαμαρτύρεται έξω από το κόμμα». Το χθεσινό σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους της Ν.Δ., με αφορμή όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτική του... οριακού σημείου στο οποίο έχει φθάσει η οικονομική βιωσιμότητα του μεγαλύτερου, σήμερα, κόμματος της χώρας.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας προς το προσωπικό που απασχολείται στα γραφεία της Συγγρού έχουν περιορισθεί σημαντικά, καθώς οι υπάλληλοι του κόμματος εισέπραξαν προ ημερών τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου και, πλέον, έχουν λαμβάνειν τον Φεβρουάριο. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι το κόμμα είναι τυπικό έναντι του συνόλου των υποχρεώσεών του. Κάθε άλλο. Κατά πληροφορίες, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων για τα νέα γραφεία της Συγγρού υπερβαίνουν τους τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια του 2011 υπήρξε αδυναμία κάλυψης τοκοχρεολυσίων δανείων, τα οποία και ανακεφαλαιοποιήθηκαν (σύμφωνα με τον ισολογισμό του κόμματος, το υπόλοιπο δανείων αυξήθηκε από 127,6 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2010 σε 132 εκατ. ευρώ την 31η/12/2011), ενώ «ανοιχτοί λογαριασμοί», υπό την έννοια των καθυστερήσεων στην εξόφληση υποχρεώσεων, υπάρχουν και με προμηθευτές, διαφημιστές και εταιρείες δημοσκοπήσεων με τις οποίες η Ν.Δ. συνεργάστηκε στις εκλογές του 2009, αλλά και στις αυτοδιοικητικές του 2010. Παρά την εικόνα «πτώχευσης» που εμφανίζει το κόμμα, το πλήρες αδιέξοδο απεφεύχθη, επί του παρόντος, χάρις στις προσπάθειες του διευθυντή του κόμματος Θαν. Σκορδά, σε πλήρη συνεργασία με τον Αντ. Σαμαρά και τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα.

Η μετακόμιση στη Συγγρού μπορεί να μην προκαλεί εξοικονομήσεις, αν η ανάλυση αφορά αποκλειστικά το ενοίκιο που καταβάλλεται, αλλά οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις «παράπλευρων» δαπανών, όπως αυτές για τηλεπικοινωνίες, που περιορίστηκαν από 1,8 εκατ. ευρώ το 2010 σε μόλις 207.000 ευρώ το 2011. Μειωμένες εμφανίζονται και οι δαπάνες μισθοδοσίας του κόμματος, που το 2011 περιορίστηκαν κατά 900.000 ευρώ σε σχέση με τα 7,3 εκατ. που δαπανήθηκαν το 2010, κάτι που επετεύχθη και μέσω της μείωσης των «υπηρετούντων» (σε κάποιες περιπτώσεις εικονικά και μόνον) υπαλλήλων κατά 85 άτομα. Εξοικονομήσεις υπήρξαν σε διάφορες κατηγορίες δαπανών (μετακινήσεις, έξοδα προβολής, εκδηλώσεις), ενώ σημαντική «ανάσα» αποτέλεσε η συνεισφορά των βουλευτών και τα «κουπόνια» που κυκλοφόρησε το κόμμα, μέσω των οποίων συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ.

Ο βρόχος των δανείων
Ακόμη και εντός του 2011 η Ν.Δ. προχώρησε σε νέα δανειοδότηση, ύψους 2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, ενώ ένα επιπλέον ποσόν της τάξεως των 2,4 εκατ. είναι τόκοι που δεν εξυπηρετήθηκαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του κόμματος, η ετήσια δαπάνη για την κάλυψη τόκων και κεφαλαίου από τα δάνεια που έχει λάβει η Ν.Δ. εκτοξεύτηκε από τα 3.656.000 ευρώ το 2009 σε 6.357.370 ευρώ το 2010 και στα 9.992.337 ευρώ το 2011. Με άλλα λόγια, από την καταβληθείσα κρατική χρηματοδότηση των 12.749.670 ευρώ (περιλαμβάνεται η τακτική και επιμορφωτική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Ν.Δ.) του περασμένου έτους, σχεδόν τα δέκα εκατομμύρια κατευθύνθηκαν για την κάλυψη δανείων. Βασική αιτία για την οικονομική ασφυξία του κόμματος αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη της Ν.Δ., η γεωμετρική αύξηση στα επιτόκια των δανείων που έχει λάβει το κόμμα. Από μεσοσταθμικό επιτόκιο περί το 2% - 2,1% εν έτει 2009, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καλούνται να εξυπηρετήσουν επιτόκια της τάξεως του 8,65%, μετά τις αυξήσεις που επεβλήθησαν από την Αγροτική Τράπεζα, στον απόηχο των στρες τεστ στα οποία υπεβλήθη αυτή. Με άλλα λόγια, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη θέση που βρέθηκε, τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα, όταν τα επιτόκια δανεισμού κατέστησαν ασύμφορα. 

Ελλείψει ΔΝΤ, διεκδικούν πλέον ρύθμιση των οφειλών μέσω τροπολογίας στη Βουλή.

Του Γιώργου Π.Τερζή
8.3.2012 

Σχόλιο δικό μας : 
Μόνοι τους επέλεξαν τον δρόμο....Στη Συγγρού δεν ήθελαν να ανοίξουν σούπερ σύγχρονα γραφεία? Ας μη ψάχνουν ρύθμιση οφειλών μέσω της Βουλής....Τον δρόμο τον διάλεξαν μοναχοί τους.....!!!! Αυτό είναι το τίμημα για όσους πέφτουν στα όρια της αλαζονείας και αποζητούν μεταξωτά βρακιά.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis