Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, που ξεκίνησαν το 1931, αποτελούν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην ελληνική αρχαιολογία. Το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαιολογικής τοποθεσίας έχει αποκαλυφθεί χάρις στις δωρεές της Σχολής και των υποστηρικτών της, όπως λ.χ. το Ιδρυμα Ροκφέλερ.
Το ίδιο ισχύει και για την ανακατασκευή της Στοάς του Αττάλου και τη μετατροπή της σε Μουσείο το 1956. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως πάνω από 160.000 αντικείμενα που καλύπτουν μια περίοδο από τη Νεολιθική Εποχή ώς και τον 19ο αιώνα. Η συνεχής δραστηριότητα της ΑΣΚΣ όχι μόνον δεν έχει σταματήσει αλλά ενδυναμώνεται στην περίοδο της κρίσης, φέρνοντας επιτέλους καλά νέα που τόσο έχουμε ανάγκη.
Ορόσημο
Χθες, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, ο ακαδημαϊκός διευθυντής της ΑΣΚΣ, Τζακ Ντέιβις και η επικεφαλής της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Κουρίνου, ανακοίνωσαν ότι ο πρώτος όροφος της Στοάς του Αττάλου που παρέμενε κλειστός για 30 ολόκληρα χρόνια πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μέσα στον Μάιο. Η Στοά είναι από τα πλέον ιδιαίτερα σύγχρονα αθηναϊκά μνημεία. Οι αρχαιολογικές έρευνες απέδειξαν ότι στέγαζε εμπορικά καταστήματα και ότι χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ., από τον Ατταλο Β΄, Βασιλέα της Περγάμου, ως δώρο στους Αθηναίους. Η ανακατασκευή της τη δεκαετία του ’50, με προορισμό να φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών της ΑΣΚΣ, ήταν ορόσημο για την Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί φιλοξενήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης το 2003, όπου υπεγράφη και η συνθήκη για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
Χάρις στη δράση «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία», στο οποίο συμμετέχει η ΑΣΚΣ, το ΥΠΠΟΤ καθώς και η Α΄ ΕΠΚΑ, η Στοά του Αττάλου αναδεικνύεται εκ νέου. Το έργο αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 964.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Aνάπτυξης. Περιλαμβάνει την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του Α΄ Ορόφου, η οποία βρίσκεται σε τελική ευθεία. Οι τυχεροί επισκέπτες -εκτός από την υπέροχη θέα προς την Ακρόπολη- θα έχουν την ευκαιρία να δουν και μια άρτια μουσειολογική παρουσίαση γλυπτών μικρής κλίμακας και προπλασμάτων, που προήλθαν από τις επιτόπιες ανασκαφές . Η μόνιμη έκθεση που τα περιλαμβάνει, θα έχει τίτλο «Τεκμήρια Γλυπτικής από την Αρχαία Αγορά» και θ’ αποτελεί μια αντιπροσωπευτική επιλογή της αθηναϊκής τέχνης των Υστεροκλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων. Πρόκειται για 56 λίθινες αρχαιότητες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, όπως η σημαντική συλλογή των ρωμαϊκών πορτρέτων της Αρχαίας Αγοράς.
Ψηφιακή ξενάγηση
Η ανάδειξη του Α΄ Ορόφου, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στη Στοά του Αττάλου και θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για την Αρχαία Αγορά. Παράλληλα, όμως, χάρις στο πρόγραμμα, θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες και ένα ειδικό πόρταλ, που θα μας πλοηγεί στο πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, το οποίο σχετίζεται με την Αρχαία Αγορά. Η πρωτοβουλία θα αξιοποιήσει την ψηφιοποίηση φωτογραφιών, σχεδίων και σημειώσεων που προέρχονται από την πολυετή ανασκαφική έρευνα. Το πόρταλ απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερες αρχαιολογικές γνώσεις, αλλά θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την Αρχαία Αθήνα και την Αγορά της, όσο και σε μελετητές του κλασικού κόσμου. Θα περιέχει ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης εξ αποστάσεως.
Πηγή Καθημερινή
7.3.2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου