Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

SOS από τους εξαγωγείς για τις επιστροφές ΦΠΑ

Σχέδιο για την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Την ίδια στιγμή η πρόεδρος τoυ Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελαρίδη, σχολιάζοντας δημοσίευμα στο οποίο γίνεται λόγος για μείωση του επιστρεφόμενου ποσού ΦΠΑ κατά 30% τονίζει ότι «η απώλεια άλλου 1,5 δισ. ευρώ περίπου των επιστροφών ΦΠΑ από την αγορά και από τη ρευστότητα των επιχειρήσεων θα αποτελέσει ταφόπλακα στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και θα εκμηδενίσει τα θετικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών της τελευταίας διετίας, βαθαίνοντας περαιτέρω την ύφεση, αυξάνοντας τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας». Η ίδια μάλιστα επισήμανε ότι «σε συναντήσεις του ΠΣΕ, με εκπροσώπους της τρόικας κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτή η πρόταση για άμεσους συμψηφισμούς των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Σήμερα η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους, ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το συντομότερο δυνατόν έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί ο ενδεδειγμένος έλεγχος, από τα αρμόδια όργανα ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση δικαιούχο επιστροφής και αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ως προς τη νομιμότητα της επιστροφής. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται ωστόσο «δυσλειτουργίες στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ» και γι’ αυτό, όπως ενημερώνει τη Βουλή, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτού και την επιτάχυνση της επιστροφής φόρων».
Σημειώνεται ότι το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η μη επιστροφή ΦΠΑ σε ιδιώτες έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οι Ελληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι εφορίες καθυστερούν σημαντικά να επιστρέψουν τα οφειλόμενα ποσά στους εξαγωγείς. Τα προβλήματα στα δημόσια έσοδα αναγκάζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παγώνει» τις ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστροφές ΦΠΑ.

Πηγή Καθημερινή
13.3.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis