Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Σενάρια χρεοκοπίας από τον διεθνή Τύπο

Επανέρχονται στον διεθνή Τύπο τα ζοφερά σενάρια για επιστροφή στη δραχμή και χρεοκοπία της χώρας μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το PSΙ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών. Ο δε Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, προειδοποίησε πως μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα στην Ευρώπη έχει η αβεβαιότητα για το ελληνικό χρέος παρά η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα χωρών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στηρίξει το ΔΝΤ για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, εάν χρειαστεί.

Κατά τους Sunday Times, τώρα, επίκειται η χρεοκοπία της Ελλάδας τις επόμενες δέκα εβδομάδες, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το «κούρεμα». Η χώρα θα εξερχόταν της Ευρωζώνης, ενώ οι πιέσεις προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα εντείνονταν, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν και στη δική τους έξοδο. Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και ο Mόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής της μονάδας αξιολόγησης των ευρωπαϊκών χωρών της S&P, ο οποίος θεωρεί πως μια χρεοκοπία θα έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες. 

O αναλυτής του Reuters, Ούγκο Ντίξον, περιγράφει την κατάσταση την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ως ένα σισύφειο μαρτύριο. Επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι New York Times αναφέρουν πως τώρα πλέον προτεραιότητα γι’ αυτούς δεν είναι τόσο να βοηθηθεί η Ελλάδα στην επίλυση των προβλημάτων της, όσο να αποτραπεί μια μη συντεταγμένη χρεοκοπία επικίνδυνη για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αξιωματούχοι φέρεται να πιστεύουν πως η χώρα ούτε τη βούληση έχει ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει τις υπεσχημένες ευρείες μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη διεθνή βοήθεια.

Η γαλλική Le Monde σε αφιέρωμά της στην ελληνική κρίση υπογραμμίζει ότι, λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων –όπως λ.χ. στην πάταξη της φοροδιαφυγής–, η χώρα έχει ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, ένα έλλειμμα τόσο σοβαρό όσο και το δημοσιονομικό. Σε άλλες γαλλικές εφημερίδες υπογραμμίζεται ο «αδιαφανής ρόλος» των hedge funds στις διαπραγματεύσεις για το PSI, με τη Liberation να επισημαίνει ότι «τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ελπίζουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά ο χρόνος είναι πιεστικός». Ο Μπιλ Γκορς, διαχειριστής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου σε κρατικά ομόλογα, θεωρεί τις υποβαθμίσεις οικονομιών της Ευρωζώνης προάγγελο «της αναμενόμενης πτώχευσης της Ελλάδας», ενώ ο Κριστιάν Μάσικ του γερμανικού επενδυτικού οίκου Silvia Quandt Research, εκτιμά πως εάν το ύψος του «κουρέματος» φθάσει το 75%, τότε οι πιστωτές θα σκεφθούν πολύ σοβαρά τη συμμετοχή τους. 
Τέλος, η Wall Street Journal τονίζει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας για το PSI θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν πρόσθετες πιστώσεις πολλών δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της.

17.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis