Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

"Πολλά λόγια καθόλου πράξεις"

«Minister Venizelos stated... », ήταν οι πρώτες γραμμές του τηλεγραφήματος που συνέτασσε δίπλα μου η συνάδελφος του πρακτορείου Reuters, μόλις είχε ακούσει τη μαγνητοσκοπημένη ομιλία που έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνάντηση του Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη στις 7 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο Metropolitan Club του Μανχάταν και έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα από το εξωτερικό, συγκεντρώνει εταιρείες ελληνικών, ελληνοαμερικανικών και αμερικανικών συμφερόντων. Και αν στο παρελθόν μια τέτοια συγκέντρωση θα άφηνε αδιάφορο τον ξένο Τύπο, τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποί του παρίστανται ανελλιπώς μια και δίνουν το «παρών» Ελληνες πολιτικοί. Η χώρα μας είναι στο μάτι του κυκλώνα και οι δημόσιες τοποθετήσεις μπορούν να παράξουν ειδήσεις. Πέρυσι, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Fast Track minister Χάρης Παμπούκης, ενώ φέτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε βιντεοσκοπημένο τον λόγο του.
«Λοιπόν, πώς σας φάνηκαν οι δηλώσεις του υπουργού;» ρώτησα σχεδόν αφελώς την ξένη συνάδελφο. «Μα, δεν είπε και τίποτα. Αλλη μια φορά ακούμε πάλι τα ίδια». Ακριβώς την ίδια αίσθηση είχαν και πολλοί εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών εταιρειών, που ξέρουν από πρώτο χέρι ότι οι Ελληνες πολιτικοί βγάζουν ομιλίες– φασόν σαν να μιλάνε πάντοτε μπροστά σε κομματικό ακροατήριο. Το 2010, ο Παμπούκης κράδαινε το δάχτυλό του, φωνάζοντας «Greece is Back!» προκαλώντας κρυφά γελάκια στους παρισταμένους. Φέτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δήλωνε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενώ τόνιζε ότι έχουμε ήδη κάνει βήματα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Αρκεί όμως αυτό, για να αρχίσει να μεταστρέφεται το βαρύ κλίμα κατά της Ελλάδας;
«Και βέβαια όχι», λέει ένας Ελληνοαμερικανός, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Real Estate. «Ολοι οι πιθανοί επενδυτές στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα. Κανείς δεν θεωρεί ότι έχει γίνει δουλειά για να εξαφανιστεί η διαφθορά και οι αγκυλώσεις στον κρατικό μηχανισμό. Οσο για τους Ελληνες πολιτικούς, δυστυχώς, δεν πείθουν κανέναν, όσο παθιασμένα και αν μιλήσουν. Πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, μόνο έτσι θα πειστούν οι Αμερικανοί».
Ελληνας εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρείας, ο οποίος επίσης ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωνε απαισιόδοξος. «Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια το Capital Link. Οι διοργανωτές κάνουν εντατική προσπάθεια να φέρουν πιο κοντά επενδυτές από τις ΗΠΑ. Φέτος, τα πράγματα ήταν πολύ πιο υποτονικά, ενώ είναι σαφές ότι οι Ελληνες πολιτικοί λένε συνεχώς γενικότητες και ευχές». 

Της Μαργαρίτας Πουρναρά
18.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis