Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το "πόθεν έσχες" και οι ευθύνες των αρχηγών των κομμάτων

Η τελευταία ανακοίνωση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών επανέφερε στη μνήμη των πολιτών την άσχημη εικόνα που έχει η κοινωνία για την πολιτική και τους πολιτικούς. Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση της απλής δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων πρέπει κάποτε να σταματήσει. Και τούτο διότι ο λαός βαρέθηκε να διαβάζει στις εφημερίδες την περιουσία των βουλευτών, χωρίς να αναφέρεται το επιθυμητό «πόθεν έσχες».
Εκείνο που ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη είναι να πληροφορείται πώς απέκτησε την περιουσία του ο κάθε βουλευτής, πόσης έκτασης είναι το κάθε ακίνητο και τι αξία αντιπροσωπεύει. Ειδικότερα τον πολίτη τον ενδιαφέρει να μάθει εάν ο πολιτικός εξακολουθεί να έχει την ίδια περιουσία που είχε όταν μπήκε στην πολιτική. Εάν απέκτησε περιουσία μετά την είσοδό του στην πολιτική, να μάθει πώς και με τι χρήματα απέκτησε την περιουσία του. Η απλή καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων μάλλον βλάπτει το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η κωμωδία που παίζεται κάθε χρόνο με το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Βέβαια, αυτή η κριτική και αυτές οι επισημάνσεις γίνονται κάθε χρόνο, αλλά κανένας δεν ακούει. Νομίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φ. Πετσάλνικος, θα ευαισθητοποιηθεί και θα αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει αυτή η κοροϊδία που παίζεται κάθε χρόνο εις βάρος και των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος ταυτόχρονα. Παράλληλα, πρέπει να ενδιαφερθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι αδιαφορούν για το θέμα, το οποίο σχολιάζει με πικρά σχόλια η κοινή γνώμη. Πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται περί ολίγων βουλευτών, οι οποίοι αμαυρώνουν το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ενα άλλο σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι ποτέ κανένας εισαγγελέας δεν άσκησε καμία δίωξη εναντίον κάποιου βουλευτή για παράνομη απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Πολλές φορές έχουμε στοιχεία και πολλάκις βοά η κοινή γνώμη για διάφορα περιστατικά, αλλά ποτέ κανένας εισαγγελέας δεν άσκησε ποινική δίωξη για παράνομο πλουτισμό. Εχουμε πολλά περιστατικά ατόμων που μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και έγιναν πλούσιοι. Πώς αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να πλουτίσουν τη στιγμή κατά την οποία στο παρελθόν ήμασταν συνηθισμένοι να βλέπουμε ανθρώπους να κατέρχονται στον πολιτικό στίβο πλούσιοι και να φεύγουν φτωχοί; Σήμερα παρατηρούμε ότι οι πολλοί πολιτικοί φεύγουν πλουσιότεροι. Μήπως αυτοί που πλουτίζουν είναι οι έξυπνοι και οι άλλοι που ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες είναι τα κορόιδα;
Πέραν των ανωτέρω, κανένας αρχηγός κόμματος δεν απέβαλε από τους συνδυασμούς κάποιον υποψήφιο βουλευτή για τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μερικοί απέκτησαν κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας. Και έτσι, ο απλός υποψήφιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλους αυτούς τους καλύπτουν οι ηγεσίες των κομμάτων.
Βέβαια, οι μεγαλύτερες ευθύνες βαρύνουν τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι άμεσα πρέπει να παρέμβουν και να καθαρίσουν τα κόμματα από αυτούς τους λίγους που πλούτισαν παράνομα και αμαύρωσαν με τη συμπεριφορά τους τους ηθικούς πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα.
Τέλος, οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να γνωρίζουν πως, εάν αφήσουν να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε να μην περιμένουν κάποια καλυτέρευση ούτε του πολιτικού συστήματος ούτε των βουλευτών, οι οποίοι θα υβρίζονται από τους πολίτες χωρίς οι περισσότεροι να πταίουν.
Από όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα και οι αρμόδιοι καλούνται να το επιλύσουν, εάν θέλουν η πολιτική να αποκτήσει και πάλι την αίγλη που είχε στο παρελθόν. Γι' αυτό είναι ανάγκη, όσοι αγαπούν τον τόπο και το πολιτικό μας σύστημα να λάβουν άμεσα μέτρα, διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ούτε είναι ο λαός μας διατεθειμένος να δεχθεί άλλη φορά την ανακοίνωση του «έσχες» χωρίς να αιτιολογείται το «πόθεν». Η γυναίκα του Καίσαρος δεν πρέπει να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται. Και σήμερα που η πολιτική και ο πολιτικός κόσμος διασύρεται κατά τον πλέον ευτελή τρόπο, είναι ανάγκη οι αρμόδιοι να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα εάν θέλουν να βρει η πολιτική και ο πολιτικός κόσμος την αίγλη και την αξία που είχε στο παρελθόν. Αλλως, είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας.

Του Βασίλη Μπεκίρη
* Ο κ. Βασίλης Μπεκίρης είναι τ. υφυπουργός.

29.1.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis