Σε μερική αποκατάσταση του «μπόνους», γνωστού και ως «15ος και 16ος μισθός», που ελάμβαναν επί σειρά πολλών ετών οι υπάλληλοι της Βουλής, προχώρησε χθες το ελληνικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής και με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, θεσμοθετείται ειδικό επίδομα, αγνώστου προς το παρόν ύψους.
Το εν λόγω επίδομα που «πέρασε» ως διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, μαζί με άλλες αλλαγές που εντάσσουν και τους υπαλλήλους της Βουλής στο ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, ονομάζεται «Κίνητρο Επίτευξης Στόχων Στήριξης του Κοινοβουλευτικού Εργου». Θεωρητικά, αποτελεί την κοινοβουλευτική εκδοχή του γνωστού για το ευρύτερο δημόσιο «κινήτρου απόδοσης». Ωστόσο, είναι προσαρμοσμένο στο ειδικό καθεστώς του «Ναού της Δημοκρατίας» και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το έως πρότινος καταβαλλόμενο «μπόνους»: Θα χορηγείται, όπως και εκείνο, «με τη λήξη των εργασιών κάθε Συνόδου», με απόφαση του προέδρου της Βουλής. «Οι ειδικότεροι όροι, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του κινήτρου καθορίζονται με την ίδια απόφαση» (ενν. του προέδρου) σημειώνεται στην ψηφισθείσα χθες νέα διάταξη. Επίσης, προβλέπεται ότι με άλλη απόφαση του προέδρου της Βουλής, «εκδιδόμενης εντός τριών μηνών από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, μπορεί να εξειδικεύονται τα κριτήρια ή να προστίθενται νέα».
Η μεγάλη ορατή διαφορά με τους λεγόμενους «15ο και 16ο μισθούς», είναι ότι ενώ εκείνοι καταβάλλονταν αφορολόγητοι, το τωρινό «κίνητρο» θα φορολογείται.
Οπως ανέφερε χθες ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος, αυτή τη στιγμή στη Βουλή απασχολούνται συνολικά 1.290 υπάλληλοι, ογδόντα λιγότεροι σε σχέση με το 2009. Παράλληλα, αποφασίστηκε να καταργηθούν οι εδώ και πολύ καιρό κενές 300 θέσεις μονίμων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εξάλλου, αποφασίστηκε να υπάρχει η δυνατότητα μείωσης από επτά σε δύο των ημερών που πρέπει να μεσολαβούν ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου. Το διάστημα αυτό είχε προβλεφθεί με στόχο ο εκάστοτε υπουργός να μπορεί να λαμβάνει και να επεξεργάζεται προτάσεις βουλευτών, στην κατεύθυνση της βελτίωσης του σχεδίου-νόμου, πριν αυτό φθάσει στην Ολομέλεια για τελική συζήτηση και έγκριση. Καθώς στην παρούσα συγκυρία επικρατούν έκτακτες συνθήκες και υπάρχει μεγάλη πίεση για επιτάχυνση του νομοθετικού έργου, η μείωση αυτή κρίνεται περισσότερο από αναγκαία.
Σε όλες τις αλλαγές εξέφρασαν την αντίθεσή τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο, αναμφισβήτητα, είναι πως κατά την ψήφισή τους στην Ολομέλεια, παρόντες ήταν λιγότεροι των... δέκα (10) βουλευτές!
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Πηγή Καθημερινή
16.12.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου