Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Μικρά βήματα στην Κλαυθμώνος (Το κυλικείο επαναλειτουργεί)

Μουντά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, κοσμηματοπωλεία και άλλα μικρομάγαζα, άστεγους και χρήστες ναρκωτικών, περαστικούς που βαδίζουν γρήγορα κοιτώντας με ανησυχία πίσω τους. Αυτές τις εικόνες αντικρίζει ο επισκέπτης διασχίζοντας την πλατεία Κλαυθμώνος με κατεύθυνση προς το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στη νότια πλευρά της πλατείας. Κοντοστέκεται μπροστά σε ένα σύνθημα σε κολόνα. «Εδώ κοιμούνταν άνθρωποι, ρε». Ανασηκώνει με απορία τα φρύδια, και κατευθύνεται προς το παλάτι -τόπο κατοικίας των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας, του Οθωνα και της Αμαλίας, από το 1836 έως το 1843- όπου στεγάζεται το Μουσείο. Σπρώχνει την ξύλινη βαριά πόρτα και... τον υποδέχονται πίνακες, χαρακτικά και το σκηνικό ενός μεγαλοαστικού σπιτιού του 19ου αι. «Επικίνδυνη αποστολή» σκέφτεται, αλλά «άξιζε τον κόπο».

Η ιστορική πλατεία έχει υποβαθμιστεί εδώ και καιρό, όμως τελευταία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της πόλης. Ο κ. Δήμος Τσορμπανάκης που διατηρεί κατάστημα οπτικών στην Αριστείδου από το 1989, εξηγεί γλαφυρά την κατάσταση. «Η ώρα είναι 3.30, είναι διπλή ημέρα -σ.σ. τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και το απόγευμα- και εγώ ετοιμάζομαι να κλείσω. Αυτό σας λέει κάτι; Παλιά δούλευα μέχρι τις 11 το βράδυ, τώρα μόλις σουρουπώσει, φεύγω».

Ο Δήμος Αθηναίων σε μια προσπάθεια να σπάσει το «γκέτο» της παρακμής στην πλατεία, την ενέταξε στο πρόγραμμα των πρόσφατων εορταστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, προχώρησε σε «εργασίες ανάπλασης», καθαρίζοντας τον χώρο, κλαδεύοντας τα φυτά και αφαιρώντας τα παγκάκια που ήταν σε κακή κατάσταση και αποτελούσαν την υποδομή ενός «κοιτώνα αστέγων» που είχε δημιουργηθεί στην πλατεία. Αυτή η τελευταία ενέργεια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δείγμα των οποίων και το παραπάνω σύνθημα. «Ο δήμος εξορίζει τους άστεγους»; Είναι από εκείνες τις δύσκολες αποφάσεις που η οικονομική συγκυρία έχει προάγει σε καθημερινά διλήμματα. Η παραμονή των αστέγων στην πλατεία αποτρέπει προφανώς τους υπόλοιπους πολίτες να την επισκεφτούν. Από την άλλη, οι άστεγοι σε αυτή ή άλλη πλατεία συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Δεν είναι τυχαίο που οι δήμαρχοι σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έθεσαν ως άμεση προτεραιότητα τα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών σε ανάγκη. Ο Δήμος Αθηναίων πάντως απαντά ότι η λύση για τους άστεγους δεν είναι να αποδεχθούμε ότι συμπολίτες μας θα κοιμούνται επ’ αόριστον στα παγκάκια της πόλης και αντιπροτείνει την εντατικοποίηση των μέτρων στήριξης.

Η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Σουλτάνα Σπυροπούλου, μιλώντας στην «Κ» υποσχέθηκε ότι σύντομα η πλατεία θα αποκτήσει καινούργια παγκάκια. Ισως πάντως από τις πιο «δυνατές» παρεμβάσεις στην Κλαυθμώνος, είναι η επαναλειτουργία του κυλικείου του δήμου επί της πλατείας, που εδώ και καιρό παρέμενε ανενεργό. «Προχωράμε με μικρά βήματα, γιατί άμα κάνουμε άλματα μπορεί να πέσουμε στο κενό», λέει η κ. Σπυροπούλου. Στην πραγματικότητα, το κυλικείο κάνει τη διαφορά λειτουργώντας ως λύση ξεκούρασης για τους διερχόμενους. «Δεν είναι ότι οι μαμάδες διαλέγουν την πλατεία για να βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους, άλλωστε συχνά σκοντάφτεις σε σύριγγες από τους χρήστες. Ομως όλο και περισσότεροι που πηγαινοέρχονται για δουλειές σταματούν για ένα καφεδάκι κάτω από τα δέντρα. Είναι μια αρχή για να αποκτήσει ξανά ζωή η πλατεία», λέει υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών που εργάζεται σε κτίριο επί της πλατείας.

«Να πειστεί ο κόσμος»
«Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος να ξανακατέβει στο Κέντρο», λέει η κ. Σπυροπούλου. Στοίχημα εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. «Από τα πενήντα καταστήματα που λειτουργούσαν στη Στοά Ανατολή, σήμερα έχουμε μείνει μόνο τρία. Μόλις σήμερα εδώ πιο πάνω είδα δύο ακόμα καταστήματα που έκλεισαν», λέει ο κ. Τσορμπανάκης σκιαγραφώντας την κατάσταση. «Πριν από λίγο καιρό ήμουν μέσα και δούλευα, όταν άρχισαν να σπάνε μαγαζιά εδώ γύρω. Πήρα τηλέφωνο την Αστυνομία, αλλά όταν ήρθαν οι ληστές είχαν ήδη φύγει».

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
14.1.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis