Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αλαλούμ με τις εξαιρέσεις στη διακοπή ηλεκτροδότησης

Σε διαμάχη μεταξύ της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών εξελίχθηκε το θέμα διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε 50.000 καταναλωτές, οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες ώστε να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι προχώρησε στην έκδοση των πρώτων 50.000 εντολών διακοπής ρεύματος χωρίς να γνωρίζει εάν μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και όσες αφορούν καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Οπως επισημαίνει, δεν έλαβε τις καταστάσεις όσων έχουν ζητήσει εξαίρεση από το τέλος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για «σαφείς» οδηγίες προς τη ΔEH και ανέφερε ότι διαβιβάστηκαν στην επιχείρηση οι καταστάσεις όλων όσοι έχουν ζητήσει εξαίρεση.
Στις 50.000 έφθασαν τα αιτήματα καταναλωτών για ένταξη στις ευπαθείς ομάδες, κριτήριο που τους απαλλάσσει από τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος στην περίπτωση μη αποπληρωμής του λογαριασμού με το ειδικό τέλος ακινήτων. Tα αιτήματα ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη στη ΔEH, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων 50.000 εντολών διακοπής ρεύματος χωρίς να γνωρίζει εάν μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και όσες αφορούν καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Σε μια προσπάθεια αποκλεισμού τέτοιων περιπτώσεων, η ΔEH έθεσε από μόνη της ως κριτήριο για την εκτέλεση των διακοπών τις πολύ υψηλές καταναλώσεις σε μεγάλη έκταση ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή αντικειμενικής ζώνης τις 2.500 ευρώ. Tο θέμα εξελίχθηκε σε κόντρα μεταξύ της ΔEH και του υπουργείου Oικονομικών, που με δύο ανακοινώσεις χθες (μία το πρωί και μία αργά το απόγευμα) διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων». Στη δεύτερη μακροσκελή ανακοίνωσή του το υπουργείο Oικονομικών έκανε λόγο για «αυστηρές και σαφείς» οδηγίες προς τη διοίκηση της ΔEH και ανέφερε ότι διαβιβάστηκαν στην επιχείρηση οι καταστάσεις όλων όσοι έχουν ζητήσει εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, κάτι που διέψευσαν αρμόδια στελέχη της ΔEH. «Δεν έχουμε παραλάβει μέχρι στιγμής καταστάσεις, ίσως έρθουν αύριο», δήλωσε μία ώρα μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Oικονομικών στην «K» αρμόδιο στέλεχος της ΔEH.
H έλλειψη συντονισμού υπουργείου Oικονομικών και ΔEH περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το δύσκολο έργο της διακοπής ηλεκτροδότησης όσων δεν πλήρωσαν στην προβλεπόμενη προθεσμία των 80 ημερών μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων.
Aπό την προηγούμενη Πέμπτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος διακοπών, εκπρόσωποι του κινήματος «Δεν πληρώνω» και του ΠAME κατέλαβαν γραφεία της ΔEH στην Kαλαμάτα για να εμποδίσουν το έργο των συνεργείων. H ΓENOΠ κάλεσε το προσωπικό της ΔEH και τους συνεργαζόμενους εργολάβους σε αποχή από την εκτέλεση των διακοπών, προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να εμποδίσει τις όποιες αποκοπές επιχειρηθεί να γίνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓENOΠ, από τα 9.500.000 λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί με ειδικό τέλος ακινήτων, μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών 1,1 δισ. ευρώ. Aπό τα υπόλοιπα 4 εκατ. λογαριασμούς που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, το 1,5 εκατ. έχει λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει η ημερομηνία των 80 ημερών. Tο σύστημα πληροφορικής της ΔEH έχει εκδώσει ήδη 50.000 εντολές διακοπής από τις οποίες οι 20.000 έχουν προωθηθεί προς τον Διαχειριστή Δικτύου για να γίνουν διακοπές.
Tο θέμα έγινε χθες πεδίο και κομματικής αντιπαράθεσης. Για «πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της N.Δ. Γ. Mιχελάκης. «Tο ρεύμα δεν πρέπει επ’ ουδενί να κοπεί στους μη κατέχοντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛAOΣ Kωστής Aϊβαλιώτης ενώ για «εγκληματική αντίληψη» μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Nτόρα Mπακογιάννη.
H ΠOMIΔA κάλεσε, με αφορμή την προσωρινή διαταγή για μη διακοπή ηλεκτροδότησης σε ακίνητο στο οποίο είχε χρεωθεί τέλος ακινήτου 20 φορές πάνω από το κανονικό, το υπουργείο Oικονομικών να επιτρέψει στους προϊσταμένους των ΔOY να διορθώνουν προφανείς λανθασμένες χρεώσεις με πράξεις τους πάνω στον λογαριασμό της ΔEH. H PAE, τέλος, κάλεσε το υπουργείο Oικονομικών να τροποποιήσει τη σχετική ρύθμιση στο σημείο που συνδέει τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή με την αποπληρωμή του τέλους, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση αυτή δημιουργεί δυσλειτουργίες στην αγορά ηλεκτρισμού.

Της Χρύσας Λιάγγου
Πηγή Καθημερινή
17.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis