Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Εγγραφή στο Ιντερνετ με πραγματικό όνομα

ΠΕΚΙΝΟ. Τέλος στην ανωνυμία του Διαδικτύου επιχειρούν να επιβάλουν οι κινεζικές αρχές, απαιτώντας από τους χρήστες να «εγγράφονται» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με την πραγματική τους ταυτότητα.
Οπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο του δήμου του Πεκίνου, όσοι χρήστες του Διαδικτύου θέλουν να ανοίξουν λογαριασμούς τύπου Τwitter σε ιστότοπους που υπάγονται στις Αρχές του Πεκίνου, ανάμεσά τους και στον σημαντικότερο κινεζικό ιστότοπο του είδους, τον Sina.com, πρέπει να καταχωρίζουν το πραγματικό τους όνομα.
Η χρήση τέτοιων εφαρμογών πληροφόρησης και επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την κινεζική εξουσία, η οποία ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσουν ιμάντα μετάδοσης πληροφοριών που δεν ελέγχουν οι Αρχές. Η υπηρεσία Sina Weibo του ιστότοπου Sina.com, που θεωρείται το κινεζικό αντίστοιχο του Τwitter, είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της στην Κίνα μετά τις ταραχές στην Ουρούμτσι, της επαρχίας Σιντζιάνγκ, τον Ιούλιο 2009. Η υπηρεσία διατείνεται ότι έχει 250 ενεργούς λογαριασμούς.
Συνολικά στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών μικρομπλόγκινγκ, όπως ανέφερε ο κινεζικός Τύπος στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει, τον περασμένο μήνα, την έναρξη μιας εκστρατείας εναντίον της διασποράς «ψευδών πληροφοριών», με τη συμμετοχή μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων του τομέα του Διαδικτύου. Απόπειρες του Γαλλικού Πρακτορείου να επικοινωνήσει με το Sina.com, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες Netease και Sohu, απέβησαν άκαρπες. Η κινεζική κυβέρνηση αποπειράται, το τελευταίο διάστημα, να ελέγξει τη ροή πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτών των δικτύων, κάτι ωστόσο πολύ λιγότερο εύκολο από το να ελέγξει τα έντυπα.
Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι του Γουκάν, ενός χωριού που εξεγέρθηκε λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, κατάφεραν να διανείμουν φωτογραφίες και μαρτυρίες για το κίνημά τους μέσω τέτοιων ιστοτόπων, παρότι η κυβέρνηση αποπειράθηκε να επιβάλει πλήρη λογοκρισία για το θέμα στα ΜΜΕ.

17.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis