Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερη εργασία με παρέα, σε κοινό χώρο

Παραδέξου το: Το να δουλεύεις «από το σπίτι» είναι ωραίο, αλλά για κάποιο λόγο όχι τόσο όσο φανταζόσουν πριν αφήσεις τη δουλειά στην εταιρεία. Ναι, αποχαιρέτησες το μποτιλιάρισμα την ώρα αιχμής και σηκώνεσαι για τσιγάρο όποτε σου «καπνίσει». Κάτι όμως λείπει. Το κενό που αισθάνονται οι κάθε είδους επαγγελματίες στη freelance ζωή τους έρχονται να καλύψουν οι συνεργατικοί χώροι εργασίας που αρχίζουν να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους και στη χώρα μας.

Το κουδούνι δεν έχει σταματήσει να χτυπάει στο νούμερο 44 της οδού Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη, στον χώρο, κάποιος διαβάζει εφημερίδα, άλλος απολαμβάνει τον εσπρέσο του στο μπαρ, μια ομάδα βρίσκεται στο γραφείο συσκέψεων και δύο τρεις ακόμα χρησιμοποιούν τους υπολογιστές. Ο καθένας τους εργάζεται για άλλη εταιρεία ή project και έχει άλλη ειδικότητα. Ολοι τους όμως βρήκαν ότι το να μοιράζεσαι τον ίδιο χώρο εργασίας με ανθρώπους παρόμοιας λογικής και ταυτόσημων αναγκών είναι πιο αποδοτικό και πιο διασκεδαστικό.

«Ο χώρος απευθύνεται σε ανθρώπους που δουλεύουν από το σπίτι, αλλά έχουν ανάγκη ένα μέρος να συναντηθούν με έναν πελάτη, να εργαστούν για λίγη ώρα όταν βρίσκονται στο κέντρο για δουλειές, να βρουν επαγγελματίες άλλων κλάδων για να ανταλλάξουν ιδέες», λέει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Καπετανάκης, που μαζί με τον Σταύρο Μεσσήνη δημιούργησαν πριν από ένα χρόνο το CoLab, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Athens Startup Weekend 2009. Γραφίστες, designers, καλλιτέχνες, προγραμματιστές, ακόμα και δικηγόροι, πωλητές ή δημοσιογράφοι, επαγγελματίες χωρίς δική τους έδρα, βρίσκουν ανά πάσα τιμή το δικό τους «γραφείο» έναντι λογικού αντιτίμου. Αναγνωρίζοντας μάλιστα τις δυσκολίες μίας startup εταιρείας, «ανοίγουν» τον χώρο τους και στους νέους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την τεχνολογία και το Ιντερνετ: «Γιατί να πληρώνουν τα δικά τους γραφεία όταν όλες οι υποδομές είναι εδώ; Το ανελαστικό κόστος της επαγγελματικής στέγης, το κόστος εξοπλισμού, η δέσμευση ενοικίου, το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, το κόστος υποστηρικτικών υπηρεσιών, καθαριότητας, γραμματείας, δημιουργούν μια επιπλέον αναστολή για επαγγελματικές πρωτοβουλίες».

Το CoLab (όπως και οι περισσότεροι παρόμοιοι χώροι που λειτουργούν στην Αθήνα και αλλού -Archive, Booze Cooperativa, Regus) είναι πλήρως εξοπλισμένο με δωρεάν Ιντερνετ και τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστές «φορτωμένους» με κάθε είδους προγράμματα, συνδυάζοντας τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου γραφείου με την «οικειότητα» ενός κεντρικού καφέ. «Δεν είμαστε όμως ένα Ιντερνετ καφέ, στόχος μας είναι η ανάπτυξη της δικτύωσης, η διαδραστικότητα των μελών μας», συνεχίζει ο κ. Καπετανάκης. «To CoLab είναι μια ιδέα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε μια κοινότητα, που από τη μία πλευρά να μοιράζεται το κόστος χρήσης των παγίων, όπου ο καθένας θα πληρώνει μόνο αν κάνει χρήση, και από την άλλη πλευρά να μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από συνέργειες με άλλα μέλη της κοινότητας».

Από το 2008 έως σήμερα, οι σχετικές δομές παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 300%. Η κύρια αιτία είναι η ανάπτυξη του Web 2.0, των κοινωνικών δικτύων, της νέας πραγματικότητας στην εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε την καθοριστική ώθηση. Ανθρωποι που έχουν βγει ή εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αναζητούν νέες λύσεις. Και αυτή του «και μαζί και μόνοι» μοιάζει πολύ δελεαστική.

Της Λίνας Γιάνναρου
15.12.2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, Δυοσμαράκι. Μου άρεσε ως ιδέα.

Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη, δημιουργικότητα και χαμόγελο.

Να είσαι καλά.

ShareThis