Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Αναδίπλωση για τα χρέη από "κίνημα" βουλευτών

Συνέχεια από προηγούμενο δημοσίευμα (εδώ)

Με έντονο παρασκήνιο συνοδεύεται η χθεσινή απόφαση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποσύρει τη διάταξη για διαγραφή χρεών ύψους 24 δισ. προς το Δημόσιο. Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν τόσο στους εκπροσώπους της Κ.Ο. όσο και στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη ρύθμιση και μάλιστα δίχως να δημοσιοποιείται τίνος τα χρέη διαγράφονται.  

Το κλίμα στην Κ.Ο. για το θέμα αυτό ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την πιθανότητα αυτή, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα, τόσο η κ. Βάσω Παπανδρέου όσο και άλλοι βουλευτές (Χρ. Μαγκούφης, Π. Κουκουλόπουλος, Α. Μακρυπίδης, Θ. Παπαγεωργίου, Ευ. Παπαχρήστος κ.ά.) είχαν αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτής. Η κ. Παπανδρέου μάλιστα είχε επιτεθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας την απορία πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι τα χρέη αγγίζουν τα 24 δισ. αν δεν ξέρει ποιοι τα χρωστούν.  
Στον ΚΤΕ που είχε προηγηθεί, ο κ. Κουκουλόπουλος έλεγε ότι στην κυβέρνηση «δεν ξέρουν πόσο βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στην Κ.Ο.». Φαίνεται πάντως ότι το ενδεχόμενο καταψήφισης υποτιμήθηκε, καθώς το βράδυ της Δευτέρας ουδείς ανέμενε ότι το πρωί της Τρίτης ο κ. Παπακωνσταντίνου θα υποχρεωνόταν σε αναδίπλωση. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. μετέφερε στους κ. Β. Εξαρχο, Χρ. Πρωτόπαπα, Μ. Μπεντενιώτη και στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το άρθρο τού υπό κατάθεση νομοσχεδίου περί τη διαγραφή των χρεών. Νωρίτερα ο κ. Γ. Φλωρίδης (που και ο ίδιος διαφωνούσε με το κατεπείγον του ζητήματος) είπε στον κ. Χρ. Πρωτόπαπα, εκπροσωπώντας και τους κ. Σαλαγιάνννη, Καρύδη, Καρτάλη, Παπαγεωργίου και Παπαχρήστο, ότι πολλοί συνάδελφοί του προτίθενται να καταψηφίσουν την επίμαχη διάταξη. Η πληροφορία ακολούθησε τη θεσμική οδό, έφθασε βεβαίως και ώς την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. 

Κατόπιν τούτου ο κ. Παπακωνσταντίνου απέσυρε τη διάταξη και τόνισε ότι θα κατατεθεί μόνον όταν δημοσιευθούν τα ονόματα των οφειλετών. Το τελευταίο αυτό επεισόδιο στη Βουλή ήλθε μόλις λίγες ώρες μετά τον ΚΤΕ που έγινε σε έντονο κλίμα, με τη συμμετοχή των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη. Οι δύο υπουργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιθέσεις ακόμη και επί προσωπικού, εξέλιξη που αναδεικνύει την απόσταση που υφίσταται μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης.

Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις ταχείες διαδικασίες νομοθέτησης, τονίζοντας ότι: «Ολοι αντιλαμβάνονται τον κατεπείγοντα χαρακτήρα αυτών των αποφάσεων». Με τον κ. Παπανδρέου συμφώνησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επίσης ζήτησε 15ήμερο έλεγχο εν όψει της 4ης δόσης, ώστε ώς το Μάρτιο να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. 

Οι κ. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος αναφέρθηκαν στην επιμονή των δικαστηρίων να αρνούνται την υπαγωγή επιχειρήσεων στο άρθρο 99 περί ρύθμισης χρεών, που έχει ως αποτέλεσμα πτωχεύσεις και απολύσεις. Ο κ. Χ. Καστανίδης δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα.

Του Βασίλη Νέδου
15.12.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis