Steen J. - Καυγάς σε χαρτοπαιγνείο |
Ο κ. Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλος, Μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος, οικονομολόγος πρ. βοηθός γενικός διευθυντής ΔΕΗ γράφει σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή :
Κύριε διευθυντά,
Το αν οι πολίτες δείξουν ή όχι ανοχή στα σκληρά μέτρα που απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης (χωρίς την οποία, τα μέτρα αυτά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν) θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση των δύο κομμάτων εξουσίας απέναντι σε ορισμένα βασικά προαπαιτούμενα, όπως:
α. Να προσφέρουν στον λαό «παράδειγμα», με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200, τη δραστική μείωση, μέχρι και την περικοπή, προνομίων τους (αμοιβών πάσης φύσεως, συντάξεων, ανταλλαγμάτων σε είδος...) και –γιατί, όχι;– με την εισφορά στο κράτος μεγάλων ποσών ή ακινήτων από τους πλουσιότερους από τους κοινοβουλευτικούς. Τέτοιες θυσίες απαιτεί ο λαός από τους ηγέτες του, όταν «η πατρίδα βρίσκεται σε πόλεμο», όχι μειώσεις των απολαβών τους κατά το ίδιο ποσοστό με εκείνες των μικροσυνταξιούχων!
β. Να άρουν το έντονο αίσθημα αδικίας των πολιτών, που διαπιστώνουν πως, μέχρι τώρα, μόνο οι μη έχοντες έχουν κάνει θυσίες, ενώ οι έχοντες εισέφεραν απλώς «τον οβολόν τους», που βλέπουν:
– Στον ιδιωτικό τομέα, τους «έξυπνους» (τους «γνωστούς - αγνώστους» μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, μεγαλοδημοσιογράφους...) να εξακολουθούν να πλουτίζουν, φοροδιαφεύγοντας (ή «φοροκλοπώντας») και την κυβέρνηση να προβάλλει ως δικαιολογία τις «αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού».
– Στον δημόσιο τομέα, τους μικρομισθωτούς/μικροσυνταξιούχους (των 10 ή 20 χιλ. ευρώ) να συνθλίβονται (με μειώσεις των αποδοχών τους, για παράδειγμα, 20%-25% και με αυξήσεις ΦΠΑ και τιμών), τα δε μεγαλοστελέχη (των 50, 100, 200 χιλ. ευρώ) απλώς να «συνεισφέρουν» (με μειώσεις των αποδοχών τους κατά το ίδιο ποσοστό).
γ. Να σταματήσουν τους διαπληκτισμούς για το «ποιος έφταιξε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας», παραδεχόμενοι ότι έφταιξαν και οι δύο το ίδιο, γιατί εδώ και τριάντα χρόνια που κυβερνούν δεν υλοποίησαν τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχε απόλυτη ανάγκη ο τόπος, αυτές που οι σημερινοί πιστωτές - επιτηρητές μας –και όχι η κυβέρνηση– μας επιβάλλουν σήμερα.
Να συμφωνήσουν τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα να τα πάρουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς τις συνήθεις κουτοπόνηρες προσαρμογές στην τάχα «ελληνική πραγματικότητα» (κάποια πρώτα δείγματα τέτοιων εκπτώσεων έχουμε ήδη δει).
Να σταματήσουν τους ανούσιους διαπληκτισμούς στις θλιβερές εξεταστικές επιτροπές (που συγκροτούνται όχι για «να αποδοθεί δικαιοσύνη» και «να λάμψει η αλήθεια», αλλά για να πληγεί ο κομματικός αντίπαλος και να αποκομισθούν κομματικά οφέλη) και
Να παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη όλες τις υποθέσεις τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών, αποδεχόμενοι τη σημαντική πρόταση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου: «...κάθε φορά που θα διαβιβάζονται στη Βουλή στοιχεία εναντίον υπουργών ή πρώην υπουργών τους, θα τα υποβάλλουν χωρίς χρονοτριβή στο δικαστικό συμβούλιο της παρ. 4 του άρθρου 86 Σ., προκειμένου αυτό να αποφασίσει την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων». («Καθημερινή», 12.7.09) Ο πόλεμος στον οποίο σήμερα «βρίσκεται η πατρίδα» δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς «το παράδειγμα» της ηγεσίας, χωρίς την εδραίωση του «αισθήματος δικαίου» και χωρίς το σταμάτημα των καβγάδων για το «ποιος έφταιξε»!
Πηγή Καθημερινή
14.12.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου