Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Σχέδιο υπέρ δανειοληπτών

Σχέδιο υπέρ δανειοληπτών

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Θανάση Παπαδή

Ανοικτό «παράθυρο» για αντιγραφή σημείων του σχεδίου Θαπατέρο, που προβλέπει μεταξύ άλλων και μορατόριουμ διετούς διάρκειας στις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων από ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, άφησε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης, αποκλείοντας, πάντως, το ενδεχόμενο γενικευμένης παρέμβασης.

Την ίδια στιγμή άνοιξε νέο «μέτωπο» με τους τραπεζίτες «απαιτώντας» ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει τρόπους να τους οδηγήσει σε υπεύθυνη συμπεριφορά», ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί σε τέτοιες περιόδους το τραπεζικό σύστημα να τραβάει τη βαλβίδα ασφαλείας της οικονομίας.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περιορισμένης υιοθέτησης σημείων του σχεδίου Θαπατέρο. «Εχουμε ήδη πάρει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Ισπανίας. Ο,τι καλό υπάρχει μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το αξιοποιήσουμε», στο πλαίσιο του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, τις οποίες απέφυγε να προσδιορίσει, τόνισε: «Φανταστείτε έναν άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του και έχει ένα στεγαστικό δάνειο. Θα τον αφήσουμε χωρίς αλεξίπτωτο;».

Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο γενικευμένης παρέμβασης, τονίζοντας πως «κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος». Στο σημείο αυτό, «φωτογραφίζοντας» ενδεχομένως τον Γ. Παπανδρέου αλλά και τον αντιπρόεδρο της MIG κ. Α. Βγενόπουλο, τόνισε με έμφαση: «Υπάρχουν κάποιοι που επενδύουν και κάνουν συστηματική καμπάνια για την κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τις τράπεζες ο κ. Αλογοσκούφης ανέβασε τους τόνους της άτυπης αντιπαράθεσης με τους τραπεζίτες, σημειώνοντας πως «και αν δεν δείξουν κάποιοι το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης έχει τρόπους η κυβέρνηση να τους κατευθύνει σε μία συμπεριφορά που θα είναι υπεύθυνη».

Σημείωσε επίσης πως αν και ελπίζει το σχέδιο να καταστεί ανενεργό, με τη λογική να μην υπάρχει πρόβλημα, εντούτοις φοβάται πως θα το χρειαστούμε όλοι και όχι για λόγους συμφέροντος κάποιας τράπεζας, αλλά για την οικονομία» είπε, εξέφρασε προβληματισμό για τον περιορισμό των πιστώσεων και την αύξηση στο κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας γενικότερα πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το απροσδόκητο».

Προμήθειες
Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο οι προμήθειες του Δημοσίου από τις τράπεζες να είναι τελικά χαμηλότερες απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, δηλαδή 100 - 150 μονάδες βάσης, ενώ τόνισε πως αν και στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται το υποχρεωτικό της έκδοσης προνομιούχων μετοχών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εντούτοις «αν μία τράπεζα δεν δεχθεί αυτό δεν θα εγκριθεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα».

Τόνισε πως δεν αλλάζει το 10% της προβλεπόμενης απόδοσης για το δημόσιο από την έκδοση των προνομιούχων μετοχών, ενώ έσπευσε να τονίσει πως εάν υπάρξουν αλλαγές θα είναι στην κατεύθυνση της αυστηρότερης εποπτείας. Εκτίμησε δε πως πριν έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα θα έχει ληφθεί και η απαραίτητη έγκριση από την Κομισιόν.

Παροχές
Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε να προσδιορίσει το εύρος των παροχών προς τους οικονομικά ασθενέστερους, οι οποίες, όμως, όπως φρόντισε και χθες να ξεκαθαρίσει αναμένεται να είναι «φτωχές», ενώ προανήγγειλε πως ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω του 4% τον Οκτώβριο.

Οπως τόνισε δεν έχουμε λόγους να απομακρυνθούμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία και «κανένα περιθώριο εφησυχασμού και χαλάρωσης». Ακόμη δεν έχει οριστεί το διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου κατά της Φτώχειας, αν και χθες ο υπουργός δεσμεύτηκε πως το Δ.Σ. θα οριστεί τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει τις πρώτες δράσεις που θα ληφθούν.

Πιέσεις

Ο Γ. Αλογοσκούφης, άνοιξε νέο «μέτωπο» με τους τραπεζίτες «απαιτώντας» ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει τρόπους να τους οδηγήσει σε υπεύθυνη συμπεριφορά».

«Αλεξίπτωτο»

Αναφερόμενος στις δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, τις οποίες απέφυγε να προσδιορίσει, τόνισε: «Φανταστείτε έναν άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του και έχει ένα στεγαστικό δάνειο. Θα τον αφήσουμε χωρίς αλεξίπτωτο;».

Πυρά

«Υπάρχουν κάποιοι που επενδύουν και κάνουν συστηματική καμπάνια για την κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

«Καμπανάκι» από τη Βόρεια Ελλάδα

Για υπέρογκες και ατεκμηρίωτες αυξήσεις στο κόστος του χρήματος, που έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται στα όρια της κατάρρευσης μια πληθώρα επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε σχέση με τη συνέχιση της λειτουργίας τους, κατηγορεί το τραπεζικό σύστημα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και προσθέτει πως «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση, τότε, εκτός από την παύση λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, θα υπάρξει ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και, κατά συνέπεια, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο».

Σε επιστολή του προς τον Γ. Αλογοσκούφη ο κ. Γ. Μυλωνάς καλεί αφενός τον τραπεζικό τομέα να αναλάβει τις ευθύνες του και στην κρίσιμη αυτή περίοδο να υποστηρίξει με χαμηλά spreads και ευέλικτες διαδικασίες τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου την πολιτεία να συνδέσει την εφαρμογή του σχεδίου για τις τράπεζες με υποχρεωτικές ρήτρες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

«Η διεθνής οικονομική κρίση αναδεικνύοντας τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχει, ήδη, επηρεάσει αρνητικά έναν από τους βασικούς συντελεστές λειτουργίας των επιχειρήσεων, που είναι η ταμειακή τους ρευστότητα», επισημαίνεται και τονίζεται η διαπίστωση ότι, το τελευταίο διάστημα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια, αλλά και έντονη επιφυλακτικότητα τη δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων.

«Παρά το πακέτο στήριξης, που γενναιόδωρα θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, πολλές τράπεζες αυξάνουν υπέρογκα και ατεκμηρίωτα το κόστος του χρήματος» είναι η κατηγορία που εκτοξεύει ο ΣΒΒΕ στο τραπεζικό σύστημα κι επισημαίνει ότι «αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι πληθώρα επιχειρήσεων να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ πολλές από αυτές βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης».

Καταλήγοντας ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα που σχετίζονται με το θέμα πρέπει να συνοδεύονται και με υποχρεωτικές ρήτρες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

6.11.08


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis