Δάνεια από διαμεσολαβητές-φαντάσματα
Φάμπρικα μεσαζόντων για τη... «διευκόλυνση» των επίδοξων δανειοληπτών έχει ανοίξει με την ίδρυση γραφείων που «ειδικεύονται», όπως υποστηρίζουν, στον άμεσο, ανέξοδο και αποτελεσματικό τραπεζικό δανεισμό. Με διακριτικές, μικρές αφίσες σε δημόσιους χώρους οι «διαμεσολαβητές» αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν όλη τη γραφειοκρατία ώστε να πάρουν δάνειο οποιουδήποτε χαρακτήρα και ανεξαρτήτως ποσού άνθρωποι σε ανάγκη, με έντονα οικονομικά προβλήματα, ακόμη και όσοι έχουν καταχωριστεί στα «μαύρα κατάστιχα» του Τειρεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν να κολλήσουν τις αφίσες τους σε νοσοκομεία ή έξω από τραπεζικά καταστήματα προσεγγίζοντας άτομα ή οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και αναζητούν άμεση διέξοδο από αυτήν.
Ενα από αυτά τα γραφεία (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) έχει φροντίσει να τοποθετήσει τοιχοκολλημένα φυλλάδια με έντονο, κίτρινου χρώματος, περίγραμμα έξω από όλα τα γνωστά νοσηλευτικά ιδρύματα επί της Βασιλίσσης Σοφίας. «Δάνεια - Αναλαμβάνουμε τη διαμεσολάβηση για κάθε τύπου δάνειο, καταναλωτικό, στεγαστικό κτλ. - Εγγυημένα αποτελέσματα, χωρίς απώλεια χρόνου. Τηλ. 693... - 210...» αναφέρει το φυλλάδιο και περιλαμβάνει τη διεύθυνση του γραφείου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Αλλά εκεί το γραφείο των μεσαζόντων αποδεικνύεται... φάντασμα. Ανάμεσα σε ταμπέλες πολλών δικηγορικών γραφείων και μιας εταιρείας αναλώσιμων ειδών υπάρχει και μια μικρή πινακίδα με την ένδειξη «Σύμβουλοι ακινήτων - Αγορές - Ενοικιάσεις». Στο κουδούνι της εισόδου δεν απαντά κανείς, στο τηλέφωνο όμως παρουσιάζεται μια γυναικεία φωνή που απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν είναι η έδρα των διαμεσολαβητών για τα δάνεια, προσθέτοντας: «Εφόσον δεν έχετε κλείσει ραντεβού, δεν μπορούμε να σας δεχθούμε, επικοινωνήστε στο κινητό με τον κ....» και αναφέρει το όνομα του υπευθύνου, το οποίο παραπέμπει στην... ευλογία του Θεού.
«Τι το θέλετε το δάνειο;» είναι η πρώτη ερώτηση του διαμεσολαβητή. Επικαλούμαστε οικογενειακό πρόβλημα υγείας και οικονομική δυσχέρεια να ανταποκριθούμε στη δραματική συγκυρία. «Είστε στον Τειρεσία;» επανέρχεται ο διαμεσολαβητής. Εκφράζουμε, με τη σειρά μας, απορία για το ερώτημα. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός:
Ξέρετε, ρωτώ για να δω πόσο δύσκολο είναι να να βγάλουμε το δάνειο, αλλά, είτε είστε είτε όχι, θα τα καταφέρουμε.
Δεν ανήκω στον Τειρεσία αλλά τι εννοείτε «θα τα καταφέρουμε»;
Κοιτάξτε, έχουμε 1.000 τρόπους για να πετύχουμε το δάνειο, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί εμπόδιο, απλώς με τον Τειρεσία θα ήταν κομματάκι πιο δύσκολο.
Στη συνέχεια ο διαμεσολαβητής προχωρεί στην παράθεση των απαραίτητων εγγράφων για την έκδοση του δανείου: «Εκκαθαριστικό Εφορίας, Ε9, βεβαιώσεις της εργοδοσίας για τις αποδοχές σας και οπωσδήποτε συμβολαιογραφικά έγγραφα που να αποδεικνύουν την ακίνητη περιουσία σας». Ο διαμεσολαβητής επιμένει σε αυτή την τελευταία αναφορά: «Πόσα ακίνητα διαθέτετε; Οικοδομήσιμα; Στην επαρχία; Τι είδους κατάστημα ενοικιάζετε; Καλό θα ήταν να μας φέρετε και τις αντίστοιχες συμβολαιογραφικές πράξεις. Πόσα τετραγωνικά είναι το καθένα; Τα συμβόλαια του διαμερίσματος πότε λήγουν;». Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την ευόδωση του δανείου. Ο διαμεσολαβητής σπεύδει να μας καθησυχάσει: «Κοιτάξτε, αυτή είναι η δουλειά μας, να πηγαίνουμε πακέτα πελατών στις τράπεζες για δάνεια, αυτό κάνουμε τριάντα χρόνια νομιμότατα και χωρίς, επιμένω σε αυτό, χωρίς να επιβαρυνθείτε οικονομικά. Σε εμάς δεν θα πληρώσετε ούτε ένα ευρώ». Νομιμότατα; «Σας μιλώ με κάθε ειλικρίνεια, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην έκδοση του δανείου. Μιλώ μετά λόγου γνώσεως, είμαι και ο ίδιος τραπεζικός, αν θέλετε το διεκπεραιώνουμε στην τράπεζα που εργάζομαι, αν όχι, σε κάποια άλλη. Εξάλλου έχουμε συμβάσεις διαμεσολάβησης με όλες, αυτό το τονίζω, με όλες τις τράπεζες». Και το γραφείο; «Το γραφείο ανήκει τύποις στη σύζυγό μου. Το δικό της όνομα φαίνεται στις συμβάσεις».
Η συνομιλία κλείνει με τις τελικές κατευθύνσεις και την επανάληψη της απαρίθμησης των εγγράφων, καθώς και με τη διαδικασία του ραντεβού: «Θα με καλέσετε ξανά εμένα προσωπικά στο κινητό που γνωρίζετε όποτε έχετε συγκεντρώσει τα πρωτότυπα και τα αντίγραφα των εγγράφων και θα κλείσουμε ένα ραντεβού, κατά προτίμηση απογευματινές ώρες, η δουλειά βλέπετε το πρωί στην τράπεζα δεν μου αφήνει χρονικά περιθώρια. Απαραιτήτως όμως να έχουμε μιλήσει νωρίτερα δύο ή τρεις ημέρες». Ο λόγος; «Φόρτος εργασίας, αγαπητέ. Ο κόσμος χρειάζεται να δανειστεί για να αντεπεξέλθει στις συνθήκες. Εμείς βοηθάμε τον κόσμο στην ανάγκη του, όπως θα γίνει και με εσάς».
Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ9.11.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου