Ο βιασμός της Βαβυλώνας στο Λονδίνο
Εκθεση στο Βρετανικό Μουσείο θα καταδεικνύει τις ζημιές που προκάλεσαν τα στρατεύματα στον αρχαιολογικό χώρο
Εκθεση στο Βρετανικό Μουσείο θα καταδεικνύει τις ζημιές που προκάλεσαν τα στρατεύματα στον αρχαιολογικό χώρο
Στην Παλαιά Διαθήκη η Βαβυλώνα καταστρέφεται από τον Θεό ως τιμωρία για την παρακμή και τη σκληρότητα των κατοίκων της. Αυτή την περίοδο όμως ένας άλλος κίνδυνος απειλεί την αρχαία μητρόπολη: η παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ, που κατηγορούνται για τραυματισμό των μνημείων της περιοχής. Την έκταση των ζημιών αυτών θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό μεγάλη έκθεση με φιλμ και φωτογραφίες που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Τίτλος αυτής, «Βabylon: Μyth and Reality».
Αμερικανικά, πολωνικά και άλλα στρατεύματα κατασκήνωσαν ανάμεσα στα ερείπια της πόλης του Ναβουχοδονόσορα, κοντά στη σύγχρονη πόλη του Αλ Χιλάχ, τον Απρίλιο του 2003, όπου και παρέμειναν ως τον Δεκέμβριο του 2004. Η Βαβυλώνα μπορεί να στάθηκε πιο τυχερή συγκριτικά με άλλους ιστορικούς χώρους που έπεσαν θύματα λεηλασιών από αρχαιοκάπηλους, παρ΄ όλα αυτά όμως δεν θα αναρρώσει ποτέ από την κατάληψή της από 2.000 στρατιώτες.
«Εσκαβαν τάφρους,ισοπέδωναν εδάφη,οδηγούσαν βαριά οχήματα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο,μόλυναν το χώμα με απόβλητα.Το κακό που έκαναν είναι μη αναστρέψιμο» δήλωσε ο Τζον Κέρτις , επικεφαλής του Τμήματος Μεσανατολικών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου.
Οσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιράκ τώρα, αυτό αναμένεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα ασφαλείας στη Βαγδάτη θα λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Προς το παρόν το μουσείο παραμένει κλειστό, έξι χρόνια μετά την τρομερή λεηλασία κατά την οποία εκλάπησαν 15.000 αρχαία ευρήματα μέσα στο κλίμα χάους και αναρχίας μετά την εισβολή των Αμερικανών. Εκτοτε αξιωματούχοι από το Ιράκ αλλά και απ΄ όλον τον κόσμο έχουν επιχειρήσει να ανακτήσουν τους κλεμμένους θησαυρούς προσφέροντας αμοιβές χιλιάδων στερλινών. Και οι προσπάθειές τους είχαν αντίκρισμα: από 5.000 ως 7.000 αντικείμενα έχουν εντοπισθεί, αλλά λείπουν ακόμη ορισμένα εξαιρετικής σημασίας.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
11.11.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου